Quiz about Darts
Quiz about Darts

Darts Quiz for Experts | Sports Other


Just a general, simple quiz about darts, specifically 501 and cricket. These are the most popular games in the sport.

A multiple-choice quiz by mikeydhh. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Darts

Author
mikeydhh
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
253,754
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1594
Last 3 plays: Andyboy2021 (10/10), Guest 89 (9/10), ozzz2002 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many darts can a player throw per turn? Hint

2
3
4
1

2. A competition dart board is made of compressed what? Hint

Paper
Bristle
Rayon
Thread

3. When playing 501 or 301, a player's highest point total for one turn can be how much? Hint

140
210
180
160

4. A player cannot finish a game of 501 by hitting a triple.

True
False

5. Which of the following numbers on the dartboard have nothing to do with the game of cricket? Hint

18
14
20
16

6. Who is regarded by many as the greatest dart player in the world? Hint

Phil Taylor
Anette Norberg
Kevin Martin
Randy Ferbey

7. Where is the double 3 spot located on the board? Hint

At the top of the board
There is no such target
On the left edge of the board
At the bottom of the board

8. In electronic darts, if a dart hits a scoring area but bounces out, yet the machine registers the score, those points are still valid.

True
False

9. How many darts would be thrown to complete a perfect game of 501? Hint

8
9
12
15

10. What number is located at exactly the 3 o'clock point of a dartboard? Hint

12
9
20
6


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many darts can a player throw per turn?

Answer: 3

Darts come in sets of 3 when purchased.
2. A competition dart board is made of compressed what?

Answer: Bristle

In the old days, it used to be wood!
3. When playing 501 or 301, a player's highest point total for one turn can be how much?

Answer: 180

Three triple 20s gives a player 180 points.
4. A player cannot finish a game of 501 by hitting a triple.

Answer: True

You must finish with a double (as in hit a double 2 if you have 4 left, etc). The double ring on a board is the outermost edge of the scoring region.
5. Which of the following numbers on the dartboard have nothing to do with the game of cricket?

Answer: 14

Cricket scoring numbers range from 15 to 20, plus bullseye.
6. Who is regarded by many as the greatest dart player in the world?

Answer: Phil Taylor

The others were all curling champions. Phil Taylor consistently won world titles and is unanimously the best player in the world.
7. Where is the double 3 spot located on the board?

Answer: At the bottom of the board

It's at the bottom, the outer ring of the bottom number (3).
8. In electronic darts, if a dart hits a scoring area but bounces out, yet the machine registers the score, those points are still valid.

Answer: True

In that aspect of the sport, the machine has the final call.
9. How many darts would be thrown to complete a perfect game of 501?

Answer: 9

It would be 180 (3 darts), 180 (3 darts) then 141 to finish (3 darts).
10. What number is located at exactly the 3 o'clock point of a dartboard?

Answer: 6

Just to the right side of the board.
Source: Author mikeydhh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Andyboy2021: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 89: 9/10
Jan 21 2023 : ozzz2002: 10/10
Jan 05 2023 : Guest 31: 10/10
Dec 29 2022 : Guest 90: 1/10
Dec 14 2022 : DeepHistory: 10/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us