FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hockeys Best  2
Quiz about Hockeys Best  2

Hockey's Best [2] Trivia Quiz


The second installment in my hockey trivia series.

A multiple-choice quiz by terrilegault. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Author
terrilegault
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
193,497
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1320
- -
Question 1 of 10
1. Which player was the first to win more than two individual trophies in one season? Hint


Question 2 of 10
2. Coach Scotty Bowman of Montreal never played pro hockey?


Question 3 of 10
3. In 1976, which defenseman won the James Norris trophy, stopping Bobby Orr from winning his 9th consecutive best defensemen award? Hint


Question 4 of 10
4. Name the player who won back to back Hart trophies (MVP) in 1974-75 and in 1975-76?

Answer: (two words or just surname)
Question 5 of 10
5. A member of the Toronto Maple Leafs once played in a regular season game in a green uniform, even though his mates were dressed in the regulation blue and white.


Question 6 of 10
6. Which player was drafted #1 overall in the very first NHL entry draft held in 1963, and was drafted by the Montreal Canadiens? Hint


Question 7 of 10
7. In the 1968 entry draft, which goalie was the first to be drafted overall? Hint


Question 8 of 10
8. When a player in the NHL refused to give the referee the puck in a game, the referee skated off and awarded the game to the opposing team?


Question 9 of 10
9. Which player finished second to Bobby Orr during the 1969-70 season, the year Orr won his first Art Ross trophy? Hint


Question 10 of 10
10. An early day hockey player, kidnapped by gamblers, escaped from his captors and rushed back to the arena in time to score the winning goal in a Stanley cup game?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 06 2024 : Guest 135: 3/10
May 02 2024 : Guest 72: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which player was the first to win more than two individual trophies in one season?

Answer: Stan Mikita

Mikita won the Art Ross trophie (high score), Lady Bing trophy (most gentlemanly player), and Hart trophy (most valuable player) two years in a row with the Chicago Blackhawks in 1966-67 and 1967-68.
2. Coach Scotty Bowman of Montreal never played pro hockey?

Answer: true

When Scotty was 17 years old, he was injured in an altercation with Jean Guy Talbot. Bowman suffered a fractured skull that ended his playing career.
3. In 1976, which defenseman won the James Norris trophy, stopping Bobby Orr from winning his 9th consecutive best defensemen award?

Answer: Denis Potvin

Denis Potvin, the great defenseman of the New York Islanders during the 1970's and 1980's went on to win three more Norris trophies.
4. Name the player who won back to back Hart trophies (MVP) in 1974-75 and in 1975-76?

Answer: Bobby Clarke

Bobby Clarke played centre and was the heart and soul of the Philadelphia Flyers during their Stanley Cup wins. Clarke also won the Hart trophy in 1972-73.
5. A member of the Toronto Maple Leafs once played in a regular season game in a green uniform, even though his mates were dressed in the regulation blue and white.

Answer: true

In 1934 the Leafs held a "night" for their star, King Clancy. For part of the game, Clancy wore an irish green uniform with a large shamrock pinned on the back.
6. Which player was drafted #1 overall in the very first NHL entry draft held in 1963, and was drafted by the Montreal Canadiens?

Answer: Garry Monahan

Monahan was traded to Detroit from Montreal with Doug Piper for Pete Mahovlich and Bart Crashley, June 6, 1969. On June 12, 1969, the NHL staged its first amateur draft where all junior prospects were eligible to be drafted because the old sponsorship system had been phased out.
7. In the 1968 entry draft, which goalie was the first to be drafted overall?

Answer: Michel Plasse

Although Michel Plasse was the first pick overall by the Montreal Canadiens, he spent a few years in the minors until he was finally traded to Montreal for cash then traded back to Montreal by St. Louis the following year, (August 23,1971).
8. When a player in the NHL refused to give the referee the puck in a game, the referee skated off and awarded the game to the opposing team?

Answer: true

On February 27, 1926, Toronto's Babe Dye refused to give Bobby Hewitson the puck to resume play after a fight on the ice. So Hewitson awarded the game to Montreal and skated off.
9. Which player finished second to Bobby Orr during the 1969-70 season, the year Orr won his first Art Ross trophy?

Answer: Phil Esposito

Bobby Orr of the Boston Bruins was the only player that year to top the 100-point plateau with 33 goals and 87 assists for a total of 120 pts, while Phil Esposito, Orr's teammate with the Bruins that year, finished second with 99 points.
10. An early day hockey player, kidnapped by gamblers, escaped from his captors and rushed back to the arena in time to score the winning goal in a Stanley cup game?

Answer: False

Not a bad plot, though!
Source: Author terrilegault

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hockey Goons Tough
2. NHL Hockey Teasers Tough
3. Mixed NHL Tough
4. NHL Mixture Tough
5. Arena Nicknames and Players Tough
6. Little Known Hockey Tidbits Tough
7. NHL Mixture Tough
8. Time to Play Hockey Tough
9. Hockey Potpourri Tough
10. Miscellaneous Hockey Tough
11. Hockey Volume 3 Tough
12. Hockey Mania II Tough

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us