Quiz about Pink Floyd Albums
Quiz about Pink Floyd Albums

Pink Floyd Albums Trivia Quiz


A small, rather easy test about one of the greatest bands ever.

A multiple-choice quiz by Strzyz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Pink Floyd

Author
Strzyz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,690
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1301
Last 3 plays: Guest 193 (6/10), Guest 98 (10/10), Guest 198 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the first leader of the band? Hint

Syd Barrett
Bob Close
Roger Waters
Rick Wright

2. The first Floyd LP contained a song written by legendary bluesman Muddy Waters

True
False

3. What instrument was Rick Wright playing in the early stages of the band that later would become Pink Floyd? Hint

guitar
drums
keyboards
cello

4. Who was the sound engineer on some Floyd albums, who later started his own successful band? Hint

Chris Thomas
Trevor Rabin
Trevor Horn
Alan Parsons

5. There are claims that "The Great Gig In The Sky" was co-written by Clare Torry.

True
False

6. In 1979 Waters presented two sets of songs to other band members, saying one of these sets will appear on the next Floyd album. One of the song sets was "The Wall", the other was... Hint

Radio KAOS
The Final Cut
The Pros And Cons Of Hitch-Hiking
It never resurfaced on any album, only on some low quality bootlegs.

7. Rick Wright co-wrote some songs on "A Momentary Lapse Of Reason"

True
False

8. Nick Mason co-wrote some songs on "The Division Bell".

True
False

9. A famous scientist is heard on "The Division Bell".

True
False

10. A famous Polish soundtrack composer contributed to David Gilmour's "On An Island".

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first leader of the band?

Answer: Syd Barrett

Bob Close was the second guitarist in early Floyd days.
2. The first Floyd LP contained a song written by legendary bluesman Muddy Waters

Answer: False

"Take Up Thy Stethoscope And Walk" was written by Roger Waters, not Muddy Waters.
3. What instrument was Rick Wright playing in the early stages of the band that later would become Pink Floyd?

Answer: guitar

Rick began his rock career as a rhythm guitarist, later switching to piano and Farfisa organ. He can play cello, but not the drums.
4. Who was the sound engineer on some Floyd albums, who later started his own successful band?

Answer: Alan Parsons

Trevor Horn later created the Buggles, Trevor Rabin played in reformed Yes of the "90125" era. Chris Thomas did not start any band.
5. There are claims that "The Great Gig In The Sky" was co-written by Clare Torry.

Answer: True

Clare Torry simply added voice to an earlier composition. She later sued the band claiming that she co-wrote the song; some bootlegs show that an earlier version of "Great Gig..." was already very similar to the one known from "Dark Side..." minus the vocal.

Although Torry's vocal is what makes the track thrilling and memorable, it is debatable if adding vocal to a music written earlier counts as a co-writing credit. In an out-of-court settlement Floyds agreed to add ..."vocal composition: Clare Torry" - once again, it is debatable if this counts as a full credit. (See also Brooker/Fisher suit for "A Whiter Shade Of Pale").
6. In 1979 Waters presented two sets of songs to other band members, saying one of these sets will appear on the next Floyd album. One of the song sets was "The Wall", the other was...

Answer: The Pros And Cons Of Hitch-Hiking

The other set was released as Roger Waters' first solo LP.
7. Rick Wright co-wrote some songs on "A Momentary Lapse Of Reason"

Answer: False

His contribution on this album was small and he only played a few organ tracks.
8. Nick Mason co-wrote some songs on "The Division Bell".

Answer: False

Some of his musical ideas were considered, but no one finally made it to the album.
9. A famous scientist is heard on "The Division Bell".

Answer: True

His name is Professor Stephen Hawking. He wrote "A Brief History Of Time". His synthesized voice is heard at the beginning of "Keep Talking".
10. A famous Polish soundtrack composer contributed to David Gilmour's "On An Island".

Answer: True

His name is Zbigniew Preisner. He wrote music to many European movies, and also wrote orchestral parts for "OAI".
Source: Author Strzyz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 193: 6/10
Jan 11 2023 : Guest 98: 10/10
Dec 15 2022 : Guest 198: 2/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us