Quiz about Genesis In the Beginning
Quiz about Genesis In the Beginning

Genesis: In the Beginning Trivia Quiz


The book of Genesis tells the beginning of all things, including the universe, life, man, death and sin. I used the New American Standard Bible as my guide. Hope you enjoy this one!

A multiple-choice quiz by jaknginger. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible

Author
jaknginger
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
305,741
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4185
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 24 (8/10), Guest 138 (5/10), Guest 96 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which one of the four rivers was not a division of the river flowing out of Eden? Hint

Pishon
Tigris
Euphrates
Amazon

2. When Cain left the presence of the Lord, where did he settle? Hint

Havilah
Cush
Nod
Assyria

3. Which was not one of Noah's sons? Hint

Shem
Japheth
Ham
Seth

4. During the time of Noah, how long did it rain when God flooded the earth? Hint

40 days and 40 nights
14 days and 14 nights
20 days and 20 nights
7 days and 7 nights

5. What relation was Lot to Abram? Hint

Son
No relation
Brother
Nephew

6. What was Abram's home city, where he and his brothers were born and where his brother Haran died? Hint

Ur
Cush
Caanan
Bethel

7. When Abram and Sarai came close to Egypt, who did he tell Sarai to say she was? Hint

His sister
His cousin
His wife
His aunt

8. How old was Abraham when he was circumcised? Hint

13 years old
8 days old
99 years old
21 years old

9. What was the name of the field where Abraham buried Sarah? Hint

Abimelech's field
Canaan's field
Ephron's field
Japheth's field

10. Whom did Isaac marry? Hint

Rebekah
Keturah
Bethuel
Hagar


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which one of the four rivers was not a division of the river flowing out of Eden?

Answer: Amazon

The river out of Eden divided into four rivers. The Pishon flowed around Havilah. Gihon was around Cush and the Tigris flowed east of Assyria. The fourth was the Euphrates. (Genesis 2:11-14)
2. When Cain left the presence of the Lord, where did he settle?

Answer: Nod

After Cain murdered his brother Abel, he was cursed by God and left him. He settled in Nod, which was east of Eden. (Genesis 4:16)
3. Which was not one of Noah's sons?

Answer: Seth

Seth was the son of Adam and Eve. He was born after the murder of Abel. Shem, Ham and Japheth were sons of Noah. (Genesis 6:10)
4. During the time of Noah, how long did it rain when God flooded the earth?

Answer: 40 days and 40 nights

It rained 40 days and 40 nights. The waters didn't begin to recede until the 150-day mark, when the ark rested upon Mt Ararat. (Genesis 7:12, Genesis 8:3)
5. What relation was Lot to Abram?

Answer: Nephew

Lot was Abram's nephew. He was the son of Haran, Abram's brother. When Abram left his homeland, Lot went with him. (Genesis 11:27)
6. What was Abram's home city, where he and his brothers were born and where his brother Haran died?

Answer: Ur

He was from Ur. He lived there with his father, Terah, and brothers Nahor and Haran. God sent Abram out of Ur to a land that he wanted to show him. (Genesis 11:31)
7. When Abram and Sarai came close to Egypt, who did he tell Sarai to say she was?

Answer: His sister

Sarai was beautiful. Because of her beauty, Abram thought the Egyptians would see her and want her for their own. So that he wouldn't be killed, he told her to pose as his sister. She obeyed. When Pharaoh took her, he gave Abram sheep and oxen in return but God cursed Pharaoh. (Genesis 12:11-13)
8. How old was Abraham when he was circumcised?

Answer: 99 years old

God made a covenant with Abraham promising him land and multiplying nations. In return, all men had to be circumcised, as well as all newborn boys once they reached 8 days old. Abraham was 99 years old when he was circumcised. (Genesis 17:24)
9. What was the name of the field where Abraham buried Sarah?

Answer: Ephron's field

Sarah was buried in the cave of Machpelah in Ephron's field. Abraham paid 400 shekels of silver for that land and cave. (Genesis 23:15-20)
10. Whom did Isaac marry?

Answer: Rebekah

Isaac married Rebekah, Milcah and Nahor's daughter. Nahor was Abraham's brother. Isaac was 40 when they married. (Genesis 24:51-57)
Source: Author jaknginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 24: 8/10
Nov 24 2022 : Guest 138: 5/10
Nov 24 2022 : Guest 96: 10/10
Nov 23 2022 : Guest 76: 8/10
Nov 22 2022 : AlexxSchneider: 9/10
Nov 21 2022 : Guest 96: 8/10
Nov 20 2022 : Guest 77: 9/10
Nov 19 2022 : 1995Tarpon: 10/10
Nov 19 2022 : Guest 174: 9/10

Score Distribution

quiz
11/27/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us