Quiz about Elizabeth I
Quiz about Elizabeth I

Average Elizabeth I Quiz | 15 Questions | People


This is my quiz on Queen Elizabeth I of England. It's pretty short, so hopefully it won't be too hard. Enjoy!

A multiple-choice quiz by jesselvr23. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Elizabeth I

Author
jesselvr23
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,323
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
4154
Last 3 plays: Guest 68 (12/15), Guest 82 (9/15), pennie1478 (7/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Whom did Elizabeth succeed on the throne? Hint

Henry VIII
none of these
Edward VI
Mary I

2. Who was Elizabeth's mother?

Answer: (Two Words ... she was the second wife of Henry VIII)
3. How many siblings, or strictly speaking, half-siblings (who survived infancy) was Elizabeth officially acknowledged to have had? Hint

5
2
3
4

4. Elizabeth's birthday was September 17, 1533.

Yes
No

5. During Elizabeth's long reign, the first settlement in what is now the U.S. was established. What was its name? Hint

Roanoke
Virginia
Jamestown
Trenton

6. How was Elizabeth related to Mary, Queen of Scots? Hint

they were sisters
Mary was Elizabeth's daughter
Elizabeth was Mary's daughter
they were cousins

7. Who succeeded Elizabeth upon her death in 1603? (Hint: Check the Roman numerals before you answer ...) Hint

James VII of Scotland
Elizabeth II
James VI of Scotland
Mary, Queen of Scots

8. In what year was the Spanish Armada defeated? Hint

1578
1588
1603
1558

9. William Shakespeare never had his plays performed for Elizabeth.

True
False

10. What church was established in England in 1559? Hint

Lutheran Church
Roman Catholic Church
Anglican Church
Presbyterian Church

11. Queen Elizabeth I had many favorites during her reign. In what year did her favorite of favorites die? Hint

1586
1560
1588
1576

12. What state, in the U.S., is named for Elizabeth I?

Answer: (One Word)
13. Elizabeth was the last ruler of the house of Tudor. Her successor was of what house? Hint

Windsor
Stuart
Normandy
Hanover

14. Here's an easy one: Who was Elizabeth's grandfather? Hint

Henry VII
William the Conqueror
Henry VIII
Arthur, Prince of Wales

15. Elizabeth I never married.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whom did Elizabeth succeed on the throne?

Answer: Mary I

Mary was Elizabeth's half sister (her mother was Henry VIII's first wife). Edward became king in 1547 after his father died and Mary succeeded him in 1553.
2. Who was Elizabeth's mother?

Answer: Anne Boleyn

Here's the run down on Henry's wives:
1. Katherine of Aragon - married Henry's brother in 1501/1502 and then married Henry in 1509. Henry divorced her in 1533 because she had not produced a male heir, though she did have Mary I.
2. Anne Boleyn - She was Katherine of Aragon's lady-in-waiting, and she married Henry in 1533. They had Elizabeth I shortly afterwords. Anne was beheaded in 1536.
3. Jane Seymour - Jane married Henry in 1536, right after Anne's death. She gave him his only surviving male heir, the future Edward VI, but died days later in 1537.
4. Anne of Cleves - She married Henry in 1540, but they hated each other on sight. They were divorced within six months, though Anne got a palace and a few other things out of it.
5. Katherine Howard - She was about 20 when she married Henry in 1540, and she had an affair during their two year marriage. She was imprisoned and later beheaded on February 13, 1542.
6. Katherine Parr - She married Henry in 1543, and was married to him at the time of his death in 1547. She married soon after Thomas Seymour, the uncle of Edward VI, but died in childbirth in 1548.
3. How many siblings, or strictly speaking, half-siblings (who survived infancy) was Elizabeth officially acknowledged to have had?

Answer: 3

Mary and Edward were the two who succeeded to the throne, and Elizabeth had another brother, Henry Fitzroy, who was the illegitimate son of Henry VIII. It is possible that there were other half-siblings whose royal parentage was never acknowledged.
4. Elizabeth's birthday was September 17, 1533.

Answer: No

She was born on September 7, 1533.
5. During Elizabeth's long reign, the first settlement in what is now the U.S. was established. What was its name?

Answer: Roanoke

Roanoke was established in 1587. Jamestown was founded in 1607 and Virginia became a royal settlement in 1624.
6. How was Elizabeth related to Mary, Queen of Scots?

Answer: they were cousins

Henry VIII's sister, Margaret Tudor, married James IV of Scotland, Mary's grandfather. Mary's son, James VI of Scotland, later became James I of England.
7. Who succeeded Elizabeth upon her death in 1603? (Hint: Check the Roman numerals before you answer ...)

Answer: James VI of Scotland

He was the son of Mary, Queen of Scots, Elizabeth's cousin. By the way: James VII of Scotland was also James II of England (this was before it was known as the United Kingdom.) Oh, and I do hope no one put Elizabeth II... she's not THAT old, you know.
8. In what year was the Spanish Armada defeated?

Answer: 1588

9. William Shakespeare never had his plays performed for Elizabeth.

Answer: False

He started his playwriting career during her reign.
10. What church was established in England in 1559?

Answer: Anglican Church

Though Henry VIII spoke out in defence of the Catholic church against the criticisms of Martin Luther, when it came to his "great matter", namely his wish to have his first marriage annulled, Henry fell out with Rome. The eventual outcome of the matter was that Henry separated from Rome and formed the Anglican Church, allowing him to marry Elizabeth's mother, Anne Boleyn.
11. Queen Elizabeth I had many favorites during her reign. In what year did her favorite of favorites die?

Answer: 1588

He was Robert, Earl of Leicester, who was already married. When Robert's wife died in 1560, it was thought by many that he killed her, thus making him unsuitable for the queen. Nonetheless, he was still her first love, and the one she had loved the most.
12. What state, in the U.S., is named for Elizabeth I?

Answer: Virginia

She was nicknamed the Virgin Queen.
13. Elizabeth was the last ruler of the house of Tudor. Her successor was of what house?

Answer: Stuart

14. Here's an easy one: Who was Elizabeth's grandfather?

Answer: Henry VII

Henry VIII was Elizabeth's father, Arthur was her uncle, and William was the first king of the house of Normandy.
15. Elizabeth I never married.

Answer: True

That's why she was called the Virgin Queen.
Source: Author jesselvr23

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 06 2023 : Guest 68: 12/15
Feb 06 2023 : Guest 82: 9/15
Feb 04 2023 : pennie1478: 7/15
Feb 03 2023 : chang50: 13/15
Feb 03 2023 : Guest 73: 5/15
Jan 31 2023 : Guest 82: 9/15
Jan 31 2023 : Guest 77: 7/15
Jan 30 2023 : Guest 73: 11/15
Jan 30 2023 : Guest 184: 10/15

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us