FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Life of John Elway
Quiz about Life of John Elway

Life of John Elway Trivia Quiz


Quiz spanning the life and playing career of all time great QB John Elway.

A multiple-choice quiz by jr1715. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Players E-K
  8. »
  9. John Elway

Author
jr1715
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
259,893
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
380
- -
Question 1 of 10
1. At what college team did John Elway play? Hint


Question 2 of 10
2. What MLB team drafted John Elway after he graduated from high school? Hint


Question 3 of 10
3. John Elway was drafted by the Denver Broncos in the 1983 NFL Draft.


Question 4 of 10
4. In 1986, Elway led the Broncos to the Super Bowl by defeating what AFC team with a famous possession at the end of the game that became known as, "The Drive"? Hint


Question 5 of 10
5. How many times did the Denver Broncos make it to the Super Bowl when John Elway played for them? Hint


Question 6 of 10
6. What team did the John Elway led Denver Broncos defeat in Super Bowl XXXII? Hint


Question 7 of 10
7. In what year was Elway named both named the NFL Most Valuable Player and the AFC Offensive MVP? Hint


Question 8 of 10
8. How many times was John Elway named to the AFC Pro Bowl in his 16-season NFL career? Hint


Question 9 of 10
9. Elway became co-owner of what professional sports franchise in 2002? Hint


Question 10 of 10
10. When Elway was inducted into the NFL Hall of Fame in 2004, who gave his introduction speech? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At what college team did John Elway play?

Answer: Stanford

Elway played for four seasons, throwing 77 touchdowns, and setting virtually every Stanford and Pac-10 record. He was Player of the Year twice, and later inducted into the College Football Hall of Fame.
2. What MLB team drafted John Elway after he graduated from high school?

Answer: Kansas City Royals

Elway chose to attend Stanford and play football rather than sign with the Royals. In the 1981 MLB draft, he was the first selection of the New York Yankees. The following summer, while still attending Stanford, he hit .314 and a club-high 24 home runs while playing for New York single-A farm club.
3. John Elway was drafted by the Denver Broncos in the 1983 NFL Draft.

Answer: False

He was drafted by the Baltimore Colts in the draft and traded to the Denver Broncos for QB Mark Herrmann, rights to OL Chris Hinton, and a first round pick (OG Ron Solt) in the 1985 NFL Draft.
4. In 1986, Elway led the Broncos to the Super Bowl by defeating what AFC team with a famous possession at the end of the game that became known as, "The Drive"?

Answer: Cleveland Browns

The Broncos played against the New York Giants in the Super Bowl that season and led the game 10-9 at halftime. Then in the second half, the Giants scored 30 points and ended up winning the game 39-20.
5. How many times did the Denver Broncos make it to the Super Bowl when John Elway played for them?

Answer: 5

After losing the first 3 games by a combined score of 137-40, Elway led the Broncos to back-to-back titles in 1998-1999, winning the MVP of Super Bowl XXXIII in his last professional game.
6. What team did the John Elway led Denver Broncos defeat in Super Bowl XXXII?

Answer: Green Bay Packers

The Broncos faced the defending Super Bowl champions Green Bay Packers. They would go on to defeat the Packers 31-24. Terrell Davis scored 3 rushing touchdowns and was named MVP of the game.
7. In what year was Elway named both named the NFL Most Valuable Player and the AFC Offensive MVP?

Answer: 1987

Elway won these awards in what was not his greatest statistical season (he passed for more yards and touchdowns in 6 other seasons). He led the Broncos to their second consecutive Super Bowl appearance in 1987, only to be humiliated by the Washington Redskins, 42-10.
8. How many times was John Elway named to the AFC Pro Bowl in his 16-season NFL career?

Answer: 9

The nine Pro-Bowls were: 1986-87, 1989, 1991, 1993-94, 1996-98.

When he retired, Elway held several Broncos franchise records:
Most Total Offensive Yards: 54,882 yards (51,475 passing, 3,407 rushing)
Most Total Touchdowns: 334 (300 passing, 33 rushing, 1 receiving)
Most Total Plays: 8,027
Winning Percentage: .643 (148-82-1)
Most Career Passing Yards: 51,475
Most Career Completions: 4,123
Most Career Attempts: 7,250
Most Touchdown Passes: 300
9. Elway became co-owner of what professional sports franchise in 2002?

Answer: Colorado Crush

The Crush play in the Arena Football League. On June 12, 2005, they won ArenaBowl XIX over the Georgia Force 51-48, in only their third year of existence.
10. When Elway was inducted into the NFL Hall of Fame in 2004, who gave his introduction speech?

Answer: His daughter Jessica

Jessica made history by becoming the first daughter to ever introduce her father as an inductee into the Pro Football Hall of Fame.
Source: Author jr1715

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. John Elway: The Comeback Kid Average
2. The Career of John Elway Tough
3. Bo Jackson Easier
4. Doug Flutie - The Magic Man Average
5. Marvin Harrison Average
6. Maurice Jones-Drew Tough
7. Eddie George Tough
8. Jim Kelly Tough
9. Jim Kleinsasser Difficult

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us