FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Aston Villa 199697
Quiz about Aston Villa 199697

Aston Villa 1996-97 Trivia Quiz


This quiz is all about how Aston Villa fared in the 1996-97 football season.

A multiple-choice quiz by Bill2004. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Aston Villa

Author
Bill2004
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,834
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
299
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Aston Villa's season got off to the worst possible start. Which club defeated them in the opening game at Villa Park? Hint


Question 2 of 10
2. What was Aston Villa's final league position in the 1996-97 Premiership season? Hint


Question 3 of 10
3. Fernando Nelson was Aston Villa's most expensive signing in the 1996-97 season?


Question 4 of 10
4. Who was Aston Villa's top goal scorer in the 1996-97 football season? Hint


Question 5 of 10
5. Aston Villa had another adventure in the UEFA cup in the season. Which club caused a shock by eliminating the Villa in the first round? Hint


Question 6 of 10
6. Two players featured in all 45 of Aston Villa's games in the 1996-97 season. Who were they? Hint


Question 7 of 10
7. Fernando Nelson wore what squad number during the 1996-97 season? Hint


Question 8 of 10
8. How did Aston Villa fare in the 1996-97 FA Cup? Hint


Question 9 of 10
9. How many league games did Aston Villa win during the 1996-97 season? Hint


Question 10 of 10
10. How many of Villa's home matches were sellouts during the 1996-97 season? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Aston Villa's season got off to the worst possible start. Which club defeated them in the opening game at Villa Park?

Answer: Sheffield Wednesday

Sheffield Wednesday won 2-1 at Villa Park. The Villa then proceeded to beat the other three teams listed in their next three games. Wednesday went on to complete a league double over Villa with a 2-1 victory at Hillsborough.
2. What was Aston Villa's final league position in the 1996-97 Premiership season?

Answer: 5th

Villa finished fifth with 61 points, sandwiched between Liverpool in fourth and Chelsea in sixth.
3. Fernando Nelson was Aston Villa's most expensive signing in the 1996-97 season?

Answer: False

Fernando Nelson was signed from Portugese giants Sporting Lisbon. Sasa Curcic was in fact the most expensive signing in the season. The Yugoslavian international was signed from Bolton Wanderers.
4. Who was Aston Villa's top goal scorer in the 1996-97 football season?

Answer: Dwight Yorke

For the second season in a row, Dwight topscored for the Villa with 20 goals, 17 in the league and 3 in cup competitions.
5. Aston Villa had another adventure in the UEFA cup in the season. Which club caused a shock by eliminating the Villa in the first round?

Answer: Helsingborgs

The Swedish side sent Villa crashing out with a win on away goals. The 1-1 draw in Birmingham followed by a 0-0 scoreline in Sweden were enough to ensure their progress.
6. Two players featured in all 45 of Aston Villa's games in the 1996-97 season. Who were they?

Answer: Alan Wright and Ugo Ehiogu

Amazingly, both the defenders started in all of the 45 games during the season. It was also the second season in a row that Alan Wright achieved this feat.
7. Fernando Nelson wore what squad number during the 1996-97 season?

Answer: 15

The Portugese right back appeared in 38 games in his first season in England, scoring one goal in the process. This came in the final match of the season, a 1-0 win over Southampton.
8. How did Aston Villa fare in the 1996-97 FA Cup?

Answer: Eliminated in the fourth round

Derby County defeated the Villa 3-1 in an exciting tie at the baseball ground.
9. How many league games did Aston Villa win during the 1996-97 season?

Answer: 17

11 wins at Villa Park were complimented by 6 wins on their travels.
10. How many of Villa's home matches were sellouts during the 1996-97 season?

Answer: 7

The matches against Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United, Newcastle United, Southampton, and Spurs were 39,339 sellouts.
Source: Author Bill2004

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us