Quiz about Rock Lyrics Through The Years 4
Quiz about Rock Lyrics Through The Years 4

Rock Lyrics Through The Years #4 Quiz


The fourth installment of 'Rock Lyrics Through The Years' has arrived, once again delving deep into the lyrical vaults of rock music. I will give you a few lines and it's your job to find the song and the artist. Good Luck!

A multiple-choice quiz by SafeGS. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Lyrics Mixture
  8. »
  9. Which Song Is It

Author
SafeGS
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
312,122
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8078
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: MariaVerde (6/10), Guest 73 (9/10), Guest 94 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where have these lyrics come from:
"Think it's time we stop, children
What's that sound
Everybody look what's going down"?
Hint

Crosby, Stills & Nash - "Suite: Judy Blues Eyes"
The Byrds - "Eight Miles High"
Buffalo Springfield - "For What It's Worth"
The Hollies - "Bus Stop"

2. Who came up with this delightful lyric:
"She's a PhD in 'I told you so'
You've a knighthood in 'I'm not listening'"?
Hint

The Lightning Seeds - "Pure"
Stereophonics - "Pick a Part That's New"
The Smiths - "What Difference does it Make?"
The Beautiful South - "Don't Marry Her"

3. Do you know who this one is:
"Marconi plays the mamba
Listen to the radio
Don't you remember"?
Hint

Foreigner - "Juke Box Hero"
Journey - "Wheel In The Sky"
Bon Jovi - "Runaway"
Starship - "We Built This City"

4. Who is this:
"Hide it in a hiding place where no-one ever goes
Put it in your pantry with your cupcakes"?
Hint

Bob Dylan - "Mr. Tambourine Man"
James Taylor - "Steamroller"
The Beatles - "I Am The Walrus"
Simon & Garfunkel - "Mrs. Robinson"

5. How about this one:
"Thunder only happens when it's raining.
Players only love you when they're playing."
Hint

Steely Dan - "Reelin' In The Years"
Dire Straits - "Walk Of Life"
Jethro Tull - "A New Day Yesterday"
Fleetwood Mac - "Dreams"

6. Who is this:
"When you've made your mind up forever to be mine
I'll pick up your hand and slowly blow your little mind"?
Hint

Jefferson Airplane - "Somebody To Love"
Donovan - "Sunshine Superman"
The Moody Blues - "Nights In White Satin"
Procol Harum - "A Whiter Shade Of Pale"

7. Where are these lyrics from:
"I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word"?
Hint

Elbow - "One Day Like This"
Muse - "Knights Of Cydonia"
Kings Of Leon - "Use Somebody"
Coldplay - "Viva La Vida"

8. Who do these lyrics belong to:
"You can't start a fire
You can't start a fire without a spark
This gun's for hire"?
Hint

Bruce Springsteen - "Dancing In The Dark"
Bryan Adams - "Cuts Like A Knife"
Bon Jovi - "Bad Medicine"
Jackson Browne - "Lives In The Balance"

9. What song is this:
"Helter skelter in a summer swelter
The birds flew off with a fallout shelter
Eight miles high and falling fast"?
Hint

Harry Chapin - "Cat's In The Cradle"
Warren Zevon - "Werewolves Of London"
Cat Stevens - "Moonshadow"
Don McLean - "American Pie"

10. Which song is this lyric from:
"Now I lay me down to sleep
Pray the lord my soul to keep
If I die before I wake
Pray the lord my soul to take"?
Hint

Black Sabbath - "Black Sabbath"
Metallica - "Enter Sandman"
Nightwish - "Wishmaster"
Dream Theater - "Pull Me Under"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where have these lyrics come from: "Think it's time we stop, children What's that sound Everybody look what's going down"?

Answer: Buffalo Springfield - "For What It's Worth"

This 1967 folk rock gem was written by Stephen Stills and recorded by Buffalo Springfield, the group that also introduced Neil Young to the world. The song title does not appear anywhere in the lyrics. According to Stills, he brought the untitled demo to the record label and said "I have a song here, for what it's worth, if you want it," and that somehow ended up as the name.
2. Who came up with this delightful lyric: "She's a PhD in 'I told you so' You've a knighthood in 'I'm not listening'"?

Answer: The Beautiful South - "Don't Marry Her"

This is one of those notorious pop songs with a swear word in the chorus (and sung so casually as well)! The censored version became a UK hit for the Hull based pop-rock group reaching number eight in the charts, and remains popular due to Paul Heaton's cynical lyrics and vocalist Jacqui Abbot's convincing delivery.
3. Do you know who this one is: "Marconi plays the mamba Listen to the radio Don't you remember"?

Answer: Starship - "We Built This City"

This song was cited as the "#1 Worst Song Ever" by "Blender" magazine. If you ask me, that sort of achievement really requires something special. Enough said.
4. Who is this: "Hide it in a hiding place where no-one ever goes Put it in your pantry with your cupcakes"?

Answer: Simon & Garfunkel - "Mrs. Robinson"

This was a number one single by the duo, written by Paul Simon. It was originally about Mrs Roosevelt until Mike Nichols, director of the film "The Graduate," asked if he could re-name it after one of the characters called Mrs Robinson so the song could be included in the soundtrack.
5. How about this one: "Thunder only happens when it's raining. Players only love you when they're playing."

Answer: Fleetwood Mac - "Dreams"

From "Rumours," this Stevie Nicks number helped propel the album to classic status; it has sold over 40 million copies. Supposedly, the track was written in ten minutes.
6. Who is this: "When you've made your mind up forever to be mine I'll pick up your hand and slowly blow your little mind"?

Answer: Donovan - "Sunshine Superman"

Donovan Leitch was originally dismissed as a Scottish Bob Dylan, but soon developed his own unique style of psychedelic folk with the occasional Indian raga thrown in. And this song features Jimmy Page on guitar!
7. Where are these lyrics from: "I used to rule the world Seas would rise when I gave the word"?

Answer: Coldplay - "Viva La Vida"

Coldplay's album "Viva La Vida or Death and All His Friends" reached number number one in 36 countries. This track also became worldwide hit, complete with a distinct orchestrated riff, anthem-like chorus and plagiarism allegations from Joe Satriani.
8. Who do these lyrics belong to: "You can't start a fire You can't start a fire without a spark This gun's for hire"?

Answer: Bruce Springsteen - "Dancing In The Dark"

This one is from his 1984 album "Born In The USA," the peak of his commercial success, and it was the last song written for it.
9. What song is this: "Helter skelter in a summer swelter The birds flew off with a fallout shelter Eight miles high and falling fast"?

Answer: Don McLean - "American Pie"

Don McLean is dismissed by many as a one-hit-wonder; those who remember 'Vincent' might stretch to calling him a two-hit-wonder. But American Pie's legacy speaks for itself. A lyrical masterpiece, it spoke of the death of Buddy Holly whilst giving an autobiographical account of McLean's life at the time.

It also references, the Beatles, the Byrds, Bob Dylan, The Rolling Stones, Janis Joplin, Elvis and James Dean, all in the space of eight minutes.
10. Which song is this lyric from: "Now I lay me down to sleep Pray the lord my soul to keep If I die before I wake Pray the lord my soul to take"?

Answer: Metallica - "Enter Sandman"

This is the prayer heard from the little boy midway through the song. By the time they got to the "Black Album", thrash metal kings Metallica had watered down everything thrash about their sound, but the album sold 15 million in the process. As the opening track on the album, "Enter Sandman" plays a big part in the band's selling out, whether you think this is a good or bad thing.
Source: Author SafeGS

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : MariaVerde: 6/10
Mar 09 2023 : Guest 73: 9/10
Mar 08 2023 : Guest 94: 4/10
Mar 07 2023 : Guest 74: 8/10
Mar 06 2023 : Guest 81: 9/10
Feb 25 2023 : ssabreman: 10/10
Feb 23 2023 : Sala2724: 4/10
Feb 19 2023 : runaway_drive: 8/10
Feb 14 2023 : Guest 165: 6/10

Score Distribution

quiz
3/22/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us