Quiz about The Who by Numbers
Quiz about The Who by Numbers

The Who by Numbers Trivia Quiz


Take the quiz about one of the Who's most underrated albums, "The Who by Numbers". Good luck!

A multiple-choice quiz by thewho13rd. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. The Who

Author
thewho13rd
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
278,412
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
923
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What year was "The Who by Numbers" released? Hint

1973
1969
1981
1975

2. "The Who by Numbers" is a classic example of the dark age of the Who, when most of the band members were going through depressing stages in life (especially guitarist Pete Townshend). How many songs did Townshend write for the album? Hint

Nine
Seven
Ten
Five

3. What song was written as a warning to kids about getting into the music business on the album "The Who by Numbers"? Hint

Slip Kid
However Much I Booze
Success Story
They Are All in Love

4. According to the liner notes from the album, what song was Keith Moon's favorite from the record "The Who by Numbers"? Hint

Dreaming from the Waist
Blue, Red, and Grey
How Many Friends
Success Story

5. "Success Story" from the album "The Who by Numbers" is a fun tune about stardom and the price of fame of being a musician. Many believe it is the Who's biography. Which of the following references from the song doesn't make sense about the Who's career? Hint

The fairy manager
A house for Ma
Smashing the guitar
Giving up music, taking up religion

6. Which song from the album "The Who By Numbers" were these lines taken out of: "Hey, goodbye all you punks; Stay young and stay high"? Hint

They Are All in Love
Imagine a Man
Squeeze Box
In a Hand or a Face

7. Which song from the album "The Who by Numbers" were these lines taken out of: "Well the kids don't eat; And the dog can't sleep"?

Answer: (Two Words)
8. Which of the following songs was tried out on stage from the album "The Who by Numbers", but was soon abandoned? Hint

Dreaming From the Waist
They Are All in Love
However Much I Booze
Blue, Red, and Grey

9. Which song from the album "The Who by Numbers" were these lines taken out of: "Ain't it funny how they're all Cleopatra; When you gaze into their past"? Hint

Slip Kid
Squeeze Box
Imagine a Man
In a Hand or a Face

10. What year did "The Who by Numbers" reach platinum (one million record sales) in the US? Hint

1975
1993
1989
2001


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year was "The Who by Numbers" released?

Answer: 1975

It was released in late October in both the United Kingdom (18th) and the United States (25th).
2. "The Who by Numbers" is a classic example of the dark age of the Who, when most of the band members were going through depressing stages in life (especially guitarist Pete Townshend). How many songs did Townshend write for the album?

Answer: Nine

Townshend wrote nine of the ten songs featured on the original album, and also wrote the three bonus tracks on the 1996 re-release of the classic album. The only song that Pete didn't write was "Success Story" (the band's other premium song writer, bassist John Entwistle, wrote it).
3. What song was written as a warning to kids about getting into the music business on the album "The Who by Numbers"?

Answer: Slip Kid

Pete says that the song "came across as a warning to young kids getting into music that it would hurt them - it was almost parental in its assumed wisdom". "Slip Kid", on most versions, leads off the album. It's one of my favorites and many fans agree it's a great record-starter.
4. According to the liner notes from the album, what song was Keith Moon's favorite from the record "The Who by Numbers"?

Answer: How Many Friends

This song laments about trust, and how people sometimes pretend to be your "friends" in order to get things. Moon said this was his favorite tune from the album and cried when Pete played it for him.
5. "Success Story" from the album "The Who by Numbers" is a fun tune about stardom and the price of fame of being a musician. Many believe it is the Who's biography. Which of the following references from the song doesn't make sense about the Who's career?

Answer: A house for Ma

The fairy manager stanza goes like this:

"A voice said, 'I'm your fairy manager
You shall play the Carnegie Hall'"

The fairy manager was a reference to the band's previous manager, Kit Lambert, and his sexual orientation.

The smashing guitar part goes like this:

"I got to give up my day job
To become a heartthrob
I may go far if I smash my guitar"

The smashing my guitar part was an undoubted reference to the early act of Townshend when he would smash his guitars at concerts.

The taking up religion stanza goes like this:

"There's a rock and roll singer on the television
Giving up his music, gonna take up religion"

Entwistle wrote this as a jab at Townshend, who wrote and worked spirituality in his songs. There was never any documented references of any of the band members buying their mothers a house.

This is the only tune written by Entwistle off the entire album, as the rest of the songs were written by Pete. It has the classic Entwistle dark humor, and is an upbeat song compared to the other songs on the album. Oddly enough, it's the perfect fit in between the dark side of the Who's work, almost a comic relief to the album (along with "Squeeze Box"). Never the less, it is an excellent tune and one of Entwistle's best works.
6. Which song from the album "The Who By Numbers" were these lines taken out of: "Hey, goodbye all you punks; Stay young and stay high"?

Answer: They Are All in Love

The song was originally titled "She Loves Everyone". Pete explains that the song was about money, lawyers, accountants, tax problems, unpaid royalties, plus more, and what they had to do to deal with it. The song laments about the youth of the world and how much Pete despises it (which makes sense with the lyrics given in the question). The rest of the lyrics are:

"Hey, goodbye all you punks
Stay young and stay high
Hand me my checkbook
And I'll crawl off to die"

It is one of my favorite lines from any Who song.
7. Which song from the album "The Who by Numbers" were these lines taken out of: "Well the kids don't eat; And the dog can't sleep"?

Answer: Squeeze Box

"Squeeze Box" was the biggest hit off the album, reaching number ten on the U.K. charts, and number sixteen on the U.S. charts. The song is a little ditty about mama getting a "squeeze box" that makes daddy "never sleep at night". Pete originally recorded it as a dirty track (you could guess at what it really was about). Townshend was surprised when it became a hit!
8. Which of the following songs was tried out on stage from the album "The Who by Numbers", but was soon abandoned?

Answer: However Much I Booze

This and "Slip Kid" were played live for a little bit, but then dropped from the Who's shows. "Dreaming From the Waist", however, is a staple of the band's concerts as it showcases Entwistle's masterful bass playing.
9. Which song from the album "The Who by Numbers" were these lines taken out of: "Ain't it funny how they're all Cleopatra; When you gaze into their past"?

Answer: In a Hand or a Face

"In a Hand or a Face" was originally called "Round and Round", based on the hypnotic line the band sings toward the end of the song. Legendary session man Nicky Hopkins plays piano on this track.
10. What year did "The Who by Numbers" reach platinum (one million record sales) in the US?

Answer: 1993

The RIAA gave "The Who by Numbers" gold status (500,000 sales) in the US in 1975, the year it was released. The album sold 1,000,000 eighteen years after it was released. "The Who by Numbers" explores the dark side of the Who, with a few funny songs thrown in. All together, the songs make up one of the best albums released by the Who.

It's a definite must hear and it is truly a clear cut winner. I hope you enjoyed the quiz. Rock on!
Source: Author thewho13rd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Who Average
2. Ladies and Gentlemen, Dig The Who Difficult
3. The Who Lyrics I Average
4. Who's Greatest Lyrics Average
5. The Who Lyrics Average
6. The Who Lyrics I Average
7. Essential Who Tough
8. Who's Next Average
9. Well known Who songs Average
10. Baba O' Riley Difficult
11. A Who Quiz for Who Fans Average
12. The Who Songs And Albums Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us