FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Aston Villa FC History
Quiz about Aston Villa FC History

Aston Villa FC History Trivia Quiz


This is a quiz about the history of Aston Villa Football Club. Good luck!

A multiple-choice quiz by silverginger. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Aston Villa

Author
silverginger
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
108,159
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
471
Last 3 plays: Guest 92 (8/10), Guest 82 (5/10), Guest 51 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was Aston Villa's original name? Hint


Question 2 of 10
2. Were Aston Villa founder members of the football league?


Question 3 of 10
3. When did Aston Villa win their first league title? Hint


Question 4 of 10
4. How many times did Villa win the FA Cup during the 20th century? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these players scored the most goals for Villa? Hint


Question 6 of 10
6. Which ground did Aston villa first use as their home? Hint


Question 7 of 10
7. Who was Villa's first manager in their history? Hint


Question 8 of 10
8. Who scored the goal that gave Villa their first European Cup in 1982?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 9 of 10
9. What team did Villa beat 12-2 in 1892? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these players scored the most goals in one season for Villa? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 16 2024 : Guest 92: 8/10
Jan 12 2024 : Guest 82: 5/10
Jan 07 2024 : Guest 51: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Aston Villa's original name?

Answer: Aston Villa

Aston Villa have always had this name since their formation in 1874.
2. Were Aston Villa founder members of the football league?

Answer: Yes

In the first season of the football league in 1888-89, Villa finished second, eleven points behind Preston North End who won the league title without losing a single game. The 12 founder members were: Accrington Stanley, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion and Wolverhampton Wanderers.
3. When did Aston Villa win their first league title?

Answer: 1894

Villa were the league champions four times in the 19th century, in 1894, 1896, 1897 and 1899.
4. How many times did Villa win the FA Cup during the 20th century?

Answer: 4

They won the cup in 1887, 1895 and 1897 in the 19th century, and in 1905, 1913, 1920 and 1957 in the 20th.
5. Which of these players scored the most goals for Villa?

Answer: Billy Walker

Walker scored 244 goals in 531 games between 1920-33.
6. Which ground did Aston villa first use as their home?

Answer: Aston Park

Villa played at Aston Park between 1874 to 1876, until they moved to Perry Barr where they stayed until 1896, when Villa Park became their home.
7. Who was Villa's first manager in their history?

Answer: George Ramsey

Ramsey managed the club for an astounding 42 years between 1884 to 1926!
8. Who scored the goal that gave Villa their first European Cup in 1982?

Answer: Peter Withe

The final took place on 26th May, 1982 between Villa and Bayern Munich at the Feyenoord Stadium, Rotterdam, Holland. Villa won their game 1-0 thanks to Withe's 67th minute strike.
9. What team did Villa beat 12-2 in 1892?

Answer: Accrington Stanley

This game set the record for their highest victory.
10. Which of these players scored the most goals in one season for Villa?

Answer: Tom 'Pongo' Waring

Waring scored 49 goals in the 1930-31 season, and scored 167 goals in 226 games. 'Pongo' gained this nickname as he reminded people of the Queen's pet dragon, on a television show called 'The Tales of Rubova'. Thanks for taking this quiz.
Source: Author silverginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us