FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Brothers Johnson  Right on Time
Quiz about The Brothers Johnson  Right on Time

The Brothers Johnson -- Right on Time! Quiz


The Brothers Johnson are another favorite group of mine from 'back in the day'. My quiz is a mixture of general info, lyrics, and True/False. Have fun!

A multiple-choice quiz by TC1261. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. B

Author
TC1261
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,922
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
304
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The Brothers Johnson consisted of two brothers, George and Louis Johnson. They were born in and grew up in Los Angeles. George played guitar. What instrument did Louis play? Hint


Question 2 of 10
2. In the earlier days of their career, the Brothers Johnson were produced by a multi-faceted, highly successful producer. Name him. Hint


Question 3 of 10
3. What recording label did the Brothers Johnson record for when their debut LP was released? Hint


Question 4 of 10
4. The Brothers Johnson did NOT write or co-write any of the songs they recorded.


Question 5 of 10
5. Name the song that the following lyric is from: "...steppin' out the weekend's open wide. Fill it up, let's blast the jams and ride...." Hint


Question 6 of 10
6. Name the song that the following lyric is from: "...I've longed to have this chance. With you, I feel romance...." Hint


Question 7 of 10
7. Name the song that the following lyric is from: "...hello, my love. I heard a kiss from you. Red magic satin playing near, too...." Hint


Question 8 of 10
8. Name the song that the following lyric is from: "...you don't like my music, you don't have to use it...." Hint


Question 9 of 10
9. Name the song that the following lyric is from: "...I wanna know, just how you feel. Said I wanna know, if what you feel is real..." Hint


Question 10 of 10
10. In April 2002, the song, "Strawberry Letter # 23" was featured in a commercial for a new breakfast cereal. Which cereal was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Brothers Johnson consisted of two brothers, George and Louis Johnson. They were born in and grew up in Los Angeles. George played guitar. What instrument did Louis play?

Answer: bass

Louis Johnson, also known as "Thunder Thumbs", played bass. His bass-playing abilities were so well-respected that he was highly sought after by numerous artists and producers. His work is featured on Michael Jackson's three LPs: "Off the Wall", "Thriller", and "Dangerous"; George Benson's LP, "Give Me the Night"; and Herb Alpert's "Rise" LP, among others. Of course, George was known as "Lightnin' Licks".
2. In the earlier days of their career, the Brothers Johnson were produced by a multi-faceted, highly successful producer. Name him.

Answer: Quincy Jones

"The Dude" himself, Quincy Jones, produced the brothers early on in their career. They appeared on Jones' LP, "Midnight Madness" before their own material was produced. They would go on to have six # 1 R&B hits and 15 Top 40 Pop hits.
3. What recording label did the Brothers Johnson record for when their debut LP was released?

Answer: A&M

The duo were first signed with the A&M label, which was co-founded by musician/entrepreneur, Herb Alpert. According to thebrothersjohnson.com, the pair produced six gold and platinum LPs.
4. The Brothers Johnson did NOT write or co-write any of the songs they recorded.

Answer: False

The brothers were very involved in the writing of many of the songs that they performed. For example, except for the Beatles classic, "Come Together", the duo co-wrote every song on their 1976 debut LP, "Look Out for # 1".
5. Name the song that the following lyric is from: "...steppin' out the weekend's open wide. Fill it up, let's blast the jams and ride...."

Answer: Stomp

"Stomp", my favorite 'jam', hit # 7 on the Billboard Pop chart and # 1 on the R&B chart in 1980. A Quincy Jones production, the song is featured on the "Light Up the Night" LP.
6. Name the song that the following lyric is from: "...I've longed to have this chance. With you, I feel romance...."

Answer: The Real Thing

"The Real Thing", produced by the brothers themselves, reached # 67 on the Billboard Pop chart and # 11 on the R&B chart. The song is from the 1981 LP, "Winners".
7. Name the song that the following lyric is from: "...hello, my love. I heard a kiss from you. Red magic satin playing near, too...."

Answer: Strawberry Letter # 23

"Strawberry Letter # 23" was written by multi-faceted artist, Shuggie Otis. The single was certified gold, hitting # 5 on the Billboard Pop chart and # 1 on the R&B chart. It was their second # 1 R&B single. A collector's edition of the single was released on red vinyl, accompanied by a cover that had a strawberry scent.
8. Name the song that the following lyric is from: "...you don't like my music, you don't have to use it...."

Answer: Get the Funk Out Ma Face

"Get the Funk Out Ma Face" became a sort of trademark for the brothers since they were regarded as one of the 'purveyors' of the funk 'genre' at the time. The song, which was featured on the "Look Out for # 1" LP, peaked at # 4 on the Billboard R&B chart.
9. Name the song that the following lyric is from: "...I wanna know, just how you feel. Said I wanna know, if what you feel is real..."

Answer: I'll Be Good to You

"I'll Be Good to You", the brothers' first Top 40 chart single, hit # 1 on the Billboard R&B chart in mid-1975. By the way, the song, which was produced by Quincy Jones, was later remade and featured on his 1989 LP, "Back on the Block". His version featured the vocals of Ray Charles and Chaka Khan.
10. In April 2002, the song, "Strawberry Letter # 23" was featured in a commercial for a new breakfast cereal. Which cereal was it?

Answer: Kellogg's Special K Red Berries

"Strawberry Letter # 23" provided the soundtrack for the new Kellogg's Special K Red Berries cereal, which was one of the largest cereal 'launches' in cereal history. By the way, General Mills' Berry Burst Cheerios' commercial featured the David Cassidy/Partridge Family classic, "I Think I Love You".
Source: Author TC1261

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us