FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about For True Blue Elvis Fans
Quiz about For True Blue Elvis Fans

For True Blue Elvis Fans Trivia Quiz


Not enough Elvis quizzes!! This one for true blue Elvis fans though. May tax the brain a bit. Hope you enjoy it?

A multiple-choice quiz by eagle7. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Elvis Presley

Author
eagle7
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
15,537
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
2639
Last 3 plays: Guest 71 (10/15), Guest 171 (0/15), Guest 162 (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. One of the first backing musicians in Elvis's early recording days was ___________ ? Hint


Question 2 of 15
2. One of the first backing musicians in Elvis's early recording days was ___________ ? Hint


Question 3 of 15
3. What was the name of the book that 'King Creole' was based on? Hint


Question 4 of 15
4. When the 'Jailhouse Rock' EP was re-released in the UK in 1982, what track was included that wasn't on the original EP? Hint


Question 5 of 15
5. Name the lead guitarist who played on Elvis's hits 'Guitar Man' and 'US Male'? Hint


Question 6 of 15
6. What was the title of Elvis's first '5 million' selling record? Hint


Question 7 of 15
7. What was the title of Elvis's last LP released in the US prior to his death? Hint


Question 8 of 15
8. Which song was NOT a Sun recording? Hint


Question 9 of 15
9. Who originally recorded 'Crying In The Chapel'? Hint


Question 10 of 15
10. On the album '1935-1977, I've Been Away For A While Now', who was the 'Elvis impersonator'? Hint


Question 11 of 15
11. Name the member of the legendary 'Million Dollar Quartet'? Hint


Question 12 of 15
12. Name the movie where Elvis plays 'a reformed outlaw who saves a town from his former gang'?

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. Elvis's controversial performance of 'Hound Dog' was performed on who's show? Hint


Question 14 of 15
14. What was the name of the hit song that Elvis performed for the very first time on the TV '68 Comeback Special'? Hint


Question 15 of 15
15. What was the month and year Elvis's dearly loved Mother died? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 08 2024 : Guest 71: 10/15
Jan 27 2024 : Guest 171: 0/15
Jan 21 2024 : Guest 162: 9/15
Jan 03 2024 : ElvisFan1968: 8/15
Jan 02 2024 : Guest 68: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the first backing musicians in Elvis's early recording days was ___________ ?

Answer: Winfield Scott Moore

Better Known as 'Scotty Moore' on guitar.
2. One of the first backing musicians in Elvis's early recording days was ___________ ?

Answer: Bill Black

Bill Black on bass, with Scotty Moore were called in by Sam Phillips to rehearse with the then unknown Elvis, on Sun Records. They stayed with Elvis until his call up into the Army.
3. What was the name of the book that 'King Creole' was based on?

Answer: A Stone For Danny Fisher

Written by Harold Robbins
4. When the 'Jailhouse Rock' EP was re-released in the UK in 1982, what track was included that wasn't on the original EP?

Answer: Treat Me Nice

5. Name the lead guitarist who played on Elvis's hits 'Guitar Man' and 'US Male'?

Answer: Jerry Reed

Real name Jerry Reid Hubbard. Credited on 'Guitar Man' as Reid and 'US Male' Hubbard.
6. What was the title of Elvis's first '5 million' selling record?

Answer: Heartbreak Hotel

Released in January 1956
7. What was the title of Elvis's last LP released in the US prior to his death?

Answer: Moody Blue

'Way Down' was Elvis's last single recording.
8. Which song was NOT a Sun recording?

Answer: Heartbreak Hotel

Heatbreak Hotel was the first single to be released by RCA in 1956
9. Who originally recorded 'Crying In The Chapel'?

Answer: The Orioles

10. On the album '1935-1977, I've Been Away For A While Now', who was the 'Elvis impersonator'?

Answer: Ral Donner

Ral Donner who recorded 'The Girl of My Best Friend' that reached the US Top Twenty in May 1961, recorded this album with JD Sumner, The Jordannaires and Scotty Moore as a tribute to Elvis. JD thought Ral Donner was the best impersonator of Elvis.
11. Name the member of the legendary 'Million Dollar Quartet'?

Answer: Carl Perkins

Elvis already transferred to RCA, called in Sun Records and recorded an impromptu recording session with Carl Perkins, Jerry Lee Lewis and Johnny Cash who were contracted to Sun Records.
12. Name the movie where Elvis plays 'a reformed outlaw who saves a town from his former gang'?

Answer: Charro

Released in 1969
13. Elvis's controversial performance of 'Hound Dog' was performed on who's show?

Answer: Milton Berle

This was the performance that caused Elvis to be filmed from the waist up, on the Ed Sullivan show. He was judged to be 'immoral and contributed to juvenile delinquency'! Where's the censor's now?
14. What was the name of the hit song that Elvis performed for the very first time on the TV '68 Comeback Special'?

Answer: If I Can Dream

This song was written the night before the last day of filming for the special. Elvis is reported to have said 'I'll never sing another song that I don't believe in'. This song epitomised Elvis's thoughts on equality for all.
15. What was the month and year Elvis's dearly loved Mother died?

Answer: August 1958

Elvis's Mother, Gladys died on August 14th, 1958, interestingly enough Elvis died on August 16th,1977.
Source: Author eagle7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Elvis Lives! Average
2. Elvis: Aloha from Hawaii Concert Average
3. Elvis Average
4. Elvis The King Of Rock And Roll Average
5. The Elvis Years Average
6. The Music, Movies and Life of Elvis Presley Average
7. Some Random Elvis Trivia Average
8. Elvis in Colour Average
9. For Elvis Fans Average
10. Elvis in Quotes Average
11. Elvis Presley Average
12. Elvis Is In The Building Average

2/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us