FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Comparing Planets Saturn Vs Neptune
Quiz about Comparing Planets Saturn Vs Neptune

Comparing Planets: Saturn Vs. Neptune Quiz


Saturn and Neptune are both trying to prove that they're more impressive than the other, but they haven't quite got all their facts right. You have to choose whether what the planets are claiming is true or not (assuming they can talk).

A multiple-choice quiz by milesprower18. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,944
Updated
Dec 01 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
913
Question 1 of 10
1. Which of Saturn and Neptune can say that they are considered a gas giant? Hint


Question 2 of 10
2. Which of Saturn and Neptune can honestly boast that it is windier than the other planet?

Answer: (Saturn or Neptune, or S or N)
Question 3 of 10
3. Saturn can honestly claim that it has more satellites, or moons, than Neptune.


Question 4 of 10
4. Saturn and Neptune have now decided to compare storms. Which planet can correctly state that it has a storm called the Dragon Storm on its surface? Hint


Question 5 of 10
5. Which planet had the storm known as the Great Dark Spot?

Answer: (Saturn or Neptune, or S or N)
Question 6 of 10
6. Neptune has found some interesting information. It was the first planet to be found by using math to predict where it would be.


Question 7 of 10
7. Saturn and Neptune have decided to drag Uranus into the middle of their competition. They both want to be able to brag that they're more massive than the planet Uranus. Saturn is so massive that it's obvious that it is. Saturn insists that Neptune is definitely less massive than Uranus. Is it?


Question 8 of 10
8. Saturn and Neptune have thought of something else to compare. They'd both like to be able to say that they are the brightest natural object, other than the moon, in the sky at night. Which planet could correctly state this fact about itself? Hint


Question 9 of 10
9. Which of Saturn and Neptune could claim that it can be seen without a telescope from Earth?

Answer: (Saturn or Neptune, or S or N)
Question 10 of 10
10. As Pluto is orbiting nearby, it tells Neptune that it and Saturn should include their rings in the competition. Neptune can't think of any other better ideas, so it agrees. Of Neptune and Saturn, which can boast that they have rings? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 31 2024 : Chavs: 10/10
Mar 29 2024 : Guest 95: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of Saturn and Neptune can say that they are considered a gas giant?

Answer: Both

Jupiter and Uranus are also considered gas giants. Gas giants can also be refered to as Jovian planets. Gas giants got their name because they do not have solid sufaces like other planets, which means that they can't actually be landed on. Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune all have atmospheres that are mainly made of hydrogen and helium. Uranus and Neptune are both considered gas giants, but they can also be called ice giants. (Wikipedia)
2. Which of Saturn and Neptune can honestly boast that it is windier than the other planet?

Answer: Neptune

Neptune sustains stronger winds than any other planet in the Solar System. Neptune's wind speeds have been recorded reaching up to 2,100 km/h. Saturn's wind speeds are able to reach 1,800 km/h. (Wikipedia)
3. Saturn can honestly claim that it has more satellites, or moons, than Neptune.

Answer: True

Saturn has more than 200 satellites, but only sixty-one of them are actually considered moons. Neptune only has fourteen moons. Saturn's largest moon is Titan. Triton is Neptune's largest moon. (Wikipedia)
4. Saturn and Neptune have now decided to compare storms. Which planet can correctly state that it has a storm called the Dragon Storm on its surface?

Answer: Saturn

The Dragon Storm was given its name in 2004. Saturn's large and bright storm was named the Dragon Storm because of its strange shape. The Dragon Storm is located on the lower half of Saturn's surface. Saturn also has a storm known as the Great White Spot on its surface. The Great White Spot refers to a storm that appears on Saturn about every thirty years. (Wikipedia)
5. Which planet had the storm known as the Great Dark Spot?

Answer: Neptune

The Great Dark Spot looked similar to the Great Red Spot on Jupiter. Dark Spots only last a few years on Neptune before they disappear and a new one forms. Neptune also had a storm called the Small Dark Spot on its surface. The Small Dark Spot can also be called The Wizard's Eye. (Wikipedia)
6. Neptune has found some interesting information. It was the first planet to be found by using math to predict where it would be.

Answer: True

Because of strange changes in Uranus' orbit, astronomers deduced that there had to be an unknown planet near Uranus. Neptune, which was found on September 23, 1846, was discovered almost exactly where it was predicted to be. (Wikipedia)
7. Saturn and Neptune have decided to drag Uranus into the middle of their competition. They both want to be able to brag that they're more massive than the planet Uranus. Saturn is so massive that it's obvious that it is. Saturn insists that Neptune is definitely less massive than Uranus. Is it?

Answer: No

The only planets that are larger than Uranus are Jupiter and Saturn. Even though Uranus is larger than Neptune, Neptune is more massive. Neptune is seventeen times more massive than Earth, Uranus is fifteen times more massive than Earth, and Saturn is ninety-five times more massive than the Earth. (Wikipedia)
8. Saturn and Neptune have thought of something else to compare. They'd both like to be able to say that they are the brightest natural object, other than the moon, in the sky at night. Which planet could correctly state this fact about itself?

Answer: Neither

Venus is the brightest right before sunrise or sunset. Venus is also known as the Morning Star or the Evening Star. Venus appears very bright because it is covered with a layer of extremely reflective clouds that reflect more than half of the sunlight that falls on the clouds. Because the clouds reflect so much light, Venus' surface is dim and difficult to see. (Wikipedia)
9. Which of Saturn and Neptune could claim that it can be seen without a telescope from Earth?

Answer: Saturn

Uranus and Neptune are the only two planets in our Solar System that cannot be seen from Earth without the use of a telescope. Although Saturn can be seen from Earth without a telescope, its rings cannot be. Galileo used a telescope to be able to see Saturn's rings for the first time in 1610. (Wikipedia)
10. As Pluto is orbiting nearby, it tells Neptune that it and Saturn should include their rings in the competition. Neptune can't think of any other better ideas, so it agrees. Of Neptune and Saturn, which can boast that they have rings?

Answer: They both can.

Saturn has larger rings than any other planet in the Solar System. Saturn's rings are mostly made of water ice. Neptune has three main rings. They are fragmented and faint. Neptune's rings were first discovered in 1968. (Wikipedia)
Source: Author milesprower18

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us