Quiz about Behind The Doors
Quiz about Behind The Doors

Behind The Doors Trivia Quiz


For fans of the 60's rock group, movie buffs, and trivia lovers everywhere. Questions on Doors songs, literary influences on the Doors, and movies influenced by the Doors. A fun quiz about those Shiny Happy People known as the Doors.

A multiple-choice quiz by Akhnaten. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Doors

Author
Akhnaten
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
11,830
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 20
Plays
8295
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (11/20), Iva9Brain (15/20), Guest 76 (20/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Doors were formed in what West Coast city? Hint

San Francisco
San Diego
Seattle
Los Angeles

2. Who wrote 'The Doors of Perception' which described the author's experiences with mescaline? Hint

Timothy Leary
William James
Sigmund Freud
Aldous Huxley

3. Which of the following songs was recorded by the Doors? Hint

Nine to Five
Five to One
Strange Brew
Somebody to Love

4. What was Jim Morrison's major in college? Hint

English
Theatre Arts
Archaeology
Chemical Engineering

5. What was Jim Morrison's father's occupation? Hint

Circus Mime
Jazz Musician
Naval Officer
Accountant

6. What Doors song lyrics did the producers of the 'Ed Sullivan Show' not want Morrison to sing on the show? Hint

Girl, we couldn't get much higher.
One pill makes you larger, one pill makes you small.
Father, I want to kill you.
Ain't singing for Pepsi, Ain't singing for Coke.

7. What did Jim Morrison call himself? Hint

The Lion King
The Toad Licker
The Salamander Prince
The Lizard King

8. What science fiction film shares a title with a Doors album and song title? Hint

Strange Days
The Soft Parade
The Thirteenth Floor
Menno's Mind

9. Which is the title of a song recorded by the Doors? Hint

I Touch Myself
Touch Me
Touch of Gray
Invisible Touch

10. Who played the role of Jim Morrison in Oliver Stone's film 'The Doors'? Hint

Val Kilmer
Tom Cruise
Johnny Depp
Don Knotts

11. What psychiatric condition is explored in the eleven minute Doors' opus 'The End'? Hint

Oedipal Complex
Vertigo
Manic Depression
Suicidal Tendencies

12. Where is Jim Morrison's grave located? Hint

London
Paris
Los Angeles
Miami

13. According to the Doors' song 'When the Music's Over', what should you do when the music's over? Hint

Let the cat out
Turn out the lights
Jump off a cliff
Turn off the stereo

14. According to 'Break On Through', where do the Doors wish to break on through? Hint

to the other side
the police barrier
the wall
the Red Sea

15. Jim Morrison got into major legal trouble for improper stage conduct in April 1969 in what American city? Hint

Peoria
Los Angeles
Chicago
Miami

16. According to the Doors hit single, how often does the singer wish to be loved? Hint

never
for ever and always, amen
once
two times

17. What musical instrument is part of the standard instrumentation of the Doors? Hint

oboe
electric organ
bass guitar
flute

18. What other artist released a hit single version of 'Light My Fire'? Hint

Ricky Martin
Jose Feliciano
Sergio Mendes
William Shatner

19. Ray Manzarek of the Doors played keyboards on some recordings for which seminal Los Angeles 80's punk band featuring John Doe and Exene Cervenka? Hint

XTC
The Dead Kennedys
Oingo Boingo
X

20. The Doors' song 'The End' is featured in the opening scene of what movie about the Vietnam War? Hint

The Longest Day
Apocalypse Now
Full Metal Jacket
Saving Private Ryan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Doors were formed in what West Coast city?

Answer: Los Angeles

2. Who wrote 'The Doors of Perception' which described the author's experiences with mescaline?

Answer: Aldous Huxley

Aldous Huxley is most famous as the author 'Brave New World'. The title of Aldous Huxley's 'The Doors of Perception" is widely regarded as having been inspired by William Blake's poem ( If the doors of perception were cleansed /All things would appear as infinite... ) William James was the author of 'The Varieties of Religious Experience'. Timothy Leary was a former Harvard psychology professor who became most famous as an apologist for the used of mind expanding drugs. Sigmund Freud is of course the Father of Psychoanalysis and writings of such beloved books as 'Moses and Monotheism' and countless others.
3. Which of the following songs was recorded by the Doors?

Answer: Five to One

'Nine to Five' was recorded by Dolly Parton and featured in a film by the same name. 'Strange Brew' was recorded by Cream and was also the name of a long forgotten film feauring Doug and Bob Mackenzie. 'Somebody to Love' was an early hit by the Jefferson Airplane.
4. What was Jim Morrison's major in college?

Answer: Theatre Arts

Jim entered the Theatre Arts department at UCLA in 1964. It was at UCLA that he met future bandmate Ray Manzerak.
5. What was Jim Morrison's father's occupation?

Answer: Naval Officer

Jim's family had a long tradition of military service.
6. What Doors song lyrics did the producers of the 'Ed Sullivan Show' not want Morrison to sing on the show?

Answer: Girl, we couldn't get much higher.

The producers of the 'Ed Sullivan Show' did not want Morrison to sing 'Girl, we couldn't get much higher' because it was considered a blatant drug reference. 'Father, I want to kill you' is from the Doors'song 'The End' which is totally inappropriate in its entirety for TV. 'One pill makes you larger, one pill makes you small' is from 'White Rabbit' by Jefferson Airplane. 'Ain't singing for Pepsi, Ain't singing for Coke' was from 'This Note's For You' by Neil Young which was banned by MTV.
7. What did Jim Morrison call himself?

Answer: The Lizard King

'The Lion King' was a Walt Disney film.
8. What science fiction film shares a title with a Doors album and song title?

Answer: Strange Days

9. Which is the title of a song recorded by the Doors?

Answer: Touch Me

'I Touch Myself' was recorded by the Divinyls. 'Touch of Gray' was released by the Grateful Dead. We have Genesis to thank for 'Invisible Touch'.
10. Who played the role of Jim Morrison in Oliver Stone's film 'The Doors'?

Answer: Val Kilmer

Johnny Depp most recently appeared in 'The Ninth Gate'. Tom Cruise appeared in Stanley Kubrick's last film 'Eyes Wide Shut' and the more commercially successful, 'Mission Impossible-2' Don Knotts is most remembered for his virtuoso performance in 'The Incredible Mr. Limpett' and a supporting role on 'The Andy Griffith Show'.
11. What psychiatric condition is explored in the eleven minute Doors' opus 'The End'?

Answer: Oedipal Complex

'Manic Depression' was immortalized in song by the late Jimi Hendrix. 'Vertigo' is an Alfred Hitchcock film. Suicidal Tendencies is an eighties punk band.
12. Where is Jim Morrison's grave located?

Answer: Paris

13. According to the Doors' song 'When the Music's Over', what should you do when the music's over?

Answer: Turn out the lights

Lemmings jump off cliffs. Schrodinger should let the cat out, if he is alive.
14. According to 'Break On Through', where do the Doors wish to break on through?

Answer: to the other side

15. Jim Morrison got into major legal trouble for improper stage conduct in April 1969 in what American city?

Answer: Miami

16. According to the Doors hit single, how often does the singer wish to be loved?

Answer: two times

17. What musical instrument is part of the standard instrumentation of the Doors?

Answer: electric organ

The Doors were unusual for a rock band in that their lineup was Jim Morrison, vocals, Robby Krieger, guitar, Ray Manzarek, keyboards, and drummer John Densmore. Instead of a bass player, Manzarek played the bass parts on a Fender Piano Bass.
18. What other artist released a hit single version of 'Light My Fire'?

Answer: Jose Feliciano

19. Ray Manzarek of the Doors played keyboards on some recordings for which seminal Los Angeles 80's punk band featuring John Doe and Exene Cervenka?

Answer: X

20. The Doors' song 'The End' is featured in the opening scene of what movie about the Vietnam War?

Answer: Apocalypse Now

Saving Private Ryan and The Longest Day took place during World War II. Full Metal Jacket was a Vietnam film but did not feature music by the Doors.
Source: Author Akhnaten

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 174: 11/20
Jan 16 2023 : Iva9Brain: 15/20
Jan 05 2023 : Guest 76: 20/20
Jan 05 2023 : Flyingbustub: 19/20
Jan 03 2023 : agentofchaos: 20/20
Jan 02 2023 : davobwd9: 16/20
Jan 01 2023 : bluepeter46: 15/20
Dec 24 2022 : Te2005: 17/20
Dec 21 2022 : Guest 100: 19/20

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us