Quiz about Grateful Dead  The 1980s
Quiz about Grateful Dead  The 1980s

Grateful Dead - The 1980s Trivia Quiz


The third quiz covers the third decade. Good luck.

A multiple-choice quiz by ashlybug. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Grateful Dead

Author
ashlybug
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
102,482
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
2061
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Opeteuil (13/20), Guest 65 (11/20), Guest 68 (7/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following Grateful Dead albums was not released during the 1980's? Hint

'Built to Last'
'Go to Heaven'
'Shakedown Street'
'Dead Set'

2. After years playing in the same basic configuration, one night in 1982 Phil Lesh and Jerry Garcia swapped sides on stage. Where did this happen? Hint

Red Rocks Ampitheater (Morrison,CO)
Manor Downs (Austin,TX)
Hampton Coliseum (Hampton,VA)
Cameron Indoor Stadium (Durham,NC)

3. During the 1980's the Dead played in 37 States, the District of Columbia, and 9 foreign countries. California led the way, with 246 shows. Which state finished a distant second? Hint

New Jersey
Pennsylvania
New York
Virginia

4. In July of 1986, Jerry Garcia fell into a diabetic coma, forcing the cancellation of 6 shows and the subsequent Fall tour. When the band returned to the stage in December of that year, what was the first song played? Hint

'Playin' in the Band'
'Touch of Gray'
'You Win Again'
'Ramble on Rose'

5. In what year did the Grateful Dead begin the tradition of playing Chinese New Years shows? Hint

1982
1987
1980
1985

6. During the band's Fall tour of Europe in 1981, Garcia and Weir dropped in and played an acoustic set at what famous club? Hint

Harry's (Paris)
Melk Weg (Amsterdam)
The Cavern (Liverpool)
The Star Club (Hamburg)

7. In early 1984, the Grateful Dead played the first of many benefit concerts for their own in-house charitable foundation. What is the name of that foundation? Hint

The Further Fund
Rainforest Action Network
The Rex Foundation
SEVA

8. Has the Grateful Dead ever played in Australia?

Yes
No

9. To provide a service to Deadheads, the Grateful Dead has their own mail-order ticket service. What year was Grateful Dead Ticket Sales founded? Hint

1983
1985
1982
1988

10. Did Mickey Hart ever play guitar on stage with the Grateful Dead?

Yes
No

11. What was the first Grateful Dead video to appear on MTV?

Answer: (Three Words)
12. Sober and recovering Deadheads formed a support group in 1984. They have meetings during set breaks at shows. What is this group called?

Answer: (From a song title- 2 or 3 words)
13. During the 1980's the Dead played 52 different songs during encores. Which song was featured the most often as an encore? Hint

'Brokedown Palace'
'U.S. Blues'
'We Bid You Goodnight'
'Not Fade Away'

14. In the late 1980's the Dead played two "unannounced" shows in Hampton, Va. How was the band billed on the marquee outside the coliseum? Hint

The Warlocks
Phil and Friends
The Other Ones
Formerly the Warlocks

15. 'Saint Stephen' was the song that most Deadheads seemed to want to hear when I was going to shows. On Halloween of what year was the last 'Saint Stephen' actually played? Hint

1988
1983
1981
1973

16. In 1987, Ben and Jerry's released a Dead-themed flavor of ice cream. What was it?

Answer: (Two Words)
17. Which band did Bob Weir not play with during the 1980's? Hint

The All New Kingfish Review
Bob Weir Band
Night Food
Bobby and the Midnights

18. What was the name of the radio show created and co-hosted by Phil Lesh? It premiered on KPFA in Berkeley in July of 1987. Hint

The Grateful Dead Hour
Bear's Radio Review
Eyes of Chaos
The Phil Zone

19. The Dead were one of the few bands that allowed fans to tape their shows. In 1984 the band even set aside a section behind the soundboard exclusively for tapers and their equiptment. Where was the first show with a designated 'Tapers Section'? Hint

Greek Theater
Frost Ampitheater
Kaiser Convention Center
Berkeley Community Theater

20. Has the Grateful Dead ever played in Alaska?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following Grateful Dead albums was not released during the 1980's?

Answer: 'Shakedown Street'

'Shakedown Street', produced by Lowell George, was released in 1978.
2. After years playing in the same basic configuration, one night in 1982 Phil Lesh and Jerry Garcia swapped sides on stage. Where did this happen?

Answer: Cameron Indoor Stadium (Durham,NC)

Garcia and Lesh switched sides on April 2, 1982 in Durham, NC. They changed so they could make better use of the monitors and remained that way until the end.
3. During the 1980's the Dead played in 37 States, the District of Columbia, and 9 foreign countries. California led the way, with 246 shows. Which state finished a distant second?

Answer: New York

The band played 70 times in New York during the 1980's.
4. In July of 1986, Jerry Garcia fell into a diabetic coma, forcing the cancellation of 6 shows and the subsequent Fall tour. When the band returned to the stage in December of that year, what was the first song played?

Answer: 'Touch of Gray'

During the opener, a raucous crowd at the Oakland Coliseum joined the band for sing-a-longs of the chorus, "We will survive".
5. In what year did the Grateful Dead begin the tradition of playing Chinese New Years shows?

Answer: 1985

Gung Hay Fat Choy! At the Kaiser Convention Center in Oakland, the Chinese Symphony Orchestra opened and there was a "Dragon Dance" during Drums.
6. During the band's Fall tour of Europe in 1981, Garcia and Weir dropped in and played an acoustic set at what famous club?

Answer: Melk Weg (Amsterdam)

Jerry and Bob played at the Melk Weg (Milky Way) on October 11, 1981. The entire band returned the next week for two scheduled shows.
7. In early 1984, the Grateful Dead played the first of many benefit concerts for their own in-house charitable foundation. What is the name of that foundation?

Answer: The Rex Foundation

Established in 1983, the Rex Foundation was named after deceased roadie Donald "Rex" Jackson. Bill Walton was among its first board members.
8. Has the Grateful Dead ever played in Australia?

Answer: No

No, the band never made it down under.
9. To provide a service to Deadheads, the Grateful Dead has their own mail-order ticket service. What year was Grateful Dead Ticket Sales founded?

Answer: 1983

In 1983 the band mailed 24,500 tickets. By 1993 GDTS was shipping half a million tickets a year.
10. Did Mickey Hart ever play guitar on stage with the Grateful Dead?

Answer: Yes

Yes. In 1980, at the Capital Theater in New Jersey, the band opened the show with Mickey on rhythm guitar and vocals. Bob Weir played keyboards, Brent Mydland and Jerry Garcia were on the drums. Billy Kreutzman played bass, and Phil Lesh was on lead guitar. It was April Fool's Day and they "played" 'Promised Land' before taking the correct instruments and finishing the show.
11. What was the first Grateful Dead video to appear on MTV?

Answer: Touch of Gray

The band's only hit single, from the band's only hit album, kicked off a new wave of popularity and brought many younger heads onto the scene.
12. Sober and recovering Deadheads formed a support group in 1984. They have meetings during set breaks at shows. What is this group called?

Answer: Wharf Rats

The Wharf Rats took their name from a Garcia/Hunter tune featuring an alcoholic character named August West.
13. During the 1980's the Dead played 52 different songs during encores. Which song was featured the most often as an encore?

Answer: 'U.S. Blues'

'U.S. Blues' was played 149 times as an encore during the 1980's.
14. In the late 1980's the Dead played two "unannounced" shows in Hampton, Va. How was the band billed on the marquee outside the coliseum?

Answer: Formerly the Warlocks

"Formerly the Warlocks" played shows on October 8 and 9 of 1989 after crowd problems in previous years caused The Grateful Dead not to be welcomed back. They returned to Hampton in 1993 for another stand of unannounced shows.
15. 'Saint Stephen' was the song that most Deadheads seemed to want to hear when I was going to shows. On Halloween of what year was the last 'Saint Stephen' actually played?

Answer: 1983

On Halloween of 1983, at the Marin County Coliseum, 'Saint Stephen' emerged out of Drums/Space. That was the last time it was played by the Dead.
16. In 1987, Ben and Jerry's released a Dead-themed flavor of ice cream. What was it?

Answer: Cherry Garcia

"Cherry Garcia" was suggested via postcard, and the suggestor received a year's worth of free ice cream.
17. Which band did Bob Weir not play with during the 1980's?

Answer: Bob Weir Band

The Bob Weir Band was a 1970's incarnation.
18. What was the name of the radio show created and co-hosted by Phil Lesh? It premiered on KPFA in Berkeley in July of 1987.

Answer: Eyes of Chaos

Created and hosted by Phil Lesh and Gary Lambert, "Eyes of Chaos" has featured a wide variety of music.
19. The Dead were one of the few bands that allowed fans to tape their shows. In 1984 the band even set aside a section behind the soundboard exclusively for tapers and their equiptment. Where was the first show with a designated 'Tapers Section'?

Answer: Berkeley Community Theater

The sea of mike stands first appeared on October 27, 1984. From 1984 to 1986 tapers' tickets were stamped with a picture of Richard Nixon, the "King of the Tapers".
20. Has the Grateful Dead ever played in Alaska?

Answer: Yes

Yes. In June of 1980, the Dead played three gigs at the West High Scool Auditorium in Anchorage.
Source: Author ashlybug

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Opeteuil: 13/20
Jan 25 2023 : Guest 65: 11/20
Jan 16 2023 : Guest 68: 7/20
Jan 10 2023 : Guest 172: 17/20
Jan 07 2023 : Guest 172: 9/20
Dec 17 2022 : Guest 70: 0/20
Dec 13 2022 : Guest 98: 20/20
Dec 13 2022 : Guest 174: 11/20
Dec 12 2022 : moon_beam: 7/20

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us