FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Power Overwhelming
Quiz about Power Overwhelming

Power Overwhelming Trivia Quiz


Phil "The Power" Taylor has been an overwhelming force in darts for over 20 years. Take this quiz to see how much you know about his life and career.

A multiple-choice quiz by bradez. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Darts

Author
bradez
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,377
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
223
Last 3 plays: Guest 86 (8/10), Guest 109 (7/10), Catreona (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In what British city was Phil Taylor born? Hint


Question 2 of 10
2. How many children does Taylor have? Hint


Question 3 of 10
3. Which player did Taylor defeat to win his first world championship title? Hint


Question 4 of 10
4. In what year did several players, including Taylor, form the WDC organisation? Hint


Question 5 of 10
5. How many years consecutively did Taylor win the world championship starting from the 1995 edition? Hint


Question 6 of 10
6. Taylor won the 2004, 2005 and 2006 editions of the World Championship without too much trouble. However, in 2007 he relinquished the world title. Which player defeated him in the final. Hint


Question 7 of 10
7. In May 2007, Taylor won the Premier League Darts event. Which player did he defeat in the final? Hint


Question 8 of 10
8. What astonishing feat did Taylor complete in the 2010 Premier League darts final against James Wade? Hint


Question 9 of 10
9. Taylor lost his grip on the world championship in 2012 losing to Mark Webster in the quarter finals. He picked himself up and won the 2013 edition by defeating which rising star of the game? Hint


Question 10 of 10
10. In the 2014 UK Open Taylor suffered a shock defeat to which player? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 86: 8/10
May 16 2024 : Guest 109: 7/10
May 13 2024 : Catreona: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what British city was Phil Taylor born?

Answer: Stoke-On-Trent

He was born on 13th August 1960 in Burslem, a suburb of Stoke-On-Trent.

Stoke-On-Trent is a hotspot for darts with a number of players born there including top players such as Adrian Lewis and Andy Hamilton.
2. How many children does Taylor have?

Answer: 4

Phil and wife Yvonne have four children:

Lisa, born 1983
Chris, born 1984
Kelly, born 1989
Natalie, born 1992.
3. Which player did Taylor defeat to win his first world championship title?

Answer: Eric Bristow

Phil won the 1990 world title beating Bristow 6-1 in the final.
Bristow had helped Taylor to become professional by sponsoring him in 1988.
4. In what year did several players, including Taylor, form the WDC organisation?

Answer: 1992

Throughout the 1980s, darts had enjoyed a lot of television coverage and was attracting sponsors. However, in the late 1980s the interest had dwindled in the game and there was hardly any television coverage. Many players blamed the British Darts Organisation for not attracting sponsors and also for failing to get more than one event a year televised.

Several players decided to form the the World Darts Council (WDC) in 1992 to try and bring more interest to the sport. This organisation eventually became the PDC and began attracting massive TV audiences and sponsors alike.
5. How many years consecutively did Taylor win the world championship starting from the 1995 edition?

Answer: 8

Taylor completed this remarkable feat from 1995-2002 inclusive. His winning run was brought to an end in the 2003 edition by John Part, who narrowly beat Taylor 7-6 in the final.
6. Taylor won the 2004, 2005 and 2006 editions of the World Championship without too much trouble. However, in 2007 he relinquished the world title. Which player defeated him in the final.

Answer: Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld won the match 7-6 in a sudden death leg. Taylor had appeared to be in control leading 3-0 but van Barneveld produced a staggering comeback to take the match to a last set decider. Both players hit 180 shots in the final leg but van Barneveld held his nerve to hit double top to win the title.
7. In May 2007, Taylor won the Premier League Darts event. Which player did he defeat in the final?

Answer: James Wade

Taylor picked himself up after defeat to van Barneveld in the world championship final and won the Premier League Darts event. He had suffered a slow start to the campaign losing 3 of his first 4 matches but improved to finish at the top of the standings. In the semi-final, he defeated Adrian Lewis 11-2 before defeating Wade in the final 16-8.
8. What astonishing feat did Taylor complete in the 2010 Premier League darts final against James Wade?

Answer: First player to hit two nine dart finishes in one match

Taylor needed the two nine dart finishes as he defeated Wade 10-8. A nine dart finish is a rarity in itself but for Taylor to hit two in such a short game was nothing short of extraordinary.
9. Taylor lost his grip on the world championship in 2012 losing to Mark Webster in the quarter finals. He picked himself up and won the 2013 edition by defeating which rising star of the game?

Answer: Michael van Gerwen

Taylor beat van Gerwen 7-4 in the final. It had proved to be a close match as van Gerwen was leading 4-2 but Taylor proved his class and won 5 sets in a row to win 7-4.
10. In the 2014 UK Open Taylor suffered a shock defeat to which player?

Answer: Aden Kirk

Kirk, world ranking #137, beat Taylor 9-7. This led to many pundits to say that Taylor's career was in terminal decline. Taylor proved them wrong by winning the World Matchplay and the Sydney Darts Masters later that year.
Source: Author bradez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us