FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bible Variety
Quiz about Bible Variety

Bible Variety Trivia Quiz


A mixed bag of questions from the Old and New Testaments.

A multiple-choice quiz by JoshCaleb12. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Old and New Testament Trivia

Author
JoshCaleb12
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,396
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
7858
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 162 (14/15), shuehorn (12/15), Guest 223 (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. David killed Goliath with a stone. Afterwards, he cut off Goliath's head. Whose sword did he use to do this? Hint


Question 2 of 15
2. In Philippi, one of the first converts was a woman described as a dealer of purple cloth. Her name is... Hint


Question 3 of 15
3. What does the name 'Barnabas' mean? Hint


Question 4 of 15
4. In Judges 4, Deborah told Barak that the honor of victory would not be given to him. 'The Lord will hand Sisera over to a woman.' Who was the woman that killed Sisera? Hint


Question 5 of 15
5. At birth, his mother named him 'Ben-Oni' which means 'son of my trouble.' His father, however, renamed him. What was his new name? Hint


Question 6 of 15
6. Two of the twelve tribes inheriting land in Israel were not named for sons of Jacob. Which are they? Hint


Question 7 of 15
7. Esther had a cousin who had brought her up because she had neither mother nor father. What is his name? Hint


Question 8 of 15
8. Lot's daughters bore sons, conceived by their father. Those sons became the ancestors of two tribes that troubled Israel. One is Ben-Ammi, father of the Amonites. Who is the other son? Hint


Question 9 of 15
9. God tells Hosea to marry an adulterous woman as a message to Israel. What is the name of Hosea's wife? Hint


Question 10 of 15
10. What book of the Bible has the fewest verses? Hint


Question 11 of 15
11. We know Daniel's friends by the new names they were given when they entered into the service of the king of Babylon: Shadrach, Meshach and Abednego. Daniel also received a name when he entered into service. What is it? Hint


Question 12 of 15
12. Peter had a vision just before the servants of a Gentile man arrived to invite him to visit their master. Through this, God opened up the message of salvation to the Gentiles. Who was the Gentile master? Hint


Question 13 of 15
13. Who was John the Baptist's father? Hint


Question 14 of 15
14. Which of the following is NOT one of the seven churches mentioned in Revelation? Hint


Question 15 of 15
15. Who of the following was NOT a king of Judah? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : Guest 162: 14/15
Feb 17 2024 : shuehorn: 12/15
Feb 17 2024 : Guest 223: 12/15
Feb 07 2024 : Guest 108: 6/15
Jan 24 2024 : CGolly: 13/15
Jan 21 2024 : xxFruitcakexx: 10/15
Jan 20 2024 : twlmy: 15/15
Jan 20 2024 : Guest 172: 5/15
Jan 19 2024 : Guest 67: 14/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. David killed Goliath with a stone. Afterwards, he cut off Goliath's head. Whose sword did he use to do this?

Answer: Goliath

'... he (David) took hold of the Philistine's sword and drew it from the scabbard... he cut off his head with the sword.' (1 Samuel 17:51)
2. In Philippi, one of the first converts was a woman described as a dealer of purple cloth. Her name is...

Answer: Lydia

She was from Thyatira, a town famous for its dyeing works, especially of royal purple. Thyatira later receives a letter in the book of Revelation. (Acts 16)
3. What does the name 'Barnabas' mean?

Answer: Son of Encouragement

His real name was Joseph, and he was a Levite from Cyprus. The 'nickname' was probably given for his tendency to be an encourager. (Acts 4:36)
4. In Judges 4, Deborah told Barak that the honor of victory would not be given to him. 'The Lord will hand Sisera over to a woman.' Who was the woman that killed Sisera?

Answer: Jael

Jael killed Sisera with a tent peg.
5. At birth, his mother named him 'Ben-Oni' which means 'son of my trouble.' His father, however, renamed him. What was his new name?

Answer: Benjamin

Rachel is Benjamin's mother, who died giving birth to him. Jacob, who became Israel, renamed him 'son of my right hand' or 'son of the south'... both meanings are indicated since, facing east, the right hand would be on the south. (Genesis 35:18)
6. Two of the twelve tribes inheriting land in Israel were not named for sons of Jacob. Which are they?

Answer: Ephraim and Manasseh

Levi did not receive a land inheritance in Israel, since they became the priests. Ephraim and Manasseh were sons of Joseph, who were adopted by Jacob. (Genesis 48)
7. Esther had a cousin who had brought her up because she had neither mother nor father. What is his name?

Answer: Mordecai

Hadassah is actually Esther's Hebrew name. Haman is the one who plotted against the Jews. (Esther 2:7)
8. Lot's daughters bore sons, conceived by their father. Those sons became the ancestors of two tribes that troubled Israel. One is Ben-Ammi, father of the Amonites. Who is the other son?

Answer: Moab

The daughters, after losing their mother to the fabled pillar of salt, got their father drunk and 'lay with him' to conceive Moab and Ben-Ammi. (Genesis 19:30-38)
9. God tells Hosea to marry an adulterous woman as a message to Israel. What is the name of Hosea's wife?

Answer: Gomer

The other three are names of Gomer's children by Hosea. (Hosea 1)
10. What book of the Bible has the fewest verses?

Answer: 2 John

It is only 13 verses long. Obadiah is the shortest of the Old Testament.
11. We know Daniel's friends by the new names they were given when they entered into the service of the king of Babylon: Shadrach, Meshach and Abednego. Daniel also received a name when he entered into service. What is it?

Answer: Belteshazzar

Daniel's friends had the Hebrew names Hananiah, Mishael and Azariah. Arioch is the name of the one Nebuchadnezzar had appointed to execute the wise men for their failure to interpret his dream.
12. Peter had a vision just before the servants of a Gentile man arrived to invite him to visit their master. Through this, God opened up the message of salvation to the Gentiles. Who was the Gentile master?

Answer: Cornelius

See Acts 10 for the complete story.
13. Who was John the Baptist's father?

Answer: Zechariah

John's father had the same name as one of the OT prophets. All four are names of OT prophets.
14. Which of the following is NOT one of the seven churches mentioned in Revelation?

Answer: Philippi

Philippi is associated with the letter that Paul wrote to the church there.
15. Who of the following was NOT a king of Judah?

Answer: Athaliah

Athaliah was queen of Judah before Joash took the kingdom back from her.
Source: Author JoshCaleb12

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Bible Basics Easier
2. The Holy Bible Average
3. Bible Books Easier
4. Bible History Easier
5. The Bible #2 Average
6. The Bible #1 Average
7. The Bible #3 Average
8. Bible Quiz for All Average
9. Bible Basics Average
10. Bible Fun Average
11. The Bible #5 Average
12. General Bible Knowledge Average

2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us