FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Queen  The Challenge Round Part II
Quiz about Queen  The Challenge Round Part II

Queen - The Challenge Round, Part II Quiz


And now, another round of trivia to test your knowledge of Queen. Good luck!

A multiple-choice quiz by robmeister. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Queen

Author
robmeister
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
105,754
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2659
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 101 (4/10), bernie73 (5/10), Guest 203 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was Queen's original bassist? Hint


Question 2 of 10
2. Based on the band's final line-up, which of the following is NOT a "pre-Queen" band? Hint


Question 3 of 10
3. During the "Crazy" Tour of Europe in the late 1970s, several devoted fans attended nearly every show, in the front rows! What was the name Freddie Mercury had given to these fans? Hint


Question 4 of 10
4. For which album's tour was the last Queen played in the United States? Hint


Question 5 of 10
5. Which movie's soundtrack is the first to feature music by Queen?

Answer: (One Word -- Think "radio")
Question 6 of 10
6. Freddie Mercury's use of his trademark half-mic stand came about by accident.


Question 7 of 10
7. What is Brian May's middle name? Hint


Question 8 of 10
8. Freddie Mercury designed the Queen logo with what in mind? Hint


Question 9 of 10
9. There are two songs by Queen featured in the movie "Highlander" that do not appear on the album "A Kind of Magic". Frank Sinatra's "New York, New York" is one. Name the other.

Answer: (Three Words)
Question 10 of 10
10. Early in their friendship, Freddie Mercury and Roger Taylor were partners in a business stall at Kensington Market. What did they sell? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : Guest 101: 4/10
Jun 18 2024 : bernie73: 5/10
Jun 13 2024 : Guest 203: 6/10
Jun 11 2024 : Guest 89: 7/10
Jun 10 2024 : Guest 98: 6/10
Jun 03 2024 : Guest 206: 3/10
Jun 02 2024 : Guest 136: 3/10
Jun 02 2024 : Guest 203: 2/10
May 24 2024 : matthewpokemon: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Queen's original bassist?

Answer: Mike Grose

Mike Grose got the honor of being Queen's first bass player in 1970, primarily because he had a van that they could use to haul themselves and their gear around London! By the way, "Doug" was also hired on for similar reasons, but was promptly fired by the band when they discovered he was a stage hog!
2. Based on the band's final line-up, which of the following is NOT a "pre-Queen" band?

Answer: Bent Cement

Bent Cement was a band of which original bassist Mike Grose was a member. Since Mike was not in Queen's final line-up, this is technically not a "pre-Queen" band. Freddie Mercury was the singer of Ibex. Brian May was in 1984 with Tim Staffel before the two formed Smile with Roger Taylor. John Deacon formed The Opposition in 1965, at the age of 14.
3. During the "Crazy" Tour of Europe in the late 1970s, several devoted fans attended nearly every show, in the front rows! What was the name Freddie Mercury had given to these fans?

Answer: The Royal Family

It was said that to be a member of The Royal Family, you had to be willing to set aside your life, borrow heavily from the bank, and eat, drink and sleep Queen for the whole tour!
4. For which album's tour was the last Queen played in the United States?

Answer: "Hot Space" (1982)

After their 1982 U.S. tour, Freddie disclosed that he hated touring the States because of the traveling distances between stops, and the grueling pace at which the tour would progress.
5. Which movie's soundtrack is the first to feature music by Queen?

Answer: FM

This 1978 movie about radio station DJs committing a mutiny against management featured the song "We Will Rock You".
6. Freddie Mercury's use of his trademark half-mic stand came about by accident.

Answer: True

In 1969, while still with Ibex, Freddie's mic stand snapped into two pieces in the middle of the show! Well, since the show must go on (no pun intended), he finished the gig using the upper half of the stand. Afterward, he discovered that he liked it so much, that he continued to use his microphone that way!
7. What is Brian May's middle name?

Answer: Harold

Brian's father, Harold, helped him build the "Red Special" guitar in the late 1950s out of assorted bits and pieces, including motorcyle valve springs, knitting needles, mother-of-pearl buttons, and a fireplace mantle! Richard is John Deacon's middle name, and Meddows is a name handed down in Roger Taylor's family.
8. Freddie Mercury designed the Queen logo with what in mind?

Answer: The band members' birthdays

If you look closely, you will notice that the Queen logo incorporates the Zodiac signs for each member: Brian May (July 19, Cancer), Roger Taylor (July 26, Leo), John Deacon (August 19, also Leo), and Freddie Mercury (September 5, Virgo). The rest just seemed to fall into place!
9. There are two songs by Queen featured in the movie "Highlander" that do not appear on the album "A Kind of Magic". Frank Sinatra's "New York, New York" is one. Name the other.

Answer: Hammer to Fall

"Hammer to Fall" is from their 1984 album "The Works". It's playing on the radio of the ex-Marine's car, just before he got impaled by the Kurgan. The Queen version of "New York, New York" has never been officially released on a recorded medium. While a third song, an instrumental called "A Dozen Red Roses for My Darling", also appears, it is basically an arrangement of "Don't Lose Your Head", which is on the "A Kind of Magic" album.
10. Early in their friendship, Freddie Mercury and Roger Taylor were partners in a business stall at Kensington Market. What did they sell?

Answer: Clothes

It was a clothing stall. They opened it in order to make a little money on the side while Queen were still getting started. One day, Roger "accidentally" sold a jacket that had belonged to Freddie for a small fortune!
Source: Author robmeister

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ltc717 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us