Quiz about Rockin Nirvana
Quiz about Rockin Nirvana

Rockin' Nirvana Trivia Quiz


This is a quiz on one of the most influential bands of the 90s. Nirvana. Including band member related questions.

A multiple-choice quiz by rockette. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Nirvana

Author
rockette
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
129,518
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
4016
Last 3 plays: Guest 58 (10/25), Guest 66 (18/25), Guest 73 (21/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who were the final members of Nirvana? Hint

Dave Grohl, Krist Novoselic and Taylor Hawkins
Kurt Cobain, Dave Grohl and Taylor Hawkins
Kurt Cobain, Dave Grohl and Krist Novoselic
Kurt Cobain, Krist Novoselic and Taylor Hawkins

2. Where did the 'Kurdt Kobain' spelling come from? Hint

This spelling does not exist!
A Mexican fanzine
Kurt adopted it after seeing the misspelling
How Kurt's name was originally spelt

3. Which of the following lyrics are from 'Aneurysm'? Hint

She keeps it pumpin' straight to my heart
Come on over and shoot the slit
She keeps on pumpin' straight to my heart
Come on over and shoot the ship

4. Krist Novoselic wrote 'Marigold'.

True
False

5. What nationality is Krist Novoselic? Hint

Egyptian
Croatian
Albanian
Lithuanian

6. After Nirvana, both Dave and Krist joined/started their own bands.

True
False

7. How many studio albums did Nirvana release? Hint

2
15
1
3

8. Which song is this lyric from?
'Help me, I'm right here, who are you?'
Hint

Immigrant song
Born in a junkyard
Help me, I'm hungry
Dazed and confused

9. Who was the original drummer for Nirvana?

Answer: (first AND last name)
10. Which instrument did Dave start playing first?

Answer: (one word)
11. On 24th February 1992 Kurt and Courtney Love wed on a beautiful beach in.... Hint

Southern England
Waikiki
Spain
Barbados

12. And whilst we're on the subject of marriage... Who did Krist marry? Hint

Tracy Marander
Tracy Dilly
Shelli Marander
Shelli Dilly

13. What are the guys' full names? Hint

Dave Eric Grohl, Krist Anthony Novoselic and Kurdt Donald Kobain
David Eric Grohl, Krist Anthony Novoselic and Kurt Donald Cobain
Dave Charles Grohl, Krist Mahaky Novoselic and Kurt Donald Cobain
David Anthony Grohl, Krist Eric Novoselic and Kurdt Donald Kobain

14. What band was Dave in right before joining Nirvana? Hint

Freak Baby
Mission Impossible
Scream
Foo Fighters

15. Kurt and Courtney had a child; a little girl named Frances Bean. But why was she given the middle name 'Bean'? Hint

She was conceived in a bean factory
During her pregnancy, Coutney craved beans
Because on her sonogram she looked like a bean
She has a bean-shaped birthmark

16. Which song is this from?
'To find where you are, You haven't grown, Go on alone'.
Hint

Oh, the guilt
The end
Old age
Spectre

17. There is a dollar bill on the 'Nevermind' cover.

True
False

18. Where did Nirvana play their first European show? Hint

London, England
Bournemouth, England
Brighton, England
Newcastle, England

19. When Kurt turned up for MTV's 'Headbangers ball' in a yellow frock, what was his reasoning? Hint

Courtney said he looked hot in it
Everything else was dirty
He was at the ball, he needed to wear his gown!
He liked the way it complimented his eyes

20. What was Nirvana's first single release? Hint

Scoff
Downer
Love Buzz
Floyd the Barber

21. What is the more common name for the song 'Autopilot'? Hint

Teen Spirit Revisited
Pain
I No Longer Have to Hide
You Know You're Right

22. On which date did Nirvana officially sign with Geffen records? Hint

29th April, 1991
30th April, 1991
28th April, 1991
27th April, 1991

23. The baby on the 'Nevermind' cover has its mouth open.

True
False

24. What did Kurt say about the way 'Nirvana' should be written? Hint

Only in Black lettering
With all capital letters.
Three times as large as other writing.
However you like

25. The world of Nirvana came crashing to a halt when Kurt was found dead in the greenhouse of his Lake Washington home, shared with wife Courtney Love and nanny Cali (Michael Dewitt). But on what date was Kurt found? Hint

April 8th, 1994
April 6th, 1994
April 5th, 1994
April 7th, 1994


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who were the final members of Nirvana?

Answer: Kurt Cobain, Dave Grohl and Krist Novoselic

Taylor is the drummer in Dave's band, The Foo Fighters. Pat Smear was also playing regularly with the band towards the end.
2. Where did the 'Kurdt Kobain' spelling come from?

Answer: Kurt adopted it after seeing the misspelling

Kurt started to spell his name 'Kurdt Kobain' in the very early days of Nirvana, thought to be a way of distancing himself from the world and his personal-felt faults. He was literally unconciously re-creating himself.
3. Which of the following lyrics are from 'Aneurysm'?

Answer: She keeps it pumpin' straight to my heart

'Aneurysm' is from the 1992 album 'Incestiside'. Kurt wrote this song in 1990 when his girlfriend Tobi Vail broke up with him.
4. Krist Novoselic wrote 'Marigold'.

Answer: False

Dave Grohl wrote this excellent song that didnt actually appear on any NIRVANA albums, but is still classed a Nirvana song. Dave later went on to re-record it calling it 'Color Pictures of a Marigold' for the 'Pocketwatch' album.
5. What nationality is Krist Novoselic?

Answer: Croatian

Many people believe that 'Krist' is a misspelling, but this is the right way! It is pronounced Chris. This is actually how it was originally spelt (Chris) but he decided to change it to 'Krist' because thats the Croatian way.
6. After Nirvana, both Dave and Krist joined/started their own bands.

Answer: True

Krist is with the band Eyes Adrift.
Dave has been very successful with his band the Foo Fighters, and also did some work with Queens of the Stone Age. He has also done a lot of solo work for various film sound tracks.
7. How many studio albums did Nirvana release?

Answer: 3

'Bleach' (1989), 'Nevermind' (1991), and 'In Utero' (1993) the band's studio albums. Nirvana also released three live albums, six compilations, and two EPs.
8. Which song is this lyric from? 'Help me, I'm right here, who are you?'

Answer: Help me, I'm hungry

'Help me, I'm hungry' is another example of the very many songs not put on an album.
9. Who was the original drummer for Nirvana?

Answer: Aaron Burckhard

Aaron was the first drummer for Nirvana, swiftly replaced by Dale Crover when he got promoted at Burger King, Dale was only then with the band for a short time, and was soon replaced by Dave Foster when he went to California with the Melvins. People always seem to think that Dave F was their first drummer.
10. Which instrument did Dave start playing first?

Answer: Guitar

Yes! Its true! Dave only started to play the drums because a band (high school era) he was in needed to get rid of their drummer, nice a person as; he was he was just useless with drum sticks. So Dave filled his place, and discovered an unbelievably extraordinary talent. I cannot express enough how good a drummer this man is, amazing.
11. On 24th February 1992 Kurt and Courtney Love wed on a beautiful beach in....

Answer: Waikiki

Only eight people attended the short notice wedding; all being part of the Nirvana crew bar best man Dylan Carlson and girlfriend.
Sadly, Krist and Shelli were uninvited as Kurt felt they were gossiping about Courtney.
Neither families were invited.
12. And whilst we're on the subject of marriage... Who did Krist marry?

Answer: Shelli Dilly

Shelli and Krist were married on new years eve 1989 in their house in Tacoma.
Krist and Shelli have since divorced.
Dave also was married, and divorced, but I do not have info on this.
13. What are the guys' full names?

Answer: David Eric Grohl, Krist Anthony Novoselic and Kurt Donald Cobain

David Eric Grohl, born 14th Jan 1969; Krist Anthony Novoselic, born 16th May 1965 and Kurt Donald Cobain, born 20th Feb 1967.
14. What band was Dave in right before joining Nirvana?

Answer: Scream

These are all bands from Dave's past, he was in Freak Baby, who later changed their name to Mission Impossible; when they split, up rose Dain Brammage, whom Dave left to join one of his all time favourite bands, Scream. In September 1990 Scream split up, and Dave later went to join Nirvana. Foo Fighters came after Nirvana.
15. Kurt and Courtney had a child; a little girl named Frances Bean. But why was she given the middle name 'Bean'?

Answer: Because on her sonogram she looked like a bean

Frances was born on 18th of August 1992 at 7:48 a.m.
16. Which song is this from? 'To find where you are, You haven't grown, Go on alone'.

Answer: Spectre

'Spectre' is also known as 'Misery loves company'.
17. There is a dollar bill on the 'Nevermind' cover.

Answer: True

It is attached to a hook.
18. Where did Nirvana play their first European show?

Answer: Newcastle, England

Having lived in Newcastle myself for a number of years, I find it hard to imagine Nirvana there, I'd be interested to know exactly where they played.
This show was held on the 20th of October, 1989.
The other three are just places i have lived.
19. When Kurt turned up for MTV's 'Headbangers ball' in a yellow frock, what was his reasoning?

Answer: He was at the ball, he needed to wear his gown!

And what an impressive garment it was! Only Krist and Kurt were there, not Dave. This was taped on the 25th of October, 1991.
20. What was Nirvana's first single release?

Answer: Love Buzz

'Love Buzz' was released with 'Big Cheese' in November 1988, from 'Bleach'.
21. What is the more common name for the song 'Autopilot'?

Answer: You Know You're Right

The full answer is 'You Know You're Right'. This song was going to be a single, but when Kurt died everything stopped. After long court battles with between Courtney Love (Kurt's widow) and Dave Grohl it was put on the Greatest Hits album (2002).
'You Know You're Right' is also known as 'On A Mountain'.
22. On which date did Nirvana officially sign with Geffen records?

Answer: 30th April, 1991

23. The baby on the 'Nevermind' cover has its mouth open.

Answer: True

The baby's name is Spencer Elden.
24. What did Kurt say about the way 'Nirvana' should be written?

Answer: With all capital letters.

Indeed, Kurt said that that's the way it should be!
25. The world of Nirvana came crashing to a halt when Kurt was found dead in the greenhouse of his Lake Washington home, shared with wife Courtney Love and nanny Cali (Michael Dewitt). But on what date was Kurt found?

Answer: April 8th, 1994

Kurt was found on the 8th of April 1994, but the date of death was determined by examiners as the 5th, although it could have been 24 hours before or after.
Source: Author rockette

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 58: 10/25
Jan 19 2023 : Guest 66: 18/25
Jan 14 2023 : Guest 73: 21/25
Jan 11 2023 : Guest 96: 14/25
Jan 11 2023 : Guest 208: 20/25
Jan 06 2023 : Guest 24: 11/25
Jan 06 2023 : Guest 98: 25/25
Jan 02 2023 : Guest 60: 14/25
Dec 28 2022 : Guest 172: 15/25

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us