Quiz about The Life of Elizabeth I
Quiz about The Life of Elizabeth I

The Life of Elizabeth I Trivia Quiz


This is a quiz on the life and times of Britain's Queen Elizabeth I. I've tried to put the questions in some chronological order.

A multiple-choice quiz by meals. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Elizabeth I

Author
meals
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
70,868
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2969
Last 3 plays: Guest 73 (2/10), Guest 98 (4/10), purplecat (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Elizabeth I was born on 7th September 1533 in which English palace? Hint

Greenwich Palace
York Place
Hampton Court Palace
Hever Castle

2. Elizabeth, her half-brother Edward, and this person often had lessons together when they were younger. Hint

Jane Grey
Catherine Grey
Their half-sister Mary
Margaret Grey

3. After her father's death, Elizabeth was invited to stay with her stepmother, Catherine Parr, and her new husband, Thomas Seymour. In which palace did they stay?

Answer: (One Word)
4. Elizabeth was held prisoner in the Tower of London after a failed rebellion against Mary I, her sister. In which section of the Tower was she kept? Hint

The Devereaux Tower
The Guildford Tower
The Bell Tower
The Bloody Tower

5. After she was released from the Tower, Elizabeth was taken to Woodstock accompanied by this man. Name him. Hint

Sir Henry Bedingfield
Sir Thomas Wyatt (the Younger)
Sir Henry Sissington
Sir Edward Courtenay

6. Which of the following men did not ask for Elizabeth's hand in marriage? Hint

Prince Eric of Sweden
Sir William Pickering
The Archduke Charles
Francis II of France

7. It was said that Elizabeth I was in love with Robert Dudley. When his wife died in suspicious circumstances, Elizabeth was blamed. What was the name of Dudley's wife?

Answer: (Two Words--first and last name)
8. This Councillor of Elizabeth's was the one who effectively brought Mary, Queen of Scots to the block. Name him. Hint

Sir Christopher Hatton
Sir Philip Sidney
Sir Francis Walsingham
Sir Robert Cecil

9. Elizabeth refused the sovereignity of the Netherlands in which year (this is the first time)? Hint

1574
1575
1567
1569

10. Sir Walter Raleigh laid his cloak in the mud for Elizabeth to walk over.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Elizabeth I was born on 7th September 1533 in which English palace?

Answer: Greenwich Palace

All of the palaces above had significance in Elizabeth's mother's life. She married Henry VIII in York Place (which was on the Thames), was resident in Hampton Court Palace during their marriage and grew up at Hever Castle in Kent.
2. Elizabeth, her half-brother Edward, and this person often had lessons together when they were younger.

Answer: Jane Grey

Catherine and Mary were Jane's sisters. Mary was also a good seventeen years older than Elizabeth and Edward.
3. After her father's death, Elizabeth was invited to stay with her stepmother, Catherine Parr, and her new husband, Thomas Seymour. In which palace did they stay?

Answer: Chelsea

Elizabeth was rumored to have had an affair with Thomas Seymour there. When this reached Catherine's ears she quietly sent Elizabeth away. Catherine died later in childbirth, and Thomas was executed for trying to get into the king's bedrooms without his leave.
4. Elizabeth was held prisoner in the Tower of London after a failed rebellion against Mary I, her sister. In which section of the Tower was she kept?

Answer: The Bell Tower

Elizabeth was held prisoner for three months before Mary's advisors tried to have her executed. They failed, and were forced to let her go.
5. After she was released from the Tower, Elizabeth was taken to Woodstock accompanied by this man. Name him.

Answer: Sir Henry Bedingfield

I hope you didn't pick Wyatt ... He was the one who orchestrated the rebellion and almost had Elizabeth killed. Edward Courtenay was almost Elizabeth's husband.
6. Which of the following men did not ask for Elizabeth's hand in marriage?

Answer: Francis II of France

Francis became King of France at the age of just 15. By this time he had already married Elizabeth's cousin, Mary, the future Queen of Scots. His short but eventful life came to an end just 18 months into his reign at the age of just 16.
7. It was said that Elizabeth I was in love with Robert Dudley. When his wife died in suspicious circumstances, Elizabeth was blamed. What was the name of Dudley's wife?

Answer: Amy Robsart

She was killed falling down a flight of stairs and broke her neck. Suicide? Or not?
8. This Councillor of Elizabeth's was the one who effectively brought Mary, Queen of Scots to the block. Name him.

Answer: Sir Francis Walsingham

He was very loyal to Elizabeth (and later to James I). He was an utterly ruthless schemer and head of the then equivalent of the secret service. In fact, he was so unscrupulous that he was rumoured to be an atheist.
9. Elizabeth refused the sovereignity of the Netherlands in which year (this is the first time)?

Answer: 1575

Elizabeth refused once again in 1585, ten years later, but took them 'under her protection'.
10. Sir Walter Raleigh laid his cloak in the mud for Elizabeth to walk over.

Answer: False

This is nothing more than a popular legend. Thank you for taking my quiz!
Source: Author meals

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 73: 2/10
Jan 25 2023 : Guest 98: 4/10
Dec 18 2022 : purplecat: 5/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us