FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about History of Aston Villa
Quiz about History of Aston Villa

History of Aston Villa Trivia Quiz


I have heard much about Aston Villa. So in my pursuit to learn of others people's likes, I investigated this team and came up with this quiz. I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by sladeninj. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Aston Villa

Author
sladeninj
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,639
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
362
- -
Question 1 of 10
1. In what year was the Aston Villa football club formed? Hint


Question 2 of 10
2. Aston Villa's first ever opponent was St. Mary's. How many players did each team have? Hint


Question 3 of 10
3. Aston Villa moved from Aston Park to Perry Bar in 1876. What was the profession of the man they rented Perry Bar from? Hint


Question 4 of 10
4. In what year did Aston Villa defeat West Bromwich Albion for their first trophy, the FA Cup? Hint


Question 5 of 10
5. In Aston Villa's first game in League competition, they played Wolverhampton Wanderers away. What was the score of the game? Hint


Question 6 of 10
6. What season did Aston Villa win their first league championship? Hint


Question 7 of 10
7. In what season did Aston Villa win The Double, the League Championship and the FA Cup? Hint


Question 8 of 10
8. When Aston Villa first started playing, they wore uniforms (also called kits) of various colors. In 1880, they changed to one specific type of kit. What colors were the kits? Hint


Question 9 of 10
9. How long was Aston Villa's longest home unbeaten streak in the FA Cup? Hint


Question 10 of 10
10. What was the last year that Aston Villa won the FA Cup at the old Wembley Stadium? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was the Aston Villa football club formed?

Answer: 1874

In March, 1874, four members of the Aston Villa cricket club decided to form a football club. They did this so they could keep in shape during the winter months.
2. Aston Villa's first ever opponent was St. Mary's. How many players did each team have?

Answer: 15

The St. Mary's team was made up of rugby players. This first match was played at Aston Park, where many of the Villains' first matches were played. The game was played where the first half was by rugby rules and used a rugby ball. The second half was played by soccer rules and used a soccer ball. Aston Villa won the game.
3. Aston Villa moved from Aston Park to Perry Bar in 1876. What was the profession of the man they rented Perry Bar from?

Answer: Butcher

They played at Perry Bar from 1876-1897. In 1897, they moved to their home of Villa Park.
4. In what year did Aston Villa defeat West Bromwich Albion for their first trophy, the FA Cup?

Answer: 1887

Aston Villa won by the score of 2-0. The game was played at the Kennington Oval. Archie Hunter and Dennis Hodgetts each scored a goal for the Villains.
5. In Aston Villa's first game in League competition, they played Wolverhampton Wanderers away. What was the score of the game?

Answer: 1-1 draw

Aston Villa was one of 12 teams from England that formed the Football League. It is said that when the league was formed, it was not going to be called the English League. The reason for this was because the founders planned on having teams from Wales and Scotland join the league. Eventually, teams from Wales joined.
6. What season did Aston Villa win their first league championship?

Answer: 1893-94

This first championship is said to be start of a run of championships for Aston Villa. Between the 1893-1894 season and World War I, Aston Villa won the League Championship 6 times and the FA Cup 5 times.
7. In what season did Aston Villa win The Double, the League Championship and the FA Cup?

Answer: 1896-97

This feat would not be duplicated until 1961 when Tottenham Hotspur captured the double.
8. When Aston Villa first started playing, they wore uniforms (also called kits) of various colors. In 1880, they changed to one specific type of kit. What colors were the kits?

Answer: Black with a red lion

Aston Villa wore the black with red lion kits for about 6 years. Then in 1886, a minutes program stated that the uniforms be "chocolate and sky blue shirts". Later, chocolate gave way to claret. They wore claret and sky blue for over 100 years as their main colors.
9. How long was Aston Villa's longest home unbeaten streak in the FA Cup?

Answer: 14 years for 19 matches

On Jan 7, 1888, Aston Villa lost 1-3 at home to Preston North End in the 5th Round of the 1888 FA Cup. They then played 19 games at home undefeated until they lost at home 1-2 to Stoke City aet in a 1st Round replay on Jan 29, 1902.

The first game in that run of 19 (made up of 16 wins and 3 draws) was on Feb 2nd, 1889 and the 19th game was on January 25, 1902. Their undefeated run of 19 games spanned 13 years, but there were 14 years between the two losses at home.
10. What was the last year that Aston Villa won the FA Cup at the old Wembley Stadium?

Answer: 1957

It was Villa's seventh FA Cup win: 1887, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920, and 1957. They also won the League Cup 5 times (1961, 1975, 1977, 1994 and 1996). Apart from 1961 (when the final was played over two legs home and away) these finals were also played at the old Wembley Stadium.
Source: Author sladeninj

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us