FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Life of the Lizard King
Quiz about The Life of the Lizard King

The Life of the Lizard King Trivia Quiz


This quiz will center on the intriguing life of Jim Morrison.

A multiple-choice quiz by mamakin72. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Doors

Author
mamakin72
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
202,440
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1733
Last 3 plays: Johnmcmanners (15/15), DeepHistory (15/15), Guest 73 (4/15).
- -
Question 1 of 15
1. What year, during World War II, was Jim Morrison born? Hint


Question 2 of 15
2. Did The Doors have a number one single after the success of "Light My Fire"?


Question 3 of 15
3. Jim's father was a member of which branch of the military? Hint


Question 4 of 15
4. In which state did Jim see stranded, dying Indians as a child? Hint


Question 5 of 15
5. Did Jim plan to return to the U.S. after his self imposed exile to Paris?


Question 6 of 15
6. Which fellow Door was a classmate of Jim's at UCLA? Hint


Question 7 of 15
7. This Sunset Strip club is where the Doors debuted on the Strip.

Answer: (Named after city in the United Kingdom)
Question 8 of 15
8. The Doors were fired from the Whisky a Go-Go because of Jim's rantings reminiscent of what legendary Greek figure during the song "The End"? Hint


Question 9 of 15
9. Who was the president of Elektra Records that signed The Doors to his label? Hint


Question 10 of 15
10. What was the name of Jim's short lived movie production company? Hint


Question 11 of 15
11. Who originally wrote "Light My Fire"? Hint


Question 12 of 15
12. Which of Jim's girlfriends is widely regarded as his muse for many of his song? Hint


Question 13 of 15
13. In what poem was Jim's Lizard King persona introduced in? Hint


Question 14 of 15
14. Regarding the infamous Miami revealing incident, Jim was arrested immediately after the show.


Question 15 of 15
15. Why did Jim leave the U.S. to go to Paris? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 02 2024 : Johnmcmanners: 15/15
May 25 2024 : DeepHistory: 15/15
Apr 24 2024 : Guest 73: 4/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year, during World War II, was Jim Morrison born?

Answer: 1943

Jim was born on December 8, 1943.
2. Did The Doors have a number one single after the success of "Light My Fire"?

Answer: Yes

The band's next number one single was "Hello, I Love You", off their album "Waiting For The Sun".
3. Jim's father was a member of which branch of the military?

Answer: U.S. Navy

During the Vietnam War, Jim's father was deputy commander of U.S. Naval forces in Vietnam.
4. In which state did Jim see stranded, dying Indians as a child?

Answer: New Mexico

Jim felt that at this point in his young life he was filled with a shamanic spirit that influenced the works of his later life.
5. Did Jim plan to return to the U.S. after his self imposed exile to Paris?

Answer: Yes

Jim planned to return and told John Densmore to be prepared to go out on an "L.A. Woman" world tour.
6. Which fellow Door was a classmate of Jim's at UCLA?

Answer: Ray Manzarek

Ray was one of the first people to realize the true visionary spirit in Jim and asked Jim to join a band that he had with his brothers, Rick and the Ravens.
7. This Sunset Strip club is where the Doors debuted on the Strip.

Answer: The London Fog

The Fog was a not a very popular club during The Doors time there. The band was quick to jump at an offer to work at the widely renowned club, the Whisky.
8. The Doors were fired from the Whisky a Go-Go because of Jim's rantings reminiscent of what legendary Greek figure during the song "The End"?

Answer: Oedipus Rex

As the story goes Oedipus Rex killed his father and had intimate relations with his mother.
9. Who was the president of Elektra Records that signed The Doors to his label?

Answer: Jac Holzman

Jac was so enthralled with the band that he was prepared to offer them a contract at his initial hearing of their music, but didn't do so until the second time he heard the band.
10. What was the name of Jim's short lived movie production company?

Answer: HWY Productions

HWY Productions was a pet project of Jim's. It produced one short art film of Jim's before becoming involved with a major studio, thus fading into oblivion.
11. Who originally wrote "Light My Fire"?

Answer: Robby Kreiger

Robby wrote the music and almost all of the lyrics with Jim contributing the second "funeral pyre" verse upon Robby presenting the song to the band. The writing credit for the song was attributed to every band member though.
12. Which of Jim's girlfriends is widely regarded as his muse for many of his song?

Answer: Pamela Courson

Pam, portrayed by Meg Ryan in the movie version of Jim's life, was Jim's one true love. Although never officially married, Pam referred to herself as Mrs. Morrison upon many occasions.
13. In what poem was Jim's Lizard King persona introduced in?

Answer: Celebration of the Lizard

As the line goes, "I am the Lizard King. I can do anything.".
14. Regarding the infamous Miami revealing incident, Jim was arrested immediately after the show.

Answer: False

It took almost a week after the performance for a charge to be formulated and two weeks before Jim was actually arrested.
15. Why did Jim leave the U.S. to go to Paris?

Answer: To concentrate on poetry and try to get off drugs.

Jim was set on getting off drugs and becoming a truly renowned poet, not just being Jim Morrison the rock star.
Source: Author mamakin72

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us