Quiz about Zappa Release 2 Absolutely Free 1967
Quiz about Zappa Release 2 Absolutely Free 1967

Zappa Release #2: "Absolutely Free" [1967] Quiz


Questions about Frank Zappa's Release #2: "Absolutely Free" [1967]

A multiple-choice quiz by elsa65. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Frank Zappa

Author
elsa65
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
392,817
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
90
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Using a Classical Music term, Zappa called each side of the record as "#1 (or #2) in a series of UNDERGROUND what? Hint

Operas
Oratorios
Atonal Recitatives
Symphonies

2. On "Invocation and Ritual Dance of the Young Pumpkin", immediately prior to a rip-roaring guitar solo, Frank quotes which piece of music? Hint

"In the Hall of the Mountain King" by Edvard Grieg
"The Firebird" by Igor Stravinsky
The "Jupiter" movement from "The Planets" by Gustav Holst
"The Rite of Spring" by Igor Stravinsky

3. What is "Uncle Bernie's Farm" about? Hint

Dangerous, stupid toys
Extraterrestial aliens
Two lascivious sisters
Record executives

4. What does the opening track "Plastic People" immediately quote? Hint

White Christmas
Louie Louie
Stars & Stripes Forever
The Star Spangled Banner

5. "Amnesia Vivace" opens with a quote from which piece? Hint

"The Rite of Spring" by Igor Stravinsky
"Baby Love" by The Supremes
"Deserts" by Edgard Varèse
"Also Sprach Zarathustra" by Richard Strauss

6. In "Son of Suzy Creamcheese," Zappa mentions which famous Hollywood eatery? ("Cruised the Strip and went to _________") Hint

Tom Bergin's
Tail o' the Pup
Ben Franks
Canters

7. "America Drinks & Goes Home" would seem a strange song for somebody else to cover. Nevertheless, one of Zappa's band members would record this strange tune on his own album. Who was it? Hint

George Duke
Steve Vai
Ike Willis
Jean-Luc Ponty

8. Which of these is true? Hint

Frank did the design and artwork for this album
John Williams did the design and artwork for this album
Cal Schenkel did the design and artwork for this album
No one is quite sure who did the design and artwork for this album

9. There are many occurrences of the word "pumpkin" on this album. Who is Zappa talking about when he refers to "my pumpkin"? Hint

His Winston cigarettes
His newborn baby, Moon Unit
His wife, Gail
Ian Underwood

10. What is the difference between "America Drinks" and "America Drinks & Goes Home"? Hint

"America Drinks" uses different lyrics
"America Drinks" quotes Stravinsky
"America Drinks" is played like a polka
"America Drinks" is played with shifting tempos


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Using a Classical Music term, Zappa called each side of the record as "#1 (or #2) in a series of UNDERGROUND what?

Answer: Oratorios

Zappa copies the classical oratorio form -- consisting of recitatives, arias and choruses -- into his own mind-bending creation.
2. On "Invocation and Ritual Dance of the Young Pumpkin", immediately prior to a rip-roaring guitar solo, Frank quotes which piece of music?

Answer: The "Jupiter" movement from "The Planets" by Gustav Holst

He would repeat this excellent idea -- with fantastic results -- on "Call Any Vegetable" from 1972's "Just Another Band From L.A.".
3. What is "Uncle Bernie's Farm" about?

Answer: Dangerous, stupid toys

"There's a doll that looks like daddy
He's a funny little man
Push a button & ask for money
There's a dollar in his hand
(Check his wallet)"
4. What does the opening track "Plastic People" immediately quote?

Answer: Louie Louie

The "Louie Louie" quote shows up quite frequently in Zappa's catalog.
5. "Amnesia Vivace" opens with a quote from which piece?

Answer: "The Rite of Spring" by Igor Stravinsky

Most of Frank's early band members did not read music. Nevertheless, Frank taught them all sorts of Stravinsky quotes and incorporated them in many different pieces.
6. In "Son of Suzy Creamcheese," Zappa mentions which famous Hollywood eatery? ("Cruised the Strip and went to _________")

Answer: Canters

One can notice autobiographical details creeping into Zappa's music -- where he ate, what stupid nonsense his band members were up to, etc.
7. "America Drinks & Goes Home" would seem a strange song for somebody else to cover. Nevertheless, one of Zappa's band members would record this strange tune on his own album. Who was it?

Answer: Jean-Luc Ponty

Ponty recorded it on his 1970 album, "Jean-Luc Ponty Plays the Music of Frank Zappa."
8. Which of these is true?

Answer: Frank did the design and artwork for this album

Although Frank did some of the design work on "Freak Out!", this was the first and only album he did entirely on his own. After this one, Cal Schenkel would do most of the artwork for the next several years.
9. There are many occurrences of the word "pumpkin" on this album. Who is Zappa talking about when he refers to "my pumpkin"?

Answer: His wife, Gail

Zappa would later name his own record company "Barking Pumpkin Records." Gail was a "barking pumpkin" when she would cough from smoking too many cigarettes.
10. What is the difference between "America Drinks" and "America Drinks & Goes Home"?

Answer: "America Drinks" is played with shifting tempos

"America Drinks" has a jazzy, 4/4 drum track in strict time -- but all the vocals on top are constantly being slowed down and sped up.
Source: Author elsa65

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us