Quiz about The Eurovision Song Contest
Quiz about The Eurovision Song Contest

The Eurovision Song Contest Trivia Quiz


This 'music' competition takes place every year in May between competing European nations. It's famous for its bad songs, bad costumes and banal witless lyrics. But how much do you know about this European 'Cheesefest' (or care to admit to)?

A multiple-choice quiz by chris42. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music
  8. »
  9. Eurovision

Author
chris42
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
124,265
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
671
Last 3 plays: Guest 192 (10/10), Guest 90 (10/10), Guest 109 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which country won the first Eurovision Song Contest? Hint

Italy
Switzerland
France
Germany

2. Which famous singer represented the United Kingdom in 1964? Hint

Vince Hill
Dickie Valentine
Matt Monro
Des O'Connor

3. The United Kingdom first won the competition in 1967 with 'Puppet on a string'. Who sung the song? Hint

Sandie Shaw
Petula Clarke
Cilla Black
Mary Hopkin

4. Cliff Richard won the Eurovision Song Contest with 'Congratulations' in 1968.

True
False

5. Dana won Ireland's first Eurovision Song Contest in 1970. What was the name of the song? Hint

Long live love
Knock, knock , who's there?
All kinds of everything
Jack in the box

6. Cliff Richard returned in 1973 and won the competition with 'Power to all our friends'.

True
False

7. In which year did ABBA win the Eurovision Song Contest? Hint

1975
1972
1974
1973

8. Which two countries are famous for always awarding each other maximum points? Hint

Norway and Sweden
Spain and Portugal
Germany and Austria
Greece and Cyprus

9. Celine Dion won the competition in 1988 with 'Ne partez pas sans moi'. Which country did she represent? Hint

France
Switzerland
Belgium
Luxembourg

10. Which country has won the competition the most times? Hint

Spain
United Kingdom
Ireland
Sweden


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which country won the first Eurovision Song Contest?

Answer: Switzerland

In 1956 and it took them another 32 years to win it for the second time in 1988.
2. Which famous singer represented the United Kingdom in 1964?

Answer: Matt Monro

The song was called 'I love the little things' and failed to win. It also wasn't released as a single.
3. The United Kingdom first won the competition in 1967 with 'Puppet on a string'. Who sung the song?

Answer: Sandie Shaw

Sandie Shaw was already famous by this time and had scored two number ones in the U.K chart before 1967. 'Puppet on a string' was released as a single which became her third and last number one.
4. Cliff Richard won the Eurovision Song Contest with 'Congratulations' in 1968.

Answer: False

Cliff finished second to Spain at the Royal Albert Hall, London. There was some consolation, however, as 'Congratulations' reached number one in the U.K chart.
5. Dana won Ireland's first Eurovision Song Contest in 1970. What was the name of the song?

Answer: All kinds of everything

Dana went on to have her own show for the B.B.C in the 1970's. Later she became involved in politics and now represents Ireland as a Euro M.P.'All kinds of everything' hit number one in the U.K chart.
6. Cliff Richard returned in 1973 and won the competition with 'Power to all our friends'.

Answer: False

Cliff never had much luck with this competition and finished third this time ( Luxembourg won ). Released as a single and reached number four in the U.K chart.
7. In which year did ABBA win the Eurovision Song Contest?

Answer: 1974

With 'Waterloo'. The Swedes went on to have nine number one hits in the U.K chart and huge international fame.
8. Which two countries are famous for always awarding each other maximum points?

Answer: Greece and Cyprus

Every year without fail, they vote each other for top marks. Obviously some favouritism is shown here and interestingly both countries rarely win the competition.
9. Celine Dion won the competition in 1988 with 'Ne partez pas sans moi'. Which country did she represent?

Answer: Switzerland

Celine Dion is not Swiss but French Canadian. The competition rules stipulates that the song has to be written by native countrymen/women but the actual singer can be any nationality.
10. Which country has won the competition the most times?

Answer: Ireland

Ireland have won it seven times and the United Kingdom come second with five wins along with France and Luxembourg.
Source: Author chris42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 192: 10/10
Dec 25 2022 : Guest 90: 10/10
Dec 08 2022 : Guest 109: 0/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us