FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Amazing Feats of St Louis Cardinal Players
Quiz about Amazing Feats of St Louis Cardinal Players

Amazing Feats of St. Louis Cardinal Players Quiz


Here are ten questions about some amazing feats achieved by Cardinal players. Some may not be too well known. Hope you enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by knto. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
knto
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,623
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
375
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The year is 1888. The future Cardinals franchise is known as the St. Louis Browns, playing in the American Association. Which 20 year old pitcher led the team with 45 wins? Hint


Question 2 of 10
2. May 2, 1954. Which Cardinals player hit 5 home runs in a double header against the Giants? Hint


Question 3 of 10
3. Which rookie Cardinal pitcher threw five shutouts in all five of his starts against the Los Angeles Dodgers in 1966? Hint


Question 4 of 10
4. In 1934 a pair of brothers nearly pitched the St. Louis Cardinals to the world series by themselves. Between the two, they won 49 games during a season the team won 95. Then they won two games each in the world series against the Detroit Tigers. Who were they? Hint


Question 5 of 10
5. The year was 1925. Which Cardinal player won the triple crown with a batting average of .402, 39 home runs and 143 RBIs? Hint


Question 6 of 10
6. April 23, 1999, Los Angeles California. Which St. Louis Cardinal third baseman hit two grand slams in the third inning off the same pitcher? Hint


Question 7 of 10
7. 1968 was one of the greatest years for the St. Louis Cardinals. On September 17, the Cards were no hit by Gaylord Perry of the San Francisco Giants. The next day, a Cardinal pitcher returned the favor by no hitting the Giants. Who accomplished this? Hint


Question 8 of 10
8. 1968 saw one of the best years by a pitcher ever. With a record of 22-9, 268 strikeouts and an amazing ERA of 1.12, this man won both the Cy Young award and the MVP. He had 13 shutouts during the year and suffered one of his losses when the Cardinals were no-hit. Which St. Louis Cardinal pitcher is this? Hint


Question 9 of 10
9. September 7, 1993. In the second game of a double header in Cincinnati, this St. Louis Cardinal hit 4 home runs and drove in 12 runs, both tying major league records. Which Cardinal outfielder was this? Hint


Question 10 of 10
10. On September 26, 1983 a St. Louis Cardinal pitcher threw a no hitter against the Houston Astros. It was his second no hitter as a Cardinal, the first coming against the Phillies in 1978. His brother also pitched a no hitter for the Houston Astros in 1979, making them the only brother combination to pitch no hitters. Who were they? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 26 2024 : Guest 136: 6/10
Feb 22 2024 : Guest 71: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The year is 1888. The future Cardinals franchise is known as the St. Louis Browns, playing in the American Association. Which 20 year old pitcher led the team with 45 wins?

Answer: Silver King

Charles Frederick Koenig played three years with the Browns, compiling a 111-49 record. He is among franchise leaders in wins, winning percentage (.694) and complete games, an astonishing 154 in 161 starts.
2. May 2, 1954. Which Cardinals player hit 5 home runs in a double header against the Giants?

Answer: Stan Musial

Hired in 1954, legendary Cardinals broadcaster Jack Buck asked fellow broadcaster Harry Caray "Does he do this every Sunday?"
Musial also hit a 410 foot fly ball in the second which was caught by Willy Mays.
In one of those strange quirks of fate, the second-player ever to hit 5 home runs in a double header was in the stands that day, an 8 year old. Nate Colbert tied the feat while playing for the San Diego Padres on August 1, 1972.
3. Which rookie Cardinal pitcher threw five shutouts in all five of his starts against the Los Angeles Dodgers in 1966?

Answer: Larry Jaster

Los Angeles went on to win the pennant in 1966.
Jaster's lifetime record is 33-33. He finished his career with 7 shutouts. In his first start against the Dodgers in 1967, Jaster threw 6 shutout innings before the Dodgers scored.
4. In 1934 a pair of brothers nearly pitched the St. Louis Cardinals to the world series by themselves. Between the two, they won 49 games during a season the team won 95. Then they won two games each in the world series against the Detroit Tigers. Who were they?

Answer: Dizzy and Paul Dean

Before the world series began, the always outspoken Dizzy boasted: "Me and Paul'll win four games. He also said "It ain't braggin' if you can back it up", which they did. Detroit pitcher Schoolboy Rowe had a great comment after losing the series: "I'm glad the Deans aren't triplets."

The McDaniel brothers pitched for the Cards in the late 1950s. The Coopers played in the 1940s, Mort pitched, Walker caught. The Niekros played (seemingly) forever during the 1960s, 70s, and 80s, but never for the Cardinals.
5. The year was 1925. Which Cardinal player won the triple crown with a batting average of .402, 39 home runs and 143 RBIs?

Answer: Rogers Hornsby

Hornsby also took over as a player-manager two months into the season. The Cardinals would win their first world series the following year with Hornsby as player-manager. In case you are wondering...there really was a Pickles Dillhoefer who played for the Cardinals for three years: 1919-20-21.
6. April 23, 1999, Los Angeles California. Which St. Louis Cardinal third baseman hit two grand slams in the third inning off the same pitcher?

Answer: Fernando Tatis

He also set a major league record with 8 RBIs in one inning. It seems pretty unlikely this record will ever be matched....but you never know. The Dodger pitcher was Chan Ho Park.
7. 1968 was one of the greatest years for the St. Louis Cardinals. On September 17, the Cards were no hit by Gaylord Perry of the San Francisco Giants. The next day, a Cardinal pitcher returned the favor by no hitting the Giants. Who accomplished this?

Answer: Ray Washburn

The feat was accomplished again a year later. In 1969 Jim Maloney of Cincinnati no hit the Astros, then Don Wilson no hit the Reds the next night.
Bob Gibson was the losing pitcher in the no hitter on the 17th.
8. 1968 saw one of the best years by a pitcher ever. With a record of 22-9, 268 strikeouts and an amazing ERA of 1.12, this man won both the Cy Young award and the MVP. He had 13 shutouts during the year and suffered one of his losses when the Cardinals were no-hit. Which St. Louis Cardinal pitcher is this?

Answer: Bob Gibson

Gibson also had 47 consecutive scoreless innings pitched and another of 23, broken only by a run scoring on a wild pitch.
9. September 7, 1993. In the second game of a double header in Cincinnati, this St. Louis Cardinal hit 4 home runs and drove in 12 runs, both tying major league records. Which Cardinal outfielder was this?

Answer: Mark Whiten

Four home runs in one game has been accomplished more than a dozen times. The 12 RBIs tied fellow Cardinal Jim Bottomley. Whiten also tied a record set by the Padres' Nate Colbert in 1972 of 13 RBIs in a double header. Only a few thousand fans actually saw this feat as Whiten hit his fourth home run around 1:00 AM.
10. On September 26, 1983 a St. Louis Cardinal pitcher threw a no hitter against the Houston Astros. It was his second no hitter as a Cardinal, the first coming against the Phillies in 1978. His brother also pitched a no hitter for the Houston Astros in 1979, making them the only brother combination to pitch no hitters. Who were they?

Answer: Bob and Ken Forsch

The St. Louis Cardinals have few no hitters through their history, and Bob Forsch's two make him a standout. Both of his no hitters were pitched in years where he was not very sharp, with records of 11-17 in 1978 and 10-12 in 1983. He tied a modern club record by losing 9 in a row in 1978. His overall Cardinal record is 163-127. He played his last year elsewhere.
Source: Author knto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us