FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Aston Villa 199495
Quiz about Aston Villa 199495

Aston Villa 1994-95 Trivia Quiz


Another quiz on how Aston Villa fared in a particular season. This time it is the 1994-95 season. Good luck.

A multiple-choice quiz by bill2004. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Aston Villa

Author
bill2004
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,910
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
235
- -
Question 1 of 10
1. Where did Aston Villa finish in the FA Premier League at the end of the 1994-95 season? Hint


Question 2 of 10
2. Which 2 teams did the Villa do the league "double" over in the 1994-95 season? Hint


Question 3 of 10
3. Who was top goal scorer for Aston Villa in all competitions in the 1994-95 season? Hint


Question 4 of 10
4. Mark Bosnich, Villa's Australian shot-stopper, wore the number 1 shirt in the 1994-95 season?


Question 5 of 10
5. Thanks to victory in the previous seasons League Cup, Aston Villa had another European adventure to embark on. Which world famous club did they meet in the first round of the 1994-95 UEFA Cup? Hint


Question 6 of 10
6. Villa's biggest league victory in the 1994-95 season was 7-1?


Question 7 of 10
7. Aston Villa entered the 1994-95 League Cup tournament as holders. How far did they progress in this cup competetion? Hint


Question 8 of 10
8. How many players made appearances for Aston Villa's first team in the 1994-95 season? Hint


Question 9 of 10
9. What was the score when Arsenal inflicted Villa's heaviest league defeat? Hint


Question 10 of 10
10. What unusual event occurred at the end of the 1994-95 season at Aston Villa? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did Aston Villa finish in the FA Premier League at the end of the 1994-95 season?

Answer: 18th

An away draw at Norwich City on the final day of the season was enough to secure Aston Villa's Premiership status. Steve Staunton's goal was the saving strike. The point and the 18th place relegated Crystal Palace instead. At the end of this season the number of club sides was reduced from 22 to 20 teams. 4 sides were relegated, Crystal Palace, Ipswich Town, Leicester City and Norwich City. Only 2 sides were promoted from Division One, Bolton Wanderers and Nottingham Forest.
2. Which 2 teams did the Villa do the league "double" over in the 1994-95 season?

Answer: Ipswich Town and Tottenham Hotspur

The 4 victories over these 2 sides all featured goals from Dean Saunders.
3. Who was top goal scorer for Aston Villa in all competitions in the 1994-95 season?

Answer: Dean Saunders

Dean was top scorer for the third season in a row. He was the only player in the squad to reach double figures throughout the whole campaign.
4. Mark Bosnich, Villa's Australian shot-stopper, wore the number 1 shirt in the 1994-95 season?

Answer: False

This was in fact Nigel Spink's last season as Villa's number one goalkeeper. In the next season, Bosnich took over the number one shirt, and Spink left the club for local rivals West Bromwich Albion.
5. Thanks to victory in the previous seasons League Cup, Aston Villa had another European adventure to embark on. Which world famous club did they meet in the first round of the 1994-95 UEFA Cup?

Answer: Inter Milan

Villa lost the away leg to Inter in the San Siro, 1-0. They won the return at Villa Park by the same score, Ray Houghton with the all important strike. A penalty shoot-out ensued. Strike's from Steve Staunton, Andy Townsend, Phil King and Garry Parker gave the Villans a 4-3 shoot-out victory.
6. Villa's biggest league victory in the 1994-95 season was 7-1?

Answer: True

Wimbledon were on the receiving end of this thrashing. Up until the start of the 2006-2007 season, this result still stood as Villa's biggest Premiership victory. Two Villa strikers scored hat-tricks in this game in Dean Saunders and Tommy Johnson.
7. Aston Villa entered the 1994-95 League Cup tournament as holders. How far did they progress in this cup competetion?

Answer: Eliminated in the 4th round

Following victory over Wigan Athletic in the 2nd round and Middlesborough in the 3rd round, Villa were on the end of a 1-4 thrashing at the hands of Crystal Palace in the 4th round.
8. How many players made appearances for Aston Villa's first team in the 1994-95 season?

Answer: 27

Paul McGrath made the most appearances. He played in 49 of Villa's 52 games. Chris Boden made the least, with only one appearance as a substitute.
9. What was the score when Arsenal inflicted Villa's heaviest league defeat?

Answer: 0-4

The scoreline was all the more impressive, for Arsenal fans, as it was achieved at Villa Park. Villa's worst away defeats were at Blackburn Rovers and Newcastle United, both 1-3.
10. What unusual event occurred at the end of the 1994-95 season at Aston Villa?

Answer: The two top goal scorers were sold to Turkish football clubs

In a bizarre twist, both Dean Saunders and Dalian Atkinson were sold to Turkish clubs. The teammates were to become bitter rivals as Saunders was sold to Galatasaray, and Atkinson was sold to their city enemy Fenerbache.
Source: Author bill2004

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us