Quiz about Queen Elizabeth I
Quiz about Queen Elizabeth I

Queen Elizabeth I Trivia Quiz


A look at the background one of England's finest monarchs. This quiz starts with events leading up to her Coronation and events that followed in the early years as Queen.

A multiple-choice quiz by doomed. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Elizabeth I

Author
doomed
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
128,371
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4555
Last 3 plays: Guest 77 (8/10), Guest 100 (7/10), Guest 105 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was Elizabeth's mother? Hint

Catherine of Aragon
Anne Boleyn
Anne of Cleeves
Jane Seymour

2. Who was Elizabeth's father? Hint

King Henry VII
King Henry IX
King Henry VI
King Henry VIII

3. What fate befell Elizabeth's mother? Hint

She was executed
She drowned in the River Thames
She died in child birth
She fell off London Bridge

4. What were the 'official' charges that led to her mother's fate? Hint

Adultery with her cousins footman
Adultery with two men
Incestuous adultery
Adultery with five men

5. What important position did Elizabeth's father bestow upon himself that changes history hugely? Hint

King of Denmark
The Order of the Garter
Prince of Paris
Supreme Head of the Church of England

6. Elizabeth escaped execution by a whisker after being sent to the Tower under the suspicion of treasonable involvement in Wyatt's revolt. In escape she was released into a lengthy house arrest. Where was she held? Hint

Woodstock
Leyton
Hatfield
Blackfriars

7. To whom does she make this infamous speech?
"I do consider that a multitude doth make rather discord and confusion, than good counsel"?
Hint

The incoming government
The outgoing government
The House of Lords
The Council of Bermondsey

8. What was the date of Elizabeth's coronation? Hint

13th March 1558
15th January 1559
8th September 1560
12th July 1557

9. Who was Elizabeth's Chief Minister when she came to the throne? Hint

John Denyon
William Cecil
Anthony Peacock
Walter Wilks

10. The Abbey, the Tower and the Southwark Cathedral are three of the four buildings in London that are still recognisable from her reign. Which other major building in London is the fourth? Hint

St Bartholomews
Lincoln In The Fields
The Globe Theatre
Charterhouse


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Elizabeth's mother?

Answer: Anne Boleyn

Elizabeth was born on September 7th 1533 to Anne Boleyn and King Henry VIII at Greenwich Palace, London.
2. Who was Elizabeth's father?

Answer: King Henry VIII

King Henry VIII born at Greenwich Palace in 1491. Notorious for his 'wild' behaviour and six wives. Changed history by declaring himself head of the Church (in his own realm).
3. What fate befell Elizabeth's mother?

Answer: She was executed

Anne Boleyn was executed May 19th 1536 on the charges of adultery and adultery and incest. Elizabeth was just two years and eight months old, and two days before her mother's execution she was declared illegitimate after her parents' marriage was annulled. Her father Henry VIII married Jane Seymour just 12 days after Anne Boleyn's execution.
4. What were the 'official' charges that led to her mother's fate?

Answer: Incestuous adultery

Incestuous adultery was the official charge at her death, but many historians refute that she committed any incestuous act.
5. What important position did Elizabeth's father bestow upon himself that changes history hugely?

Answer: Supreme Head of the Church of England

In a move that sent shockwaves across the religious order, Henry VIII declared himself head of the church (in England) and severed all links with Rome. Many suggest that he did this so that he could re-marry after he tried for sometime (6 years in the end) to get the Pope to annull his marriage to Katherine of Aragon.
6. Elizabeth escaped execution by a whisker after being sent to the Tower under the suspicion of treasonable involvement in Wyatt's revolt. In escape she was released into a lengthy house arrest. Where was she held?

Answer: Woodstock

After Sir Thomas Wyatt's rebellion in January 1554 which left Elizabeth imprisoned in the Tower. She left for Woodstock under arrest on March 17th 1554. She later left Woodstock for Hatfield in the following year via Hampton Court.
7. To whom does she make this infamous speech? "I do consider that a multitude doth make rather discord and confusion, than good counsel"?

Answer: The outgoing government

During Queen Mary's short reign the Government practically picked itself and when Elizabeth came to the throne there were over 40 men in the Privy Council. She gave this speech before sacking the majority of them and set up her own new government and constitution.
8. What was the date of Elizabeth's coronation?

Answer: 15th January 1559

When Mary died on November 17th 1558, Elizabeth became the new monarch. When she arrived in London she had a rapturous reception from the people who had become sick of the burnings and failures of Mary's reign. Her coronation took place two months later.
9. Who was Elizabeth's Chief Minister when she came to the throne?

Answer: William Cecil

Cecil (1520-1598) was one of Elizabeth's closest allies and friends throughout her life.

He later became Lord Burghley and was responsible for many of the laws passed by Government. His death was a huge blow to Elizabeth, who died in January 1603. She never got over his death.
10. The Abbey, the Tower and the Southwark Cathedral are three of the four buildings in London that are still recognisable from her reign. Which other major building in London is the fourth?

Answer: Charterhouse

Charterhouse was an important building situated just outside the City Walls by Aldersgate within the grounds of St Bartholomews hospital. It was and still is the largest and most luxurious building in the vicinity and it was the scene of many of Elizabeth's board meetings with her newly formed Privy Council.
Source: Author doomed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 77: 8/10
Jan 24 2023 : Guest 100: 7/10
Jan 12 2023 : Guest 105: 6/10
Jan 09 2023 : mpilla1: 5/10
Jan 09 2023 : Guest 66: 7/10
Jan 04 2023 : Guest 27: 5/10
Dec 23 2022 : Guest 87: 8/10
Dec 20 2022 : Guest 98: 5/10
Dec 17 2022 : Stellasboys: 6/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us