Quiz about The Kings and Queens of England
Quiz about The Kings and Queens of England

The Kings and Queens of England Quiz


Welcome to this quiz of little facts and trivia regarding the Kings and Queens of England of old.

A multiple-choice quiz by leanne27ukuk. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
leanne27ukuk
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
178,978
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1660
Last 3 plays: Guest 5 (6/10), Guest 173 (6/10), Guest 77 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. To whom was Henry V married? Hint

Matilda
Catherine de Valois
Isabella of Gloucester
Anne of Cleves

2. Approximately how many illegitimate children did Charles II have? Hint

25
2
17
8

3. Who was Henry VIII's third wife? Hint

Anne Boleyn
Catherine Parr
Jane Seymour
Catherine Howard

4. When did William I die? Hint

10th October 1085
24th June1086
8th March 1087
9th September 1087

5. What nationality was Mary I's husband, Philip? Hint

Dutch
French
Spanish
German

6. In what county was Richard I born? Hint

Oxfordshire
Berkshire
Buckinghamshire
Gloucestershire

7. George III (1760-1820) was born in England.

True
False

8. The close friend of Queen Anne, Sarah Churchill, had a well-known husband who was the Duke of...? Hint

Salisbury
York
Marlborough
Gloucester

9. Who was the last king to die on a battlefield? Hint

Edward IV
Richard III
Charles II
Henry IV

10. In what year did Queen Victoria celebrate her Diamond Jubilee? Hint

1894
1897
1900
1886


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To whom was Henry V married?

Answer: Catherine de Valois

Catherine was the daughter of Charles VI of France. Henry married Catherine in order to seal the Treaty of Troyes, a Treaty which made him the heir to the French throne.
2. Approximately how many illegitimate children did Charles II have?

Answer: 17

One of which was the Duke of Monmouth. During the reign of James II (1685-1688) an attempt was made by Monmouth to take the crown for himself, but he failed and was later captured, tried and executed.
3. Who was Henry VIII's third wife?

Answer: Jane Seymour

Jane was the mother of Edward VI. Jane married Henry in 1536, the same year that Anne Boleyn was executed.
4. When did William I die?

Answer: 9th September 1087

William died after a fall from his horse in Nantes in his kingdom of Anjou. He is buried in St Stephen's Abbey, Caen, Normandy.
5. What nationality was Mary I's husband, Philip?

Answer: Spanish

Mary and Philip were married in Winchester Cathedral in 1554. They had no children in their four years of marriage.
6. In what county was Richard I born?

Answer: Oxfordshire

Born at Beaumont Palace on 8th September 1157. Richard has a legendary reputation for being a hero King and great warrior, some believe, second only to St George, even though Richard only spent 9 months of his reign in England.
7. George III (1760-1820) was born in England.

Answer: True

George was born in 1738 at Norfolk house, St James's Square, London.
8. The close friend of Queen Anne, Sarah Churchill, had a well-known husband who was the Duke of...?

Answer: Marlborough

He was made Commander of the English forces on the Continent by Anne. Marlborough led Anne's troops into battle and defeated the French on three separate occasions. Although Anne's friendship with Sarah began to cool when Anne felt that Sarah's self-interest was the main motive for their friendship.
9. Who was the last king to die on a battlefield?

Answer: Richard III

The last Plantagenet king died at the Battle of Bosworth Field (Leicestershire) on 22nd August 1485. Richard was rather unfortunately nicknamed 'Crookback'.
10. In what year did Queen Victoria celebrate her Diamond Jubilee?

Answer: 1897

Victoria reigned for nearly 64 years dying in 1901, at that time the longest ever by any British monarch.
Source: Author leanne27ukuk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 5: 6/10
Jan 24 2023 : Guest 173: 6/10
Jan 11 2023 : Guest 77: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 101: 5/10
Jan 03 2023 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us