Quiz about Eurovision
Quiz about Eurovision

Eurovision Trivia Quiz


Forget Pop Idol! The Eurovision Song Contest has been testing performers since 1956. But how much do you know about it? Take this quiz and find out!

A multiple-choice quiz by MaggieG. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music
  8. »
  9. Eurovision

Author
MaggieG
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
179,810
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
894
Last 3 plays: Guest 192 (7/10), Guest 89 (5/10), Guest 89 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who is the only person to have won the competition twice? Hint

Johnny Logan
Vicky Leandros
Cliff Richard
Marie Myriam

2. Which country's jury memorably voted "nul points" to the Swedish entry in 1974? Hint

Spain
France
Norway
United Kingdom

3. Norway's entry for the competition in 1980 concerned what? Hint

A protest about a nuclear power station.
The construction of a hydro-electric dam.
A lovely horse.
The life cycle of a butterfly.

4. Which of these is NOT a winning Eurovision song? Hint

A-Ba-Ni-Bi
Dick-A- Dum-Dum
La La La
Diggi-Loo Diggi-Ley

5. Which subsequently famous song writing team had their effort rejected as an entry by the UK in 1969? Hint

Elton John and Bernie Taupin
Lennon and McCartney
Stock, Aitken and Waterman
Liam and Noel Gallagher

6. Which international superstar made an appearance in the contest in 1970? Hint

Charles Aznavour
Julio Iglesias
Celine Dion
Tom Jones

7. There was no UK entry in the first contest in 1956. Why? Hint

Missed the plane.
Song was thought unsuitable.
Missed the deadline.
Not invited.

8. When the United Kingdom scored a humiliating "nul points" in the contest in 2003, who were the performers? Hint

Gemini
Jim and I
Jem and I
Jemini

9. When Cyprus participated for the first time, what action was taken by Turkish television? Hint

Finished the broadcast early.
Faked a blackout during the Cypriot song.
Cut to the adverts during the Cypriot song.
Deliberately tampered with the sound system.

10. Terry Wogan, that well known Irishman, provided the commentary on the song contest for British television viewers until 2008. His irreverent and laconic remarks were fuelled by what beverage during the event? Hint

Guinness
Murphy's Stout
Irish Whiskey
Bailey's Irish Cream


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is the only person to have won the competition twice?

Answer: Johnny Logan

Johnny Logan won in 1980 with "What's Another Year?" and in 1987 with "Hold Me Now". Cliff Richard participated twice, coming second in 1968 with "Congratulations" and third in 1973 with "Power to All Our Friends". Vicky Leandros won in 1972 with "Come What May" and Marie Myriam in 1977 with "L'Oiseau et L'Enfant".
2. Which country's jury memorably voted "nul points" to the Swedish entry in 1974?

Answer: United Kingdom

In 1974 the contest was held in Brighton, England, and the United Kingdon jury, presumably transfixed by the outlandish clothes worn by the Swedish entry, gave them no points. The group was ABBA with the memorable song "Waterloo", and the rest, as they say, is history. One of the UK jury members is quoted as saying that they formed a support group to live with what they had done.
3. Norway's entry for the competition in 1980 concerned what?

Answer: The construction of a hydro-electric dam.

Needless to say it didn't do very well! Surprisingly enough, a nuclear protest was the basis for the Finnish entry two years later. But, sadly, "My Lovely Horse" never made it into the competition. It was an idea dreamed up by two priests in the comedy programme "Father Ted".
4. Which of these is NOT a winning Eurovision song?

Answer: Dick-A- Dum-Dum

While "Dick-A-Dum-Dum" was a hit, reaching number 14 in the UK popcharts in May 1969, it was not a Eurovision song. The singer was the incomparable Des O'Connor, who has, sadly, never graced the Eurovision stage. "A-Ba-Ni-Bi" won in 1978 for Israel, while "La La La" came first in 1968. "Diggi-Loo Diggi-Ley" gave Herrey's of Sweden victory in 1984. Still, the British can hardly complain about the quality of song titles. "Boom-Bang-a-Bang" was joint first for Lulu in 1969.
5. Which subsequently famous song writing team had their effort rejected as an entry by the UK in 1969?

Answer: Elton John and Bernie Taupin

The song from the then unknown Elton John was entitled "Can't Go On Living Without You" and was rejected in favour of Lulu's entry "Boom-Bang-a-Bang".
6. Which international superstar made an appearance in the contest in 1970?

Answer: Julio Iglesias

Julio represented Spain in 1970 with his song "Gwendolyn" but lost out to Dana with "All Kinds of Everything".
7. There was no UK entry in the first contest in 1956. Why?

Answer: Missed the deadline.

The first contest was won by Switzerland. The selection process for the UK entry took so long that they missed the deadline.
8. When the United Kingdom scored a humiliating "nul points" in the contest in 2003, who were the performers?

Answer: Jemini

The stage monitors relaying the sound to the performers were too quiet which led to the entire first verse being sung completely out of tune. It was the first time that the UK has scored nothing at all -unlike Norway who have had that experience on several occasions.
9. When Cyprus participated for the first time, what action was taken by Turkish television?

Answer: Cut to the adverts during the Cypriot song.

Their action infuriated the Eurovision organisers who believe that the contest should promote harmony among the participating nations, and that any political differences should be laid aside for the competition. The UK commentary by Terry Wogan gave the true picture of how the competition works.
10. Terry Wogan, that well known Irishman, provided the commentary on the song contest for British television viewers until 2008. His irreverent and laconic remarks were fuelled by what beverage during the event?

Answer: Bailey's Irish Cream

Terry Wogan says, "I don't touch the stuff except during Eurovision. We can judge the quality of the contest by how late we start drinking Bailey's. If the songs are good we hold off till about halfway through. If they're bad, we start earlier."

Graham Norton, another Irishman now presents the programme, maintaining Wogan's irreverent style of commentary.
Source: Author MaggieG

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 192: 7/10
Jan 10 2023 : Guest 89: 5/10
Jan 10 2023 : Guest 89: 1/10
Jan 02 2023 : Guest 174: 6/10
Dec 25 2022 : Guest 90: 5/10
Dec 19 2022 : Guest 93: 3/10
Dec 08 2022 : Guest 109: 0/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us