FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ive Got The Power
Quiz about Ive Got The Power

I've Got The Power! Trivia Quiz


A quiz about darts supremo, Phil "The Power" Taylor.

A multiple-choice quiz by gigantosaurus. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Darts

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
333,784
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
278
- -
Question 1 of 10
1. In what year was Phil Taylor born? Hint


Question 2 of 10
2. Before darts, how did Phil Taylor earn his living? Hint


Question 3 of 10
3. Phil Taylor was born in the same UK city as pop star Robbie Williams, and both men supported their local football team. What is the name of this team? Hint


Question 4 of 10
4. Who did Taylor beat to win his first World Championship in 1990? Hint


Question 5 of 10
5. In 1991 World Championships, Taylor lost in the quarterfinal to which player? Hint


Question 6 of 10
6. Taylor was nominated for a MBE in the 2001 New Year's honours list, but it was later retracted and annulled. Why did this happen? Hint


Question 7 of 10
7. During the World matchplay in 2002, Taylor threw his first nine-darter. Who was his opponent? Hint


Question 8 of 10
8. In 2010 at the UK Open in Bolton, Taylor threw a record average score for a televised match. What was his match average score? Hint


Question 9 of 10
9. Taylor was nominated for the BBC Sports Personality of the Year Award in 2006, and again in 2010. Which of the following statements about his success in these nominations is correct? Hint


Question 10 of 10
10. In 2009, what long running British soap opera did Phil Taylor appear in? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was Phil Taylor born?

Answer: 1960

His full name is Philip Douglas Taylor and he was born in Stoke on Trent, a city in the North of England on 13th August 1960.
2. Before darts, how did Phil Taylor earn his living?

Answer: As a ceramic engineer making toilet handles

Phil left his job in 1988 to devote more time to darts. It paid off as just two years later he was World Champion.
3. Phil Taylor was born in the same UK city as pop star Robbie Williams, and both men supported their local football team. What is the name of this team?

Answer: Port Vale

Port Vale's biggest success was in 1954 when they reached the FA Cup final. Robbie Williams is their most prominent fan, and a restaurant at the club's stadium, Vale Park, is named after him.
4. Who did Taylor beat to win his first World Championship in 1990?

Answer: Eric Bristow

It was a complete upset. Taylor was a virtual unknown at the time, beat favourite Bristow 6-1.
5. In 1991 World Championships, Taylor lost in the quarterfinal to which player?

Answer: Dennis Priestly

Taylor and Priestly have played in some memorable World Championship final matches over the years. Taylor beat Priestly in 3 consecutive finals in 1996, 1997, and 1998, then again in 2000. Priestly beat Taylor in the first PDC World Championship in 1994.
6. Taylor was nominated for a MBE in the 2001 New Year's honours list, but it was later retracted and annulled. Why did this happen?

Answer: He was convicted of indecent assault

The incident happened in 1999 after an exhibition match in Scotland. After the match, Taylor was accompanied back to the van he was staying in by 2 women in their 20s, who later accused him of indecent assault. He denied the charge but was found guilty.
7. During the World matchplay in 2002, Taylor threw his first nine-darter. Who was his opponent?

Answer: Chris Mason

Taylor has thrown a nine-darter against all of these, Scholten during the 2005 UK Open, Newton during the 2007 UK Open, and Harvey during the 2008 UK Open.
8. In 2010 at the UK Open in Bolton, Taylor threw a record average score for a televised match. What was his match average score?

Answer: 118.66

It was in round 4 and he beat Kevin Painter 9-0.
9. Taylor was nominated for the BBC Sports Personality of the Year Award in 2006, and again in 2010. Which of the following statements about his success in these nominations is correct?

Answer: He was not in the top three in 2006 but was runner up in 2010

In 2006, Zara Phillips (equestrian) won the award with Darren Clarke (golf) the runner up and Beth Tweddle (gymnastics) third. In 2010, Tony McCoy (jockey) won the award, and Jessica Ennis (athletics) was third.
10. In 2009, what long running British soap opera did Phil Taylor appear in?

Answer: Coronation Street

Taylor was cast as Disco Dave, the captain of a darts team who had come to the Rovers to play a match. We see him briefly on screen but he had no lines.
Source: Author gigantosaurus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Darts for Darts' Sake Average
2. Playing Darts Average
3. Darts Average
4. Darts IQ Very Difficult
5. Nicknames of British Darts Players Average
6. Darts Average
7. Dart Scores Easier
8. World Class Players - Men Tough
9. P.D.C Darts Tough
10. PDC Player Nicknames Average
11. Embassy Championship History Tough
12. Embassy WDC 2002 Championship Tough

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us