Quiz about Eurovision Songcontest
Quiz about Eurovision Songcontest

Eurovision Songcontest Trivia Quiz


Let's see what do you know about this great musical event. Enjoy yourself and GOOD LUCK!

A multiple-choice quiz by elomaisforte. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music
  8. »
  9. Eurovision

Author
elomaisforte
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
147,666
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
664
Last 3 plays: Guest 192 (9/10), Guest 90 (7/10), Guest 93 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What country held the Eurovision Songcontest (ESC) for the first time? Hint

Switzerland
Belgium
France
United Kingdom

2. In what year did the ESC start? Hint

1959
1957
1956
1958

3. The Israeli singer Dana International, who won the 1998 ESC with the song "Diva", created a lot of controversy around her. Why did that happen? Hint

Because she was transgender
Because she won due to political reasons
Because the song was accused of plagiarism
Because the song had explicit content

4. Which of the following countries made its debut participation in the 1974 ESC? Hint

Monaco
Luxembourg
Greece
Switzerland

5. Greece had never won the ESC until 2005. What was the name of the group that helped this country to get the 3rd place in 2001? Hint

Mando
S.A.G.A.P.O
Antique
F.LY.

6. Who has been, for the last 20 years, the commentator of the ESC for Spain? Hint

Sergio Dalma
Jose Luis Uribarri
Pilar Tabares
Carlos Lozano

7. What does EBU stand for? Hint

Everybody's Broadcasting Union
Europe's Broadcasting Unit
European Broadcasting Union
European Broadcasting Unit

8. Besides United Kingdom, Germany and France what other country belongs to the so called "Big 4"? Hint

Spain
Sweden
Italy
Austria

9. What country were Abba representing when they won the ESC in 1974? Hint

Norway
Denmark
Finland
Sweden

10. Has the UK ever scored last with "nul points" in the ESC?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What country held the Eurovision Songcontest (ESC) for the first time?

Answer: Switzerland

The UK missed the contest because the BBC was too late with the national selection.
2. In what year did the ESC start?

Answer: 1956

Jury chairman only mentioned the winner, Lys Assis for Switzerland, and until today, the final ranking has not became public.
3. The Israeli singer Dana International, who won the 1998 ESC with the song "Diva", created a lot of controversy around her. Why did that happen?

Answer: Because she was transgender

Dana Internationalīs sexuality even led the Israel's head of state to announce that if she would represent Israel in the ESC, he would dissolve the parliament.
4. Which of the following countries made its debut participation in the 1974 ESC?

Answer: Greece

Greece was represented by a singer called Marinella and the winning song "Waterloo" was performed by the group Abba.
5. Greece had never won the ESC until 2005. What was the name of the group that helped this country to get the 3rd place in 2001?

Answer: Antique

Though the elements of this group are descendants of Greeks, their music is mainly played in Scandinavian countries, where they have huge success.
S.A.G.A.P.O. represented Greece in 2002 and Mando in 2003. FLY was the group that sung the Latvian entry in 2003.
6. Who has been, for the last 20 years, the commentator of the ESC for Spain?

Answer: Jose Luis Uribarri

Jose Luis Uribarri is the most wellknown comentator in Spain when it comes to ESC issues. The other three are also related to the ESC: Sergio Dalma represented Spain in 1991, Pilar Tabares was the responsible for the introduction of Operacion Triunfo (OT) in Spain and Carlos Lozano is OT's Monday shows host.
7. What does EBU stand for?

Answer: European Broadcasting Union

EBU is composed of the public television networks of almost every European country.
8. Besides United Kingdom, Germany and France what other country belongs to the so called "Big 4"?

Answer: Spain

No matter the score they achieve, these four countries have a guaranteed place in the final of the following year.
9. What country were Abba representing when they won the ESC in 1974?

Answer: Sweden

The winning song was called "Waterloo" and got only 24 points.
10. Has the UK ever scored last with "nul points" in the ESC?

Answer: Yes

It happened in 2003 in Latvia with the song "Cry baby" sung by the group Jemini.
Source: Author elomaisforte

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 192: 9/10
Dec 25 2022 : Guest 90: 7/10
Dec 19 2022 : Guest 93: 8/10
Dec 08 2022 : Guest 109: 0/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us