FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Guilty Pleasure Known as Michael Bolton
Quiz about The Guilty Pleasure Known as Michael Bolton

The Guilty Pleasure Known as Michael Bolton Quiz


Michael Bolton is a singer and songwriter whose musical catalog spans various musical genres. This quiz celebrates Michael Bolton's musical career including questions about the music performed or written by Michael Bolton.

A multiple-choice quiz by workisboring. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. B

Author
workisboring
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,341
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
263
- -
Question 1 of 15
1. What was the name of the hard rock band fronted by Michael Bolton from 1979 through 1980? Hint


Question 2 of 15
2. Michael Bolton wrote hit singles for several other artists between 1983 and 1990. Which of the following artist did NOT have a hit single written by Michael Bolton during that time? Hint


Question 3 of 15
3. As a solo artist, Michael Bolton had his first top forty hit on the on the United States Billboard Hot 100 in November of 1987. What was the name of the song? Hint


Question 4 of 15
4. In 1988, Michael Bolton recorded a cover version of which Otis Redding song? Hint


Question 5 of 15
5. In 1989, Michael Bolton earned an international top ten hit by covering which song originally recorded by Laura Branigan? Hint


Question 6 of 15
6. Michael Bolton's 1989 studio album "Soul Provider" established Bolton as a successful solo artist. How many songs from the 1989 studio album "Soul Provider" album hit the top ten on the United States Billboard Adult Contemporary chart?
Hint


Question 7 of 15
7. Michael Bolton released the single "Love Is a Wonderful Thing" from his 1991 "Time, Love & Tenderness" album. The song was considered a remake of a 1966 single released by a legendary R&B group. What R&B group released the single "Love Is a Wonderful Thing" in 1966? Hint


Question 8 of 15
8. In 1991, Michael Bolton recorded a cover version of which Percy Sledge song? Hint


Question 9 of 15
9. In December of 1991, Michael Bolton released the song "Missing You Now". Who played saxophone on this song?
Hint


Question 10 of 15
10. Another single from Michael Bolton's 1991 album "Time, Love & Tenderness" was called "Steel Bars". Who wrote this song with Michael Bolton? Hint


Question 11 of 15
11. Michael Bolton won the Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance in 1990 and 1992. For which two songs was Michael Bolton nominated for the Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance? Hint


Question 12 of 15
12. In 1992, Michael Bolton released an album of cover songs called "Timeless: The Classics". On this album, Michael Bolton scored an international top forty hit covering which Bee Gees song? Hint


Question 13 of 15
13. Michael Bolton released his studio album "The One Thing" in 1993. The lead single from this album became another international top twenty hit. What was the name of this song? Hint


Question 14 of 15
14. Michael Bolton released a greatest hits album in 1995 titled "Greatest Hits (1985-1995)". Bolton recorded five new songs for this album. Which of these new singles became a top forty hit in seven different countries? Hint


Question 15 of 15
15. In 1997, Michael Bolton recorded a song titled "Go the Distance". This single was featured in which 1997 Walt Disney movie? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the hard rock band fronted by Michael Bolton from 1979 through 1980?

Answer: Blackjack

The band Blackjack recorded two studio album from 1979 through 1980. The band was fronted by lead singer Michael Bolton. Blackjack's 1979 song "Love Me Tonight" charted on the United States Billboard Hot 100. Blackjack opened for Ozzy Osbourne on tour for a couple of dates.
2. Michael Bolton wrote hit singles for several other artists between 1983 and 1990. Which of the following artist did NOT have a hit single written by Michael Bolton during that time?

Answer: Elton John

Elton John appeared on the top forty of the United States Billboard Hot 100 with seventeen songs between 1983 and 1990. Most of the hit singles were written by Elton John and Bernie Taupin. Elton John didn't collaborate with songwriter Michael Bolton between 1983 and 1990.

Michael Bolton wrote the song "How Am I Supposed to Live Without You" which was recorded by Laura Branigan in 1983. Bolton also wrote the song "Forever" which was recorded by KISS in 1990. Bolton wrote the song "I Found Someone" which was recorded by Laura Branigan in 1986 and Cher in 1987. All of these songs charted on the United States Billboard Hot 100 between 1983 and 1990.
3. As a solo artist, Michael Bolton had his first top forty hit on the on the United States Billboard Hot 100 in November of 1987. What was the name of the song?

Answer: That's What Love Is All About

Michael Bolton's song "That's What Love Is All About" was the first single released from his 1987 album "The Hunger". The song debuted on the on the United States Billboard Hot 100 the week of September 5, 1987 and reached the top forty on the week of November 7, 1987. The song eventually peaked at number nineteen in December of 1987.
4. In 1988, Michael Bolton recorded a cover version of which Otis Redding song?

Answer: (Sittin' On) the Dock of the Bay

For his 1987 studio album "The Hunger", Michael Bolton recorded a cover version of Otis Redding's 1968 song "(Sittin' On) the Dock of the Bay". Bolton's version of the song entered the United States Billboard Hot 100 on January 23, 1988 and peaked at number eleven on the chart.
5. In 1989, Michael Bolton earned an international top ten hit by covering which song originally recorded by Laura Branigan?

Answer: How Am I Supposed to Live Without You

Michael Bolton wrote the song "How Am I Supposed to Live Without You". The song was originally recorded by Laura Branigan in 1983. Micheal Bolton recorded the song for his 1989 "Soul Provider" album. Bolton's version hit the top ten in eight different countries including number one on the United States Billboard Hot 100.
6. Michael Bolton's 1989 studio album "Soul Provider" established Bolton as a successful solo artist. How many songs from the 1989 studio album "Soul Provider" album hit the top ten on the United States Billboard Adult Contemporary chart?

Answer: five

Michael Bolton's 1989 studio album "Soul Provider" contained five single which hit the top ten on the United States Billboard Adult Contemporary chart. The songs "How Am I Supposed to Live Without You" and "When I'm Back on My Feet Again" both hit number one on the United States Billboard Adult Contemporary chart. The songs "How Can We Be Lovers?" and "Soul Provider" hit number three on the United States Billboard Adult Contemporary chart. The song "Georgia on My Mind" hit number six on the United States Billboard Adult Contemporary chart.

Michael Bolton's next studio album, the 1991 album "Time, Love & Tenderness", also had five singles hit the top ten on the United States Billboard Adult Contemporary chart. Four singles from that album hit number one on the United States Billboard Adult Contemporary chart.
7. Michael Bolton released the single "Love Is a Wonderful Thing" from his 1991 "Time, Love & Tenderness" album. The song was considered a remake of a 1966 single released by a legendary R&B group. What R&B group released the single "Love Is a Wonderful Thing" in 1966?

Answer: The Isley Brothers

The Isley Brothers released a non-album single titled "Love Is a Wonderful Thing" in 1966. This version of the song was a minor hit as it charted at number one-hundred ten on the United States Billboard Hot 100. Michael Bolton released "Love Is a Wonderful Thing" as a single from his 1991 "Time, Love & Tenderness" album. Bolton's version hit the top forty in eight different countries.

In 1994, the Isley Brothers sued Michael Bolton for musical copyright infringement over similarities in the versions of "Love Is a Wonderful Thing". The Isley Brothers received a five million dollar settlement due to Michael Bolton infringing the copyright to the group's 1966 single "Love Is a Wonderful Thing".
8. In 1991, Michael Bolton recorded a cover version of which Percy Sledge song?

Answer: When a Man Loves a Woman

Percy Sledge recorded the 1966 song "When a Man Loves a Woman". Michael Bolton recorded a remake of the song in 1991. Both versions of the song hit number one on the the United States Billboard Hot 100.
9. In December of 1991, Michael Bolton released the song "Missing You Now". Who played saxophone on this song?

Answer: Kenny G

The song "Missing You Now" was the fourth single released from Michael Bolton's 1991 "Time, Love & Tenderness" album. The song featured saxophonist Kenny G. The song charted in six different countries and hit number one on the United States Billboard Adult Contemporary chart.
10. Another single from Michael Bolton's 1991 album "Time, Love & Tenderness" was called "Steel Bars". Who wrote this song with Michael Bolton?

Answer: Bob Dylan

The song "Steel Bars" was the fifth single released from the Michael Bolton's 1991 album "Time, Love & Tenderness". The song was written by Michael Bolton and Bob Dylan. The song charted in the United States, Canada, Germany, Ireland and the United Kingdom.
11. Michael Bolton won the Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance in 1990 and 1992. For which two songs was Michael Bolton nominated for the Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance?

Answer: "How Am I Supposed to Live Without You" and "When a Man Loves a Woman"

Michael Bolton won the Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance in 1990 for the song "How Am I Supposed to Live Without You". Michael Bolton won the Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance in 1992 with the song "When a Man Loves a Woman". These were the only two Grammy Award nominations for Michael Bolton between 1975 and 2015.
12. In 1992, Michael Bolton released an album of cover songs called "Timeless: The Classics". On this album, Michael Bolton scored an international top forty hit covering which Bee Gees song?

Answer: To Love Somebody

The Bee Gees recorded the song "To Love Somebody" in 1967. Their version of the song hit the top twenty in six different countries. Michael Bolton recorded the song "To Love Somebody" in 1992. Bolton's version of the song charted in the top forty in eight different countries.
13. Michael Bolton released his studio album "The One Thing" in 1993. The lead single from this album became another international top twenty hit. What was the name of this song?

Answer: Said I Loved You...But I Lied

Michael Bolton's song "Said I Loved You...But I Lied" was the lead single from his 1993 studio album "The One Thing". The song was a top twenty hit in six different countries.
14. Michael Bolton released a greatest hits album in 1995 titled "Greatest Hits (1985-1995)". Bolton recorded five new songs for this album. Which of these new singles became a top forty hit in seven different countries?

Answer: Can I Touch You...There?

The Michael Bolton song "Can I Touch You...There?" was recorded for his 1995 album "Greatest Hits (1985-1995)". The song hit the top forty in the United States, Australia, Canada, Ireland, New Zealand, Sweden and the United Kingdom.

Michael Bolton recorded five new songs for his 1995 album "Greatest Hits (1985-1995)". The songs included "Can I Touch You...There?", "This River", "I Promise You", "A Love So Beautiful" and "I Found Someone".
15. In 1997, Michael Bolton recorded a song titled "Go the Distance". This single was featured in which 1997 Walt Disney movie?

Answer: Hercules

Micheal Bolton recorded the song "Go the Distance" for his 1997 album "All That Matters". The song was featured in the 1997 on the Walt Disney movie "Hercules" and was included on the album "Hercules: An Original Walt Disney Records Soundtrack". Michael Bolton's version of the song hit number one on the United States Billboard Adult Contemporary chart.
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Favorite Musicians!:

These are quizzes featuring my favorite musicians

  1. The Amazing Billy Ocean Average
  2. The Soulful Career of Michael McDonald Average
  3. The Zombies Easier
  4. The Music of Richard Marx Average
  5. My Kinda Rocker: Billy Squier Easier
  6. The Great Songstress Roberta Flack Average
  7. The Legendary Saxophonist Clarence Clemons Average
  8. The Musical Career of LL Cool J Average
  9. The Dance Music Diva Taylor Dayne Average
  10. The Thompson Twins Average
  11. The Band Known as War Average
  12. The Solo Career of Glenn Frey Average

7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us