FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Jim Morrison and the Doors
Quiz about Jim Morrison and the Doors

Jim Morrison and the Doors Trivia Quiz


Any hardcore Doors fan will ace this, but someone mildly curious about Jim or the band will find it challenging and interesting.

A multiple-choice quiz by d2407. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Doors

Author
d2407
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
167,532
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
6 / 15
Plays
5855
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 134 (0/15), Guest 24 (15/15), Guest 162 (8/15).
- -
Question 1 of 15
1. "Indians scattered on dawn's highway bleeding..." The incident described in this lyric occurred in what state? Hint


Question 2 of 15
2. The Naval vessel commanded by Jim's father was the: Hint


Question 3 of 15
3. From what Alexandria, VA high school did Jim graduate? Hint


Question 4 of 15
4. In what did Ray earn his undergraduate degree? Hint


Question 5 of 15
5. Before the Doors, Ray's band was known as: Hint


Question 6 of 15
6. On what show did the Doors make their first appearance on US national television? Hint


Question 7 of 15
7. The Doors' first single was: Hint


Question 8 of 15
8. In what city was the Doors' first European performance? Hint


Question 9 of 15
9. Which song did the Doors NOT play in their Miami concert? Hint


Question 10 of 15
10. The song "Waiting for the Sun" appeared on which album? Hint


Question 11 of 15
11. Jim was arrested in each of the following US cities, except for: Hint


Question 12 of 15
12. What commercial slogan was used in a Doors' song? Hint


Question 13 of 15
13. The Doors mentioned several reptiles and amphibians in their song titles and in their lyrics. Which of the following animals is never mentioned in a Doors lyric? Hint


Question 14 of 15
14. The date of the last Doors concert with Jim in front of paying customers was: Hint


Question 15 of 15
15. The inscription on Jim's tombstone, translated to English, means: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 134: 0/15
Apr 02 2024 : Guest 24: 15/15
Mar 30 2024 : Guest 162: 8/15
Mar 30 2024 : Guest 192: 7/15
Mar 29 2024 : blondeee1419: 5/15
Mar 27 2024 : Guest 173: 2/15
Mar 26 2024 : Guest 94: 5/15
Mar 21 2024 : Guest 129: 4/15
Mar 19 2024 : Guest 192: 4/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Indians scattered on dawn's highway bleeding..." The incident described in this lyric occurred in what state?

Answer: New Mexico

On a family vacation in New Mexico in 1947, the Morrison's car came upon an accident involving a truckload of Indian workers. Seeing the scared and dying Indians affected Jim deeply - he said that the soul of one of them entered him - and he later incorporated the incident into the song "Peace Frog."
2. The Naval vessel commanded by Jim's father was the:

Answer: USS Bonhomme Richard

Jim's father, George Steven Morrison, a Naval Rear Admiral, commanded the Bonhomme Richard in the early 1960s, including in the Gulf of Tonkin in Vietnam. The "Bonny Dick," as it was known to the thousands who'd sailed on it, was decommissioned in 1971, and Admiral Morrison spoke at the ceremonies, which occurred in Bremerton, WA on July 2, 1971, a few hours before the death of his son.
3. From what Alexandria, VA high school did Jim graduate?

Answer: George Washington

Jim graduated from George Washington High School in 1961, but did not attend his graduation ceremony. Ellen Cohen, later Cass Elliot of the Mamas and the Papas, attended the same school.
4. In what did Ray earn his undergraduate degree?

Answer: Economics

Ray Manzarek earned a Bachelors degree in economics from DePaul University before moving to California, where he earned a Masters degree at UCLA's film school and met Jim.
5. Before the Doors, Ray's band was known as:

Answer: Rick and the Ravens

Ray Manzarek and his brothers had a band named "Rick and the Ravens." Ray and Jim, who'd known each other at UCLA, met again, and with the addition of John and Robby, formed the Doors.
6. On what show did the Doors make their first appearance on US national television?

Answer: American Bandstand

The Doors appeared on American Bandstand on July 22, 1967, lip synching "Crystal Ship" and "Light My Fire." Their Ed Sullivan appearance was September 17 of that year (interesting fact: the same night as the Who's epic performance on the Smothers Brothers, also on CBS).

Their first television appearance was on KTLA's Shebang show on January 1, 1967, but that was not a national broadcast.
7. The Doors' first single was:

Answer: Break On Through

"Break On Through" was their first single, but it failed to reach the charts. "Light My Fire," released as the second single, went to Number One.
8. In what city was the Doors' first European performance?

Answer: London

The Doors' first European tour was in September 1968. They performed on "Top of the Pops" in London on September 5, then played four sold out shows the next two nights at London's Roundhouse.
9. Which song did the Doors NOT play in their Miami concert?

Answer: Alabama Song

"Break On Through" isn't on any of the known recordings of the Doors' infamous Miami concert, but it was the first song they played that night. Speculation is that someone began taping when Morrison started ranting during the second song, "Backdoor Man."
10. The song "Waiting for the Sun" appeared on which album?

Answer: Morrison Hotel

Numerous explanations for this exist; arguably, the most plausible one is that the song was not complete enough for inclusion on the "Waiting for the Sun" album.
11. Jim was arrested in each of the following US cities, except for:

Answer: Long Beach

Jim must have worked at keeping his nose clean at home. He was arrested for unknown reasons, possibly public drunkenness, in Tallahassee in 1963. The 1967 New Haven arrest is famous in rock history as the first time a singer was arrested on stage. In 1969, he and a friend were arrested in Phoenix for drunken behavior on an airplane, but the charges were later dropped.
12. What commercial slogan was used in a Doors' song?

Answer: Stronger than dirt

Jim can be heard saying the Ajax slogan, "stronger than dirt," at the end of "Touch Me."
13. The Doors mentioned several reptiles and amphibians in their song titles and in their lyrics. Which of the following animals is never mentioned in a Doors lyric?

Answer: frog

Although they have a song titled "Peace Frog," the word never appears in the lyrics, or in any other Doors lyrics. But we DO have "I am the lizard king, I can do anything... Ride the snake to the lake... There's a killer on the road, his brain is squirming like a toad," probably among other lyric references.
14. The date of the last Doors concert with Jim in front of paying customers was:

Answer: 12-12-70

The Doors' last two concerts with the original four members were in Dallas and New Orleans on December 11 and 12, 1970. No complete recording or even setlist is known to exist from the New Orleans concert. The most commonly-agreed on facts of the show are that the band quit early because Jim wasn't feeling well, and that they played Soul Kitchen, Break On Through, and Light My Fire.
15. The inscription on Jim's tombstone, translated to English, means:

Answer: According to his own spirit

In time for the 20th anniversary of Jim's death, his parents purchased a plaque for his grave, bearing the Greek words "KATA TON DAIMONA EAYTOY," which roughly translate to "According to his own spirit."
Source: Author d2407

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us