FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Arsenal  Season 201112
Quiz about Arsenal  Season 201112

Arsenal : Season 2011-12 Trivia Quiz


The 2011-12 season marked the 125th anniversary of Arsenal Football Club. Can you remember the highlights (and lowlights) at the start of the campaign?

A multiple-choice quiz by sjshark23. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Arsenal

Author
sjshark23
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,445
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
289
- -
Question 1 of 10
1. The summer transfer window prior to the start of the 2011-12 season was notable for a key departure. Who left the Emirates after two years of speculation about his exit? Hint


Question 2 of 10
2. Arsenal had a debutant sent off against Newcastle United, the second straight time this has happened in the season's opening fixture. Who had to take an early bath? Hint


Question 3 of 10
3. Because of a fourth-place finish in 2010-11, Arsenal were forced to play a Champions League qualifying tie against Udinese. Did they win and advance to the Group Stage?


Question 4 of 10
4. In the second week of the 2011-12 season against Liverpool, Arsenal were forced to play with 10 men for the second straight week after Emmanuel Frimpong's dismissal. What was the final score, at home against the Reds? Hint


Question 5 of 10
5. The third Premier League match of the season was a disaster for Arsenal, as Manchester United humiliated them in an 8-2 thumping at Old Trafford. Who scored Arsenal's goals? Hint


Question 6 of 10
6. On 31st August 2011, Arsenal went on a deadline-day purchase spree to try and get their season back on track. In the subsequent 1-0 win against Swansea City, which two new players made their debuts? Hint


Question 7 of 10
7. Arsenal's first UEFA Champions League match in September 2011 was away to Borussia Dortmund, and ended in a 1-1 stalemate. Which Dortmund player cancelled out Robin van Persie's opener in the closing minutes? Hint


Question 8 of 10
8. Troubled Blackburn Rovers stunned Arsenal in week 5 of the Premiership, running out 4-3 winners at Ewood Park. How many own goals did Arsenal concede in their second-half self-destruction? Hint


Question 9 of 10
9. Arsene Wenger has tended to use the League Cup matches as a means of giving his young players first-team experience. In the Third Round win against Shrewsbury Town, how many players scored their first Arsenal goals? Hint


Question 10 of 10
10. Robin van Persie reached a personal milestone in week 6 of the Premiership against Bolton Wanderers. What was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The summer transfer window prior to the start of the 2011-12 season was notable for a key departure. Who left the Emirates after two years of speculation about his exit?

Answer: Cesc Fabregas

Captain Cesc Fabregas finally fulfilled his dream of returning home to Barcelona before the start of the 2011-12 season. Robin van Persie was named captain after Fabregas' departure. None of the other choices were sold during the transfer window.
2. Arsenal had a debutant sent off against Newcastle United, the second straight time this has happened in the season's opening fixture. Who had to take an early bath?

Answer: Gervinho

Ivorian winger Gervinho was a pre-season signing from Lille, and was red-carded after a dust-up with Newcastle midfielder Joey Barton. In an unrelated incident, Alex Song was retroactively suspended for stamping on Barton earlier in the match.
Laurent Koscielny as red-carded at Anfield in the opening fixture of the 2010-11 season.
3. Because of a fourth-place finish in 2010-11, Arsenal were forced to play a Champions League qualifying tie against Udinese. Did they win and advance to the Group Stage?

Answer: Yes

Arsenal had to play a tricky two games against Italian up-and-comers Udinese. Despite Arsene Wenger's suspension for his actions in the previous campaign, Arsenal managed to win both games for an aggregate victory of 3-1 and a place in the group round.
4. In the second week of the 2011-12 season against Liverpool, Arsenal were forced to play with 10 men for the second straight week after Emmanuel Frimpong's dismissal. What was the final score, at home against the Reds?

Answer: 2-0 Liverpool

Liverpool earned their first win at the Emirates Stadium with a 2-0 effort against the Gunners. Aaron Ramsey scored an own goal before Luis Suarez put the game away with a last-minute tap-in. After the match, midfielder Samir Nasri was sold to Manchester City, sparking fan animosity towards the Frenchman.
5. The third Premier League match of the season was a disaster for Arsenal, as Manchester United humiliated them in an 8-2 thumping at Old Trafford. Who scored Arsenal's goals?

Answer: Theo Walcott and Robin van Persie

The match at Old Trafford is one all Gunners fans will want to forget (the half time score was 3-1). A Wayne Rooney hat-trick, Ashley Young's two curling strikes, and goals from Danny Welbeck, Nani and Park Ji-Sung left Arsenal demoralized and in seventeenth place.
It was their biggest defeat since their 7-0 loss in March 1927 at West Ham United.
6. On 31st August 2011, Arsenal went on a deadline-day purchase spree to try and get their season back on track. In the subsequent 1-0 win against Swansea City, which two new players made their debuts?

Answer: Mikel Arteta and Per Mertesacker

Arsenal signed four players in the run-up to the transfer window's closing. Midfielder Mikel Arteta and centre-half Per Mertesacker debuted instantly, having arrived from Everton and Werder Bremen respectively. Forward Park Chu-Young was brought in from AS Monaco, and ex-Fenerbahce fullback Andre Santos was held in reserve against the Swans.
7. Arsenal's first UEFA Champions League match in September 2011 was away to Borussia Dortmund, and ended in a 1-1 stalemate. Which Dortmund player cancelled out Robin van Persie's opener in the closing minutes?

Answer: Ivan Perisic

Ivan Perisic scored on a spectacular swerving volley to rescue a point for Borussia Dortmund against Arsenal. Robin van Persie had scored just before halftime for the Gunners, who had to be sharp as Dortmund tried to catch them out and win the match late on.
8. Troubled Blackburn Rovers stunned Arsenal in week 5 of the Premiership, running out 4-3 winners at Ewood Park. How many own goals did Arsenal concede in their second-half self-destruction?

Answer: 2

Alex Song and Laurent Koscielny were culpable in a second-half debacle for Arsenal's defense. Blackburn striker Yakubu scored a brace to bolster the relegation-threatened club, while Arsenal tried in vain to mount a late comeback.
Blackburn won the game 4-3.
9. Arsene Wenger has tended to use the League Cup matches as a means of giving his young players first-team experience. In the Third Round win against Shrewsbury Town, how many players scored their first Arsenal goals?

Answer: 3

Arsenal saw off Shrewsbury Town with a 3-1 win at the Emirates. Kieran Gibbs, Alex Oxlade-Chamberlain and Yossi Benayoun all broke their Arsenal ducks, and several more young players were given debuts.
10. Robin van Persie reached a personal milestone in week 6 of the Premiership against Bolton Wanderers. What was it?

Answer: He reached 100 Arsenal goals in his career

Robin van Persie became the seventeenth player in Arsenal history to reach 100 career goals for the club with a brace against Bolton. He certainly did NOT break Thierry Henry's scoring record, wasn't sent off, and he had already scored a hat-trick against Wigan the previous season.
Source: Author sjshark23

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 2002-03 Arsenal Team Difficult
2. 2003-04 Arsenal Gunners Average
3. 93 years At Highbury Tough
4. Arsenal 2002-03 Difficult
5. Arsenal 2005-06 Average
6. Arsenal 2006-07 Average
7. Arsenal 2007-08 Difficult
8. Arsenal 2010 Average
9. Arsenal FC Tough
10. Arsenal FC History Tough
11. Arsenal Football Club Tough
12. Arsenal General, Again Difficult

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us