FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about English Monarchs
Quiz about English Monarchs

The Ultimate English Monarchs Quiz | Royalty & Monarchs


This is a little quiz I put together about the Kings and Queens of England. I have tried to design it to get progressively harder, but I don't think it should prove too difficult.

A multiple-choice quiz by Pele. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
Pele
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
17,161
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5767
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: SgtHorse (9/10), Guest 87 (10/10), Guest 85 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which King had six wives?

Answer: (First name followed by roman numeral)
Question 2 of 10
2. Name the English monarch who was forced to agree to the Magna Carta. Hint


Question 3 of 10
3. Who was the only English King to be publicly executed? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the longest reigning Queen of England, at 64 years, before the reign of Elizabeth II? Hint


Question 5 of 10
5. Who was 'The Hammer of the Scots'? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the 'Nine Days Queen of England'?

Answer: (Two or three Words)
Question 7 of 10
7. Who was murdered in the Wakefield Tower, in the Tower of London in May, 1471? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the last Stuart monarch of England? Hint


Question 9 of 10
9. Whose right to reign did King Stephen challenge from in 1135, with support from many nobles? Hint


Question 10 of 10
10. Name one of the six kings of England reputed in their own time to have been homosexual.

Answer: (First Name and Roman Numeral)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 15 2024 : SgtHorse: 9/10
Feb 15 2024 : Guest 87: 10/10
Feb 01 2024 : Guest 85: 9/10
Jan 25 2024 : Guest 85: 9/10
Jan 25 2024 : Guest 68: 7/10
Jan 08 2024 : Guest 77: 7/10
Jan 07 2024 : Guest 176: 5/10
Jan 06 2024 : Guest 51: 10/10
Jan 05 2024 : Guest 38: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which King had six wives?

Answer: Henry VIII

They were Catherine of Aragon (divorced), Anne Boleyn (executed), Jane Seymour (died in childbirth), Anne of Cleves (divorced), Katherine Howard (executed) and Katherine Parr (who managed to outlive Henry).
2. Name the English monarch who was forced to agree to the Magna Carta.

Answer: King John

The original Magna Carta, given at Runnymede in 1215, made very extensive concessions to the barons. It established a committee of 25 nobles which had the power to overrule the King and seize Crown property if he failed to comply. This section was removed when the charter was reissued in 1216 in the reign of Henry III.

In the 17th century the Magna Carta was reinterpreted as a document guaranteeing the liberties of the subject, and this is how it has widely regarded since then.
3. Who was the only English King to be publicly executed?

Answer: Charles I

4. Who was the longest reigning Queen of England, at 64 years, before the reign of Elizabeth II?

Answer: Victoria

5. Who was 'The Hammer of the Scots'?

Answer: Edward I

Edward fought and won several battles against the Scots in an attempt to maintain English control over Scotland.
6. Who was the 'Nine Days Queen of England'?

Answer: Jane Grey

Jane Grey was a cousin of Mary I. When Edward VI was dying, the Earl of Northumberland made a daring plan to seize power by marrying Jane to one of his sons, and thus rule the country through them. When Edward finally died, Jane was proclaimed Queen. Mary Tudor raised an army which defeated Northumberland's forces, and within nine days Jane was deposed and put in the Tower of London. Because Mary was Catholic, and determined to restore 'the faith' to England, Jane (who was devoutly Protestant) became a focus for rebellion. Mary was eventually persuaded to have her executed, even though she knew very well that Jane herself had no desire to be Queen. Jane Grey was beheaded February 12th, 1554.
7. Who was murdered in the Wakefield Tower, in the Tower of London in May, 1471?

Answer: Henry VI

The date was either 21 or 22 May 1471. Henry's murder was almost certainly ordered by Edward IV, and rumoured to have been carried out by the future Richard III, although this seems unlikely.
8. Who was the last Stuart monarch of England?

Answer: Queen Anne

Queen Anne endured at least 17 pregnancies and several miscarriages. Only one son survived past his first year, dying at the age of 11. Anne is thought to have suffered from lupus, which would explain her inability to give birth to healthy children, her skin problems, arthritis and weight gain in later life. When she died the throne passed to her cousin, George I of the House of Hanover.
9. Whose right to reign did King Stephen challenge from in 1135, with support from many nobles?

Answer: Matilda

Matilda was the daughter of Henry I, and in Anjou when her father suddenly died in France. Stephen was a nephew of the king. On hearing the news, he immediately took ship for England and had himself proclaimed King before Matilda even heard her father was dead. Civil war followed, but the nobles would not all support Matilda because she was a woman and because of her allegedly domineering personality.

After Stephen's eldest son died, King Stephen agreed that Matilda's son Henry would become king on his death.
10. Name one of the six kings of England reputed in their own time to have been homosexual.

Answer: William II

William II (Rufus) was considered to be homosexual because of his refusal to marry during the thirteen years of his reign. He was also not known to have kept any mistresses, although he did have several favorites among his male retainers.

Richard I (The Lionheart) almost certainly was bisexual, marrying only for political advantage. He rarely saw his wife after the wedding, and is reputed to have had an affair with King Phillip of France, among others.

Edward II was deposed because of his reputed affairs with Piers Gaveston and Hugh Despenser. At any rate, both of these men were made very powerful and wealthy by Edward, much to the chagrin of the nobles, and his wife, Isabella the Fair. She eventually deposed him, setting their son Edward III on the throne in his place. Edward II died in very mysterious circumstances at Berkeley Castle.

Richard II was reputed to have been bi-sexual. He did have two wives, both of which he was very fond of, although the second was only 10 years old when he died. He was known to have had two favorite noblemen, Robert de Vere and Michael de la Pole. Richard was moody and often unstable, and he managed to offend most of his supporters. He was eventually deposed by his cousin, the future Henry IV, and died while imprisoned in Pontefract Castle, most likely after being poisoned.

James I had a series of young male favorites after he became King of England, although it is not now clear whether these were sexual relationships or due to the King's premature senility, which made him needy and cloying with family members as well.

William III was uncomfortable in the company of women, although he was married and had at least one mistress. However, it is unclear whether his relationship with this mistress was a sexual one. After the death of Mary II, he spent more and more time in the exclusive company of men, and he did have more than one 'confidential personal assistant'. However, William III did categorically deny being homosexual, so it may all have been rumour and innuendo in his as well as the other cases.
Source: Author Pele

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us