FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Uncle Als Bible Trivia  Genesis 5
Quiz about Uncle Als Bible Trivia  Genesis 5

Uncle Al's Bible Trivia - Genesis #5 Quiz


My Bible quizzes are dedicated to a man who truly loved God. This quiz will ask you a mixed bag of questions from the book of Genesis. All scripture is from the King James Version. I hope you enjoy and learn!

A multiple-choice quiz by dean521. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Author
dean521
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
301,793
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1858
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (7/10), Guest 66 (8/10), Guest 102 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In Genesis chapter 34, Jacob settled near Shechem. It is here that his daughter Dinah was defiled. How did her brothers avenge her? Hint

Slew the males as they recovered from circumcision
Burned their crops to the ground
Poisoned their wells at night
Hamstrung their cattle and herds

2. When Abraham heard of the imminent destruction of Sodom, he became concerned as his nephew Lot dwelt there. Amazingly, Abraham had the audacity to challenge God himself, and bartered with God to spare the city if a certain amount of righteous man could be found there. How many righteous men were required to save Sodom from destruction? Hint

20
50
30
10

3. After Rebekah came home with the gifts given to her by Abraham's servant, someone went out to welcome the servant into their home. Who went out to welcome Abraham's servant? Hint

Rebekah
Nahor
Laban
Haran

4. Rachel died while traveling, after she gave birth to her second son Benjamin. The place where she was going when she gave birth, and the place where she is said to have been buried, would one day be of great significance to Christians. What is the name of this place? Hint

Nazareth
Jerusalem
Hebron
Beth-lehem

5. Despite Esau having so little regard for his birthright that he frivolously traded it for a bowl of soup, Isaac still intended to give him the greater blessing. According to the King James Version, on what errand did Isaac send Esau that allowed Rebekah and Jacob the time to fool the nearly blind Isaac into imparting Esau's blessing on Jacob? Hint

Making ready his camel
Checking the herds
Hunting for venison
Tilling the fields

6. Jacob lived to be 147 years old. How many of those years were spent in Egypt? Hint

19
17
30
23

7. Joseph was thrown into prison after being falsely accused by his master's wife. What evidence was used to convict him of his crime? Hint

His signet ring from Potiphar
The sandal he lost when running away
The support of jealous slaves for her story
The garment that was left behind

8. Jacob and Esau were reunited one last time, as recorded in the Bible, when they gathered to bury their father Isaac. What age did Isaac live to be? Hint

197
170
180
190

9. Which of Joseph's brothers suggested to the others that Joseph be sold rather than killed? Hint

Simeon
Reuben
Judah
Benjamin

10. In Genesis chapter 22, God tested Abraham's faith by ordering him to offer Isaac as a sacrifice. What land did God send Abraham to? Hint

Philistia
Moriah
Moab
Gibeah


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Genesis chapter 34, Jacob settled near Shechem. It is here that his daughter Dinah was defiled. How did her brothers avenge her?

Answer: Slew the males as they recovered from circumcision

In Genesis 34:25, the Bible tells of how Simeon and Levi slew the adult males in Shechem. The treachery involved cost both of them when Jacob gave out his blessing on his deathbed many years later. The actions taken were done to defend their sister's honor, but put them all in a precarious position as they were few in a foreign land. God moved Jacob and family to Beth-el shortly thereafter, before the allies of Shechem could possibly seek revenge.
2. When Abraham heard of the imminent destruction of Sodom, he became concerned as his nephew Lot dwelt there. Amazingly, Abraham had the audacity to challenge God himself, and bartered with God to spare the city if a certain amount of righteous man could be found there. How many righteous men were required to save Sodom from destruction?

Answer: 10

Sadly, with Lot, his wife, two virgin daughters, and at least two married daughters and sons-in-law, the requirement still could not be met. Genesis 18:32 says, "And he [Abraham] said, Oh let not the Lord be angry, and I will speak yet but this once: Peradventure ten shall be found there. And he [the Lord] said, I will not destroy it for ten's sake. With a minimum of eight in his household, assuming they were all righteous, only two righteous people would have satisfied God's agreement with Abraham.
3. After Rebekah came home with the gifts given to her by Abraham's servant, someone went out to welcome the servant into their home. Who went out to welcome Abraham's servant?

Answer: Laban

Genesis 24:29 - "And Rebekah had a brother, and his name was Laban: and Laban ran out unto the man, unto the well." Laban was most likely the head of the household as he went to greet the visitor and show him hospitality as was customary. With his behavior in later chapters, one must wonder if his excitement wasn't motivated more by the lavish gifts than by custom.
4. Rachel died while traveling, after she gave birth to her second son Benjamin. The place where she was going when she gave birth, and the place where she is said to have been buried, would one day be of great significance to Christians. What is the name of this place?

Answer: Beth-lehem

Genesis 35:19 - "And Rachel died, and was buried in the way to Ephrath, which is Beth-lehem." Christians believe that this place would one day be the birthplace of the savior Jesus Christ.
5. Despite Esau having so little regard for his birthright that he frivolously traded it for a bowl of soup, Isaac still intended to give him the greater blessing. According to the King James Version, on what errand did Isaac send Esau that allowed Rebekah and Jacob the time to fool the nearly blind Isaac into imparting Esau's blessing on Jacob?

Answer: Hunting for venison

In Genesis 27:3, Isaac asked Esau to take his weapons and hunt for fresh game so he could make him some savory meat, which was one of his favorite foods. This gave Rebekah time to devise her plan. Because of his failing eyesight, he was tricked into giving the blessing to Jacob.
6. Jacob lived to be 147 years old. How many of those years were spent in Egypt?

Answer: 17

Verse 28 of Genesis 47 contains confirmation of both figures: "And Jacob lived in the land of Egypt seventeen years: so the whole age of Jacob was an hundred forty and seven years."
7. Joseph was thrown into prison after being falsely accused by his master's wife. What evidence was used to convict him of his crime?

Answer: The garment that was left behind

As Potiphar's unfaithful wife tried to pull Joseph toward her, Genesis 39:12 says that: "And she caught him by the garment, saying, Lie with me: and he left his garment in her hand, and fled, and got him out." This action was a perfect illustration of the man's need to flee all evil.
8. Jacob and Esau were reunited one last time, as recorded in the Bible, when they gathered to bury their father Isaac. What age did Isaac live to be?

Answer: 180

Genesis 35:28 says, "And the days of Isaac were an hundred and fourscore years."
9. Which of Joseph's brothers suggested to the others that Joseph be sold rather than killed?

Answer: Judah

In Genesis 37:20-28, the Bible tells the sordid story of Joseph's brothers immense hatred and jealousy. It later became clear that God was in control of the situation and was providing for Jacob and his family when they would face starvation due to the seven years of famine. Though Reuben initially suggested that Joseph not be killed, it was Judah in 37:27 who suggested he be sold rather than killed, before Reuben returned to rescue him.
10. In Genesis chapter 22, God tested Abraham's faith by ordering him to offer Isaac as a sacrifice. What land did God send Abraham to?

Answer: Moriah

In verse two, God instructed Abraham to "get thee into the land of Moriah," where he was to offer Isaac up as a burnt offering. Abraham didn't hesitate or question the Lord as when he bartered for the sparing of Sodom, but left early the next morning. What a sad journey that must have been for a man who waited so long for a legitimate heir, but it was also a testimony to his complete obedience.
Source: Author dean521

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 05 2023 : Guest 99: 7/10
May 01 2023 : Guest 66: 8/10
Apr 28 2023 : Guest 102: 8/10

Score Distribution

quiz
6/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us