Quiz about 50 Years of Eurovision
Quiz about 50 Years of Eurovision

50 Years of Eurovision Trivia Quiz


In 2006, the Eurovision Song Contest (ESC) had its 50th anniversary. In this quiz you are going to meet some of the most important and curious moments of ESC history. Let's find them out!

A multiple-choice quiz by kthnos. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music
  8. »
  9. Eurovision

Author
kthnos
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
291,432
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
457
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 192 (10/10), Guest 89 (9/10), Guest 90 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In 1956, the first Eurovision Song Contest was held in Lugano. In which country can you find this city? Hint

France
Switzerland
Italy
Austria

2. In 1958, Domenico Modugno (representing Italy), sang a song that became a huge success in the whole world. In this contest, he finished only 3rd. What is the name of this song? Hint

"Piove" ("Ciao, ciao bambina")
"Nel blu dipinto di blu" ("Volare")
"Libero"
"Dio, come ti amo."

3. In 1972, a Greek singer named Vicky Leandros, won the contest by singing "Après toi" ("After You"). Which country did she represent? Hint

Luxembourg
France
Greece
Switzerland

4. In 1974, the famous Swedish band ABBA won the Eurovision Song Contest with the song "Waterloo". But one of the members of the band wasn't Swedish at birth. Which one? Hint

Björn Ulvaeus
Anni-Frid Lyngstad
Benny Andersson
Agnetha Fältskog

5. In 1979, the Eurovision Song Contest was held in Jerusalem, Israel. Germany was represented with a song that later made a huge success worldwide. What was its title? Hint

"Dschinghis Khan"
"Je suis l'enfant soleil"
"Hallelujah"
"Ein bißchen Frieden"

6. In 1988, a 20 year old Canadian singer named Céline Dion, represented a European country in the 33rd Eurovision Song Contest. The song's name was "Ne partez pas sans moi" ("Don't Go Without Me"). Which country did she represent? Hint

France
Switzerland
Luxembourg
United Kingdom

7. In the 1998 Eurovision Song Contest, Israel had won the competition with the song "Diva". The song was sung by a transsexual. What was her/his name? Hint

Diva International
Hannah International
Dana International
Cassandra International

8. During the first 50 years, only one country managed to win the Eurovision Song Contest three times in a row. Which country with important musical history was it? Hint

Israel
Luxembourg
Sweden
Ireland

9. In 2005, a show named "Congratulations", was organized to commemorate the Eurovision Song Contest's 50th anniversary. During this show, a vote was held to determine the most popular songs of all time in ESC history. Where this program was hosted? Hint

Birmingham, UK
San Remo, Italy
Berlin, Germany
Copenhagen, Denmark

10. In 2006, the ESC was held in Athens, Greece. Finland won the competition for its first time in its history. The country was represented by a band named Lordi. What were the members of this band dressed as on stage during the presentation of their song? Hint

Monsters
Priests
Women
Cartoon characters


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1956, the first Eurovision Song Contest was held in Lugano. In which country can you find this city?

Answer: Switzerland

There were seven countries in the debut edition of the ESC: Belgium, Luxembourg, Italy, Germany, France, Netherlands and of course Switzerland. Each country presented 2 songs, which made 14 in total. The winning song was "Refrain" from Switzerland.
2. In 1958, Domenico Modugno (representing Italy), sang a song that became a huge success in the whole world. In this contest, he finished only 3rd. What is the name of this song?

Answer: "Nel blu dipinto di blu" ("Volare")

"Volare" was covered more than 100 times in many languages. Probably the most famous cover was made by the Gipsy Kings in 1989. It was the first Italian song to reach #1 on the Billboard Hot 100.
3. In 1972, a Greek singer named Vicky Leandros, won the contest by singing "Après toi" ("After You"). Which country did she represent?

Answer: Luxembourg

It was the 3rd victory for Luxembourg in this competition (their first two wins were in 1961 and 1965). The song was covered in many languages, including Finnish.
4. In 1974, the famous Swedish band ABBA won the Eurovision Song Contest with the song "Waterloo". But one of the members of the band wasn't Swedish at birth. Which one?

Answer: Anni-Frid Lyngstad

Anni-Frid Lyngstad was born in Bjørkåsen, Norway in 1945. "Waterloo" was a huge worldwide success, becoming #1 in many charts and reached #6 in the Billboard Hot 100 in the U.S.
5. In 1979, the Eurovision Song Contest was held in Jerusalem, Israel. Germany was represented with a song that later made a huge success worldwide. What was its title?

Answer: "Dschinghis Khan"

"Dschinghis Khan" finished only 4th in that year's competition. But the worldwide success was unique. The song was covered in many languages including Greek, Korean and Japanese!
6. In 1988, a 20 year old Canadian singer named Céline Dion, represented a European country in the 33rd Eurovision Song Contest. The song's name was "Ne partez pas sans moi" ("Don't Go Without Me"). Which country did she represent?

Answer: Switzerland

The single of this song sold over 300,000 copies. Céline Dion wasn't yet as famous as we all know her today. But surely this victory helped her to become a superstar.
7. In the 1998 Eurovision Song Contest, Israel had won the competition with the song "Diva". The song was sung by a transsexual. What was her/his name?

Answer: Dana International

Dana International was born in 1972 in Israel. Her/his real name is Sharon Cohen. The song was chosen in the 14 most popular songs in Eurovision's history.
8. During the first 50 years, only one country managed to win the Eurovision Song Contest three times in a row. Which country with important musical history was it?

Answer: Ireland

Ireland won the competition 3 years in a row (1992-93-94), plus 1987 and 1996 for 7 wins in total.
Luxembourg won it 5 times in total (1961, 1965, 1972-73 and 1983),
Sweden 4 times (1974, 1984, 1991 and 1999) and
Israel 3 times (1978-79 and 1998).
9. In 2005, a show named "Congratulations", was organized to commemorate the Eurovision Song Contest's 50th anniversary. During this show, a vote was held to determine the most popular songs of all time in ESC history. Where this program was hosted?

Answer: Copenhagen, Denmark

Surprise, surprise! "Waterloo" (representing Sweden in 1974) was voted the best song of Eurovision's history. 2nd was "Nel blu dipinto di blu" (Italy, 1958), 3rd was "Hold Me Now" (Ireland, 1987), 4th was "My Number One" (Greece, 2005) and 5th was "Save Your Kisses for Me" (UK, 1976).
10. In 2006, the ESC was held in Athens, Greece. Finland won the competition for its first time in its history. The country was represented by a band named Lordi. What were the members of this band dressed as on stage during the presentation of their song?

Answer: Monsters

Lordi won with a hard rock song named "Hard Rock Hallelujah" (first ever rock song to win the competition). The band stated that the costumes were inspired by the famous group "KISS" and horror genre.
Source: Author kthnos

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 192: 10/10
Jan 10 2023 : Guest 89: 9/10
Dec 25 2022 : Guest 90: 5/10
Dec 24 2022 : Guest 47: 2/10
Dec 22 2022 : Guest 73: 3/10
Dec 08 2022 : Guest 109: 0/10
Dec 07 2022 : jennyS14: 5/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us