Quiz about The Wages of Sin is Death Good Versus Evil
Quiz about The Wages of Sin is Death Good Versus Evil

The Wages of Sin is Death: Good Versus Evil Quiz


Although the quote in the title comes from the New Testament, this quiz looks at the Garden of Eden and the original sin from Genesis 2 - 3 according to the New International Version.

A multiple-choice quiz by andymuenz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Author
andymuenz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
391,291
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
164
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Genesis 2:10-14 mentions four rivers. Which of the following is NOT one of them? Hint

Volga
Euphrates
Tigris
Gihon

2. In Genesis 2:22 God creates a companion for Adam. The following chapter contains Adam's comments regarding his companion. Which of the following phrases is not one of those comments (based on the NIV)? Hint

Bone of my bones
Rib of my ribs
Flesh of my flesh
Shall be called woman

3. According to Genesis 2:25 Adam and his wife are both naked. What don't they feel (as explicitly stated in the NIV)? Hint

Like dancing
Wind
Shame
Rain

4. The serpent is introduced in Genesis 3:1. What adjective is used in the NIV to describe the serpent? Hint

Wise
Gentle
Sly
Crafty

5. According to Genesis 2:9 and 3:3 (NIV), where in the garden is the tree whose fruits the man and woman are forbidden to eat? Hint

The South
The East
The Middle
The West

6. In Genesis 3:4-5, how many of the following things does the serpent tell the woman will happen to her if she eats from the forbidden tree?

She will not die.
Her eyes will be opened.
She will be like God.
Her descendants will be as numerous as the stars in the sky.
Hint

Three
Two
One
Four

7. After eating the forbidden fruit in the NIV Genesis 3:6, what do Adam and his wife cover themselves with in Genesis 3:7? Hint

Fig leaves
Poison ivy
Pine cones
Tree bark

8. After God realizes what Adam and his wife have done he starts meting out punishment. According to Genesis 3:15 (NIV), God puts enmity between the serpent and whom? Hint

Adam
Neither
Both
The woman

9. According to Genesis 3:19 in the NIV, what was Adam made of? Hint

Flesh
Snips and snails and puppy-dogs' tails
Atoms
Dust

10. In Genesis 3:23 God banishes Adam from the Garden of Eden. The prior verse tells us that banishment is necessary to prevent Adam from continuing to eat from the tree of knowledge of good and evil.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Genesis 2:10-14 mentions four rivers. Which of the following is NOT one of them?

Answer: Volga

The four rivers are the Pishon which goes through Havilah, the Gihon which winds through Cush, the Tigris which runs by Ashur, and the Euphrates. Although this section of Genesis does not specify where the Euphrates runs, in modern day terms it runs from Turkey through Syria and Iraq, and into the Persian Gulf. The Tigris roughly parallels the Euphrates while the exact locations of the Pishon and Gihon are unknown.

The Volga is the longest river in Europe, flowing through western Russia.
2. In Genesis 2:22 God creates a companion for Adam. The following chapter contains Adam's comments regarding his companion. Which of the following phrases is not one of those comments (based on the NIV)?

Answer: Rib of my ribs

The full verse is, "The man said, 'This is now bone of my bones and flesh of my flesh; she shall be called woman, for she was taken out of man'". At this point he had yet to give her the name Eve.

The chapter does not specify whether any of the animals had both genders created together or separately.
3. According to Genesis 2:25 Adam and his wife are both naked. What don't they feel (as explicitly stated in the NIV)?

Answer: Shame

This is the last verse in Genesis Chapter 2 and comes shortly after God creates the first woman as a companion to Adam. It foreshadows some of what will happen in Chapter 3 where their lack of nakedness tips God off that they had done something wrong.
4. The serpent is introduced in Genesis 3:1. What adjective is used in the NIV to describe the serpent?

Answer: Crafty

Chapter 3 starts off "Now the serpent was more crafty than any of the wild animals...". Gentle, sly, and wise are normally used to describe the lamb, fox, and owl respectively.
5. According to Genesis 2:9 and 3:3 (NIV), where in the garden is the tree whose fruits the man and woman are forbidden to eat?

Answer: The Middle

Genesis 2:9 refers to the tree of life and the tree of knowledge of good and evil as being in the middle of the garden. In Genesis 2:17, God tells Adam that if he eats from the tree of knowledge of good and evil he will certainly die. In Genesis 3:3, Eve is talking with the serpent and reiterates the warning they were given about eating from the tree in the middle of the garden.

She does not specify which of the two trees she is referring to.
6. In Genesis 3:4-5, how many of the following things does the serpent tell the woman will happen to her if she eats from the forbidden tree? She will not die. Her eyes will be opened. She will be like God. Her descendants will be as numerous as the stars in the sky.

Answer: Three

The serpent basically convinces the woman that everything God told her about the tree is wrong, and that God doesn't want her or Adam to eat from it because they will become as powerful as him if they do. The full quote is:

"You will not certainly die.
For God knows that when you eat from it your eyes will be opened,
and you will be like God, knowing good and evil."

In Chapter 22 it was Abraham who was told that his descendants would be as numerous as the stars in the sky.
7. After eating the forbidden fruit in the NIV Genesis 3:6, what do Adam and his wife cover themselves with in Genesis 3:7?

Answer: Fig leaves

As the serpent suggests, eating the fruit from the tree of knowledge of good and evil opens their eyes. It makes them realize they are naked, so they sew fig leaves together to cover themselves.
8. After God realizes what Adam and his wife have done he starts meting out punishment. According to Genesis 3:15 (NIV), God puts enmity between the serpent and whom?

Answer: The woman

After cursing the serpent to crawl on its belly and eat dust in the previous verse, God puts enmity between the serpent and the woman and between their offspring.

Next God curses the woman and tells her that childbirth will be painful. Finally he curses Adam telling him that he will have to work for his food rather than having it right there for him.
9. According to Genesis 3:19 in the NIV, what was Adam made of?

Answer: Dust

The verse in full reads "By the sweat of your brow you will eat your food until you return to the ground, since from it you were taken; for dust you are and to dust you will return." This is followed by verse 20 in which Adam finally gives his wife a name, Eve, because she will be the mother of all the living.
10. In Genesis 3:23 God banishes Adam from the Garden of Eden. The prior verse tells us that banishment is necessary to prevent Adam from continuing to eat from the tree of knowledge of good and evil.

Answer: False

God says that the man must not be allowed to eat from the tree of life which would allow him to live forever. In verse 24 God places cherubim and a flaming sword to guard the tree of life.

And so ends chapter 3 of Genesis and the story of man's original sin and time in the Garden of Eden.
Source: Author andymuenz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us