Quiz about The Doors  Morrison Hotel
Quiz about The Doors  Morrison Hotel

The Doors - "Morrison Hotel" Trivia Quiz


This quiz features questions about The Doors' album "Morrison Hotel."

A multiple-choice quiz by hockeygirly. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Doors

Author
hockeygirly
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,048
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1317
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (3/10), Guest 96 (7/10), Guest 173 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. According to The Doors' drummer, John Densmore, this song is the only song in which musically, the group let Jim down. Hint

The Spy
Blue Sunday
You Make Me Real
Queen of the Highway

2. This song was written in 1965, much earlier than 'Morrison Hotel' was released. While putting 'Morrison Hotel' together, The Doors wanted to get back to their earlier sound and felt that using this song on the album would be a good way to do that. Hint

Blue Sunday
Indian Summer
Waiting for the Sun
Maggie M'Gill

3. This song is about America's desire to be on the moon, although by listening to the lyrics, it may not seem that way. Hint

Land Ho!
Ship of Fools
Queen of the Highway
Waiting for the Sun

4. John Sebastian from the Lovin' Spoonful played harmonica on which song? Hint

Ship of Fools
Maggie M'Gill
Land Ho!
Roadhouse Blues

5. This song includes a "skiffle beat" created by The Doors' drummer John Densmore. Hint

Roadhouse Blues
Land Ho!
Peace Frog
Ship of Fools

6. Although this song was one of The Doors' first recorded songs, they did not release it until "Morrison Hotel" because the band agreed that the recording quality was not up to standard. Hint

Blue Sunday
Queen of the Highway
The Spy
Indian Summer

7. This song includes a character that Jim Morrison created. The character is a woman from the old west who is known to be a 'lady of the night.' Hint

Queen of the Highway
Maggie M'Gill
Indian Summer
The Spy

8. This was actually written in the studio. After Robbie Krieger came up with the guitar riff, they created lyrics for the song from poems found in Jim Morrison's notebooks. Hint

Roadhouse Blues
Peace Frog
You Make Me Real
Ship of Fools

9. This song is about the quest for the American dream, which unfortunately is never attained. Hint

Peace Frog
Waiting for the Sun
Land Ho!
Indian Summer

10. The following lyrics are from what song:
"You make me throw away mistaken misery
Make me feel love
Make me free."?
Hint

Maggie M'Gill
You Make Me Real
Blue Sunday
Waiting for the Sun


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to The Doors' drummer, John Densmore, this song is the only song in which musically, the group let Jim down.

Answer: Queen of the Highway

Some people believe this song is about Jim Morrison's relationship with Pamela Courson, while others believe it is related to Morrison's poetry and is about himself dressing up as a woman.
2. This song was written in 1965, much earlier than 'Morrison Hotel' was released. While putting 'Morrison Hotel' together, The Doors wanted to get back to their earlier sound and felt that using this song on the album would be a good way to do that.

Answer: Blue Sunday

Some radio stations play this song together with "Peace Frog" since it follows it on the album.
3. This song is about America's desire to be on the moon, although by listening to the lyrics, it may not seem that way.

Answer: Ship of Fools

Some people think that this song, along with "Crystal Ship", is about drugs or an acid trip; however, neither song is about drugs.
4. John Sebastian from the Lovin' Spoonful played harmonica on which song?

Answer: Roadhouse Blues

Even though The Doors usually didn't use a bass player, guitar great Lonnie Mack played bass on this song.
5. This song includes a "skiffle beat" created by The Doors' drummer John Densmore.

Answer: Land Ho!

The expression, "Land Ho" was used by sailors after traveling on the ocean for long periods of time and finally seeing land.
6. Although this song was one of The Doors' first recorded songs, they did not release it until "Morrison Hotel" because the band agreed that the recording quality was not up to standard.

Answer: Indian Summer

The Doors never played this song live because they thought it would sound insignificant compared to "The End."
7. This song includes a character that Jim Morrison created. The character is a woman from the old west who is known to be a 'lady of the night.'

Answer: Maggie M'Gill

The Doors began working on this song after a concert at the University of Michigan at Ann Arbor.
8. This was actually written in the studio. After Robbie Krieger came up with the guitar riff, they created lyrics for the song from poems found in Jim Morrison's notebooks.

Answer: Peace Frog

The lyric in this song, "Blood in the streets of the town of Chicago" is believed to refer to the 1968 Democratic Convention.
9. This song is about the quest for the American dream, which unfortunately is never attained.

Answer: Waiting for the Sun

"Waiting For The Sun" is the title of The Doors' third album. They tried to include this song on that album, but they didn't like the way it came out. It ended up being released two years later on "Morrison Hotel."
10. The following lyrics are from what song: "You make me throw away mistaken misery Make me feel love Make me free."?

Answer: You Make Me Real

"Roadhouse Blues" was released as the B-side of this track.
Source: Author hockeygirly

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 18 2023 : Guest 107: 3/10
Dec 21 2022 : Guest 96: 7/10
Dec 14 2022 : Guest 173: 5/10
Dec 13 2022 : Guest 207: 6/10
Dec 07 2022 : Guest 98: 8/10

Score Distribution

quiz
Referenced Topics
Music   People   Albums   Moons   Blue   Doors   Drummers   Guitar   Blues   Michigan   The Sun   Chicago  

Other Destinations
  Explore Other Quizzes by hockeygirly

  Go to Music D-G Quizzes

  More Doors Quizzes

  FunTrivia Homepage

1/27/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us