Quiz about The King James Bible
Quiz about The King James Bible

The King James Bible Trivia Quiz


A version of the Bible appeared in the 17th century which is still widely read today. How much do you know about it? Try these multiple choice questions using English spelling. All quotes taken from The King James Bible.

A multiple-choice quiz by Hinds-feet. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible

Author
Hinds-feet
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
297,705
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5267
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (6/10), Guest 47 (7/10), Guest 99 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. English translations of the Bible were in existence before the advent of the King James Bible. On which Bible is the King James version mostly based? Hint

The Great Bible
The Douay Bible
The Geneva Bible
The Bishop's Bible

2. In what year was the King James version of the Bible first published? Hint

1610
1611
1642
1666

3. How many scholars were involved with the work of translation for the King James Bible? Hint

10
47
34
45

4. Which Greek texts were used for the New Testament translation of the King James Bible?
Hint

Textus Receptus
Codex Alexandrinus
Codex Sinaiticus
Codice Anthropos

5. The epistle dedicatory of the King James version of the Bible praises the King's predecessor Queen Elizabeth. It refers to her as being what?
Hint

England's maternal star
The English Deborah
That bright occidental star
Defender of the faith

6. The idea for a new translation of the Bible was put to King James in 1604. What was the reason given for this? Hint

It was suggested that the King should have a Bible named after him.
Previous versions lacked beauty of language.
Previous versions were considered to contain omissions and inaccuracies.
The language used in previous versions was out of date and difficult to understand.

7. We know it as the King James Version of the Bible, but when was it first referred to as such in print? Hint

1610
1884
1611
1642

8. Let's consider archaic words. The word "asswaged" appears in the Kings James version of the Bible. What does "asswage" mean?
Hint

To abate or subside
Sewage in the street
Low earnings
Paid in donkeys

9. More archaic words and phrases in the King James Bible: in Paul's epistle to the Romans, he says that he "was let hitherto". What does he mean by this? Hint

He couldn't be bothered
He was hindered
He was speedily delivered
He was drunk at the time

10. One more archaic word: in the King James Bible, the word potsherd is used to describe what? Hint

Shooting at a shepherd
A broken piece of earthenware vessel
A chamber pot
A potting shed


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. English translations of the Bible were in existence before the advent of the King James Bible. On which Bible is the King James version mostly based?

Answer: The Bishop's Bible

The King James version was based on the Bishop's Bible which appeared in 1568. The King wanted to emphasise the status of ordained clergy within the new translation. The Bishop's Bible was popular among the clergy, but not the common people.
2. In what year was the King James version of the Bible first published?

Answer: 1611

Work began on the translation in 1604. It was first published in 1611.
3. How many scholars were involved with the work of translation for the King James Bible?

Answer: 47

The correct answer is 47, although it was intended there should be 54.
4. Which Greek texts were used for the New Testament translation of the King James Bible?

Answer: Textus Receptus

Textus Receptus is the name given to the body of printed Greek texts of the New Testament which were used for translations by Luther, Tyndale, and later the Scholars appointed by King James.
5. The epistle dedicatory of the King James version of the Bible praises the King's predecessor Queen Elizabeth. It refers to her as being what?

Answer: That bright occidental star

In the opening paragraph of the epistle dedicatory to King James, the late Queen Elizabeth is referred to as "that bright occidental star".
6. The idea for a new translation of the Bible was put to King James in 1604. What was the reason given for this?

Answer: Previous versions were considered to contain omissions and inaccuracies.

The King was persuaded that a new translation of the Bible was necessary at a conference held at Hampton court in 1604.
7. We know it as the King James Version of the Bible, but when was it first referred to as such in print?

Answer: 1884

I have yet to find out why, but the first time the King James Bible was referred to as such in print was 1884.
8. Let's consider archaic words. The word "asswaged" appears in the Kings James version of the Bible. What does "asswage" mean?

Answer: To abate or subside

Genesis 8:1 reads "And God remembered Noah, and every living thing, and all the cattle that was with him in the ark: and God made a wind to pass over the earth, and the waters asswaged."
9. More archaic words and phrases in the King James Bible: in Paul's epistle to the Romans, he says that he "was let hitherto". What does he mean by this?

Answer: He was hindered

"Let" means to prevent, hinder, impede.

Romans 1:13 reads "Now I would not have you ignorant, brethren, that oftentimes I purposed to come unto you, (but was let hitherto)."
10. One more archaic word: in the King James Bible, the word potsherd is used to describe what?

Answer: A broken piece of earthenware vessel

Psalm 22:15 -- "My strength is dried up like a potsherd."

Job 2:8 -- "And he took him a potsherd to scrape himself withal; and he sat down among the ashes."
Source: Author Hinds-feet

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 174: 6/10
Nov 23 2022 : Guest 47: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 99: 5/10
Nov 19 2022 : Guest 140: 8/10
Nov 19 2022 : Guest 73: 3/10
Nov 18 2022 : Guest 73: 4/10
Nov 15 2022 : Andyboy2021: 10/10
Nov 15 2022 : Guest 107: 5/10
Nov 11 2022 : Guest 107: 2/10

Score Distribution

quiz
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us