Quiz about Queen  The Magic Years
Quiz about Queen  The Magic Years

Queen - "The Magic Years" Trivia Quiz


This is a quiz based on Queen's 1987 three-part documentary "The Magic Years". CAUTION -- If you have not watched (or even heard of) this documentary, I strongly urge you to see it before taking this quiz! Good Luck!

A multiple-choice quiz by robmeister. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Queen

Author
robmeister
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
71,776
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
11 / 25
Plays
1657
Awards
Top 10% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who is the first person seen in Volume 1? Hint

Peter Ustinov
Keith Richards
Paul McCartney
Freddie Mercury

2. Formula One race driver Jackie Stewart described a meeting with which band member? Hint

Roger Taylor
John Deacon
Brian May
Freddie Mercury

3. In the "Bohemian Rhapsody" montage in Volume 1, who forgot the words to the song? Hint

Paul McCartney
Dave Stewart
Samantha Fox
Roy Thomas Baker

4. Who came up with the idea to dress in drag for the "I Want to Break Free" video? Hint

Roger Taylor
Brian May
Freddie Mercury
John Deacon

5. In Volume 1, what was the name of the roadie who had claimed Queen would never make it? Hint

Rodent
Rabbit
Ratty
Rascal

6. Volume 2 features Queen's "conquering of North America." In the montage of clips that introduced the 1977 U.S. Tour, whose footprints can be seen at the Chinese Theatre? Hint

Cary Grant's
Humphrey Bogart's
John Wayne's
Clark Gable's

7. Volume 3 of "The Magic Years" concentrates on what? Hint

The 1986 Magic Tour
Making music videos
The band members' solo work
Memorable moments in the band's history

8. At the beginning of Volume 2, Ringo Starr and Barbara Bach are "interviewed" by an unseen voice. What did it take for Ringo and his wife to "like" Queen? Hint

A dozen long-stem roses
A bribe
A platter of food
Backstage passes to a Queen concert

9. In the segment with Ringo Starr and Barbara Bach, who was the unseen voice "interviewing" them? Hint

Peter Wyngarde
Marlon Brando
Peter Ustinov
Orson Welles

10. In the Korean TV segment of Volume 2, which band members were shown? Hint

John Deacon and Roger Taylor
Brian May and Roger Taylor
John Deacon and Brian May
All four members were present

11. What is the name of the British DJ who was "attacked" by Freddie Mercury in Volume 2?

Answer: (Two Words - Full name or last name)
12. Brian May was called "The Governor" by what rock guitarist? Hint

Keith Richards
Eddie Van Halen
Jeff Beck
Pete Townsend

13. In Volume 1, Billy Squier tells a story of a time when Freddie Mercury walked into a restaurant wearing a pair of pants so tight, he had to undo them before sitting down. What kind of pants were they? Hint

Blue jeans
Slacks
Tights
Satin pants

14. At one time, Freddie Mercury, Elton John, and Rod Stewart were jokingly talking about forming a new group together. What was the name of that group? Hint

The Royal Guard
The Three Amigos
Teeth, Nose and Hair
Two Queens and a King

15. What was the first non-Queen song performed in "The Magic Years" (HINT -- Concert footage in Volume 2)? Hint

Hello, Mary Lou
Tutti Fruitti
Stupid Cupid
Jailhouse Rock

16. In Volume 3, Elton John talks about Freddie Mercury and the price of celebrity. In the story, he says Freddie doesn't know how much an egg or a pint of milk costs, but what does he know the price of?

Answer: (Two words)
17. Queen's appearance on "Saturday Night Live" (shown in Volume 2) was their only live U.S. television appearance. On what date did they play? Hint

September 18, 1982
September 11, 1982
October 2, 1982
September 25, 1982

18. Who was the host of "Saturday Night Live" the night Queen performed?

Answer: (Two Words - Full name or last name, "Taxi" star)
19. In Volume 1, producer Roy Thomas Baker describes the making of "Bohemian Rhapsody". Where is he as he tells this story? Hint

In a recording studio
In his car
In his living room
At his piano

20. What is the name of Queen's first manager? Hint

David Richards
Jim Beach
Norman Sheffield
Mike Stone

21. Volume 3 of the documentary begins and ends with what song? Hint

Is This the World We Created?
Radio Ga-Ga
Love of My Life
One Vision

22. In Volume 2, there is a segment about Queen's 1985 tour of Australia, but nothing seemed to go right one night. What rock star attended that show? Hint

Phil Collins
Elton John
Mick Jagger
Rod Stewart

23. In Volume 2, during Queen's first visit to Japan in April 1975, which member was "nominated" to speak on behalf of the band during their press conference? Hint

Freddie Mercury
Brian May
John Deacon
Roger Taylor

24. At the end of the 1975 Japan segment, the band take a moment to say their thanks and farewells to the Japanese people in a cleverly-edited piece. Which band member was the greatest camera hog? Hint

John Deacon
Roger Taylor
Freddie Mercury
Brian May

25. Which of these bands was one of the opening acts for Queen when they played Wembley Stadium in 1986? Hint

Status Quo
Mr. Mister
a-ha
Big Country


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is the first person seen in Volume 1?

Answer: Peter Ustinov

Peter Ustinov introduces the documentary by saying "Ladies and gentlemen, boys and girls, Queen."
2. Formula One race driver Jackie Stewart described a meeting with which band member?

Answer: John Deacon

Jackie Stewart said that John Deacon had found out he was a fan and invited him to one their concerts. In return, he asked John what kind of car he drove (assuming that, as a rock star, he liked sports cars), and John said that he drove a Volvo!
3. In the "Bohemian Rhapsody" montage in Volume 1, who forgot the words to the song?

Answer: Samantha Fox

Surprised? I didn't think so... :)
Seriously, in Volume 3, Samantha Fox is seen jamming with Queen to "Tutti Fruitti" during a post-gig party after one of their shows at Wembley Stadium in 1986.
4. Who came up with the idea to dress in drag for the "I Want to Break Free" video?

Answer: Roger Taylor

In an interview clip, Freddie relayed that he had been asked if the other bandmates had any reservations about being in drag; he said "In fact, they ran into their frocks quicker than anything!" The video is a parody of the British soap opera "Coronation Street", which, by the way, was Oscar winner Ben Kingsley's first on-screen acting job!
5. In Volume 1, what was the name of the roadie who had claimed Queen would never make it?

Answer: Ratty

He had worked with Queen during their tour supporting Mott the Hoople. In his interview clip, he said "I remember thinking 'What a bunch of tossers; they'll never make it.' I was wrong."
6. Volume 2 features Queen's "conquering of North America." In the montage of clips that introduced the 1977 U.S. Tour, whose footprints can be seen at the Chinese Theatre?

Answer: Humphrey Bogart's

It's Bogie's footprints that we see. The tradition of stars' footprints at the Chinese Theatre is said to have began by accident, when Norma Talmadge, who was present at the theater's groundbreaking, accidently stepped into a patch of wet cement in 1927. There are several different stories of how this started, but this is one of the more accepted versions.
7. Volume 3 of "The Magic Years" concentrates on what?

Answer: The 1986 Magic Tour

Almost the entire hour highlights the Magic Tour, with the exception of a segment about Live Aid, in 1985.
8. At the beginning of Volume 2, Ringo Starr and Barbara Bach are "interviewed" by an unseen voice. What did it take for Ringo and his wife to "like" Queen?

Answer: A bribe

At first, Ringo and Barbara "dismiss" Queen (Ringo even says "Yes, I know them, but never liked them"). But when they are given an envelope full of money, Ringo says "What a great gang of guys!"
9. In the segment with Ringo Starr and Barbara Bach, who was the unseen voice "interviewing" them?

Answer: Peter Wyngarde

Peter Wyngarde played Klytus, the metal-faced Imperial Guardian, in the 1980 movie "Flash Gordon" (for which Queen did the soundtrack).
10. In the Korean TV segment of Volume 2, which band members were shown?

Answer: John Deacon and Roger Taylor

John and Roger were present, apparently to learn that the Korean word for "yes" was "neh."
11. What is the name of the British DJ who was "attacked" by Freddie Mercury in Volume 2?

Answer: Kenny Everett

Kenny Everett was the DJ who "promised" not to play "Bohemian Rhapsody" on the air in the two days before its official release, but during that period he played it 14 times!
12. Brian May was called "The Governor" by what rock guitarist?

Answer: Jeff Beck

Jeff Beck comments "Everyone loves to play his licks, y'know...Like they should be playing mine!"
13. In Volume 1, Billy Squier tells a story of a time when Freddie Mercury walked into a restaurant wearing a pair of pants so tight, he had to undo them before sitting down. What kind of pants were they?

Answer: Satin pants

Billy Squier went on to say it was amazing what lengths Freddie would go through for the sake of fashion.
14. At one time, Freddie Mercury, Elton John, and Rod Stewart were jokingly talking about forming a new group together. What was the name of that group?

Answer: Teeth, Nose and Hair

Freddie was Teeth, Rod was Nose, and Elton was Hair!
15. What was the first non-Queen song performed in "The Magic Years" (HINT -- Concert footage in Volume 2)?

Answer: Stupid Cupid

"Stupid Cupid" was a 1958 hit by Connie Francis.
16. In Volume 3, Elton John talks about Freddie Mercury and the price of celebrity. In the story, he says Freddie doesn't know how much an egg or a pint of milk costs, but what does he know the price of?

Answer: nail laquer

I guess that's why Freddie was such a fashion magnet...
17. Queen's appearance on "Saturday Night Live" (shown in Volume 2) was their only live U.S. television appearance. On what date did they play?

Answer: September 25, 1982

The band is shown performing "Crazy Little Thing Called Love." They also performed "Under Pressure" that night.
18. Who was the host of "Saturday Night Live" the night Queen performed?

Answer: Danny DeVito

He introduces the band by turning off a TV and saying "What he's trying to say is: Ladies and Gentlemen, here is Queen."
19. In Volume 1, producer Roy Thomas Baker describes the making of "Bohemian Rhapsody". Where is he as he tells this story?

Answer: At his piano

It's a beautiful grand piano that is transparent, allowing you to see the inside of it.
20. What is the name of Queen's first manager?

Answer: Norman Sheffield

Norman Sheffield managed Queen for just under five years. He was infamous for paying each member 50-60 pounds per week, while he purchased a minimum of two Rolls Royces! In his interview clip, he was asked if he regretted losing Queen as a client. His reply: "Oh yes, I'd be stupid to say not."
21. Volume 3 of the documentary begins and ends with what song?

Answer: Is This the World We Created?

"One Vision" closes Volume 1. Volume 2 closes with Rock In Rio concert footage of "I Want to Break Free".
22. In Volume 2, there is a segment about Queen's 1985 tour of Australia, but nothing seemed to go right one night. What rock star attended that show?

Answer: Phil Collins

Phil Collins noticed that the lights weren't working and Freddie had to be constantly handed new microphones because they didn't work. After the show, he went backstage to reassure Freddie that, despite the fact that "everything that could possibly go wrong went wrong that night," it was still a good show.
23. In Volume 2, during Queen's first visit to Japan in April 1975, which member was "nominated" to speak on behalf of the band during their press conference?

Answer: Brian May

It was Brian who stood up and said the band were "completely overwhelmed" by the reception they had received. As a matter of fact, Brian was frequently the spokesman for the group through the years.
24. At the end of the 1975 Japan segment, the band take a moment to say their thanks and farewells to the Japanese people in a cleverly-edited piece. Which band member was the greatest camera hog?

Answer: Roger Taylor

Except for one shot when Freddie stepped in and pretended to polish Roger's teeth, Roger can be seen jumping in and out of the frame in many of the shots.
25. Which of these bands was one of the opening acts for Queen when they played Wembley Stadium in 1986?

Answer: Status Quo

Status Quo was the "Special Guest" act, according to a ticket shown briefly in Volume 3. Two members of Status Quo talked about Queen in Volume 1, with one of them jokingly saying "The ugly one, what's his name? He sings..."
Also appearing at Queen's Wembley Stadium dates were INXS and The Alarm. Just goes to show how big a Queen concert REALLY was, because only they could pull off three opening acts like that! :)
Source: Author robmeister

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Queen Average
2. Bo-Rap, the One and Only Average
3. Queen Average
4. Intense Killer Queen Tough
5. Queen Will Rock You! Average
6. Queen Tough
7. Queen-a-rama Average
8. Queen - The Challenge Round, Part II Difficult
9. Queen, Their Music and Lives Average
10. Subtitled Queen Songs Tough
11. Queen Knowledge Tough
12. Queen Guess Who Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us