FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Steeler Linebackers
Quiz about Steeler Linebackers

Steeler Linebackers Trivia Quiz


The Pittsburgh Steelers have had some of the best linebackers in the history of the NFL. Here are my picks for the top 10.

A multiple-choice quiz by steelman86. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams
  8. »
  9. Pittsburgh Steelers

Author
steelman86
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
310,542
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1048
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (6/10), Guest 104 (6/10), Rizeeve (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This Steeler was an undrafted free agent in 2002. He attended Kent State University and had a 100-yard interception return in Super Bowl XLIII. What is the name of this outside linebacker who is nicknamed "Silverback"? Hint


Question 2 of 10
2. This Steeler was drafted in the 16th round (220 overall) out of the University of Missouri in 1963. He was selected to the Pro Bowl 7 times and earned 2 Super Bowl rings all with the Steelers. Who was this "Steel Curtain" linebacker? Hint


Question 3 of 10
3. This inside linebacker was drafted out of Clemson in the second round (38th overall) in 1992. He went to two Pro Bowls following the 1996 and 1997 seasons. Who was this huge and amazingly agile inside linebacker? Hint


Question 4 of 10
4. This outside linebacker attended Fort Valley State where he was the sixth round pick of the Steelers (150th overall) in 1987. He was a five-time Pro Bowler from 1991-1995 and was the 1994 AFC Defensive Player of the Year. Who was this Steeler that was known for wearing a t-shirt under his jersey that stated, "I Wasn't Hired For My Disposition"? Hint


Question 5 of 10
5. This Steeler was drafted in the third round (70 overall) of the 1982 NFL Draft out of University of the Pacific. He was a three-time Pro Bowl selection in 1984, 1985, and 1986. Who was this Steeler who sat out the entire 1988 season in a salary dispute, and was traded to the Minnesota Vikings for a first round draft pick? Hint


Question 6 of 10
6. This Steeler attended Oklahoma State and was drafted in the third round (88 overall) of the 1994 draft. He was voted to three Pro Bowls following the 2000, 2001, and 2002 seasons. Who was this outside linebacker who set a Steeler record with 77 quarterback sacks? Hint


Question 7 of 10
7. This Colorado State product was drafted in the third round (73 overall) in 1999. He went to the Pro Bowl in 2002, 2004, and 2005, and was the recipient of a Super Bowl ring in 2005, all with the Steelers. Who was this outspoken outside linebacker? Hint


Question 8 of 10
8. James Farrior is the only Steeler on this list who was not drafted by the Steelers. What is this hard hitting middle linebackers nickname? Hint


Question 9 of 10
9. He was drafted out of Penn State in 1971 in the second round (34 overall). He was an eight-time Pro Bowl selection from 1973-1980, and six-time 1st Team All-Pro selection 1974-1979. He earned four Super Bowl rings and was inducted into the NFL Hall of Fame in 1988. Who was this outside linebacker? Hint


Question 10 of 10
10. He was a second round pick (46 overall)out of Kent State in 1974, 1974 NFL Defensive Rookie of the Year, and 1976 NFL Defensive Player of the Year. He was voted to nine consecutive Pro Bowls from 1975 to 1983, and was a 1st Team All-Pro 1975-1976 and 1979-1983. He owns four Super Bowl rings and was inducted into the NFL Hall of Fame in 1990. Who was this Steeler who stated at the end of his Hall of Fame induction speech, "If I could start my life all over again, I would be a professional football player, and you damn well better believe I would be a Pittsburgh Steeler"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : Guest 73: 6/10
Feb 20 2024 : Guest 104: 6/10
Jan 25 2024 : Rizeeve: 10/10
Jan 23 2024 : Guest 73: 0/10
Jan 16 2024 : Guest 96: 9/10
Jan 12 2024 : Guest 173: 5/10
Jan 12 2024 : sierra3tango: 4/10
Jan 08 2024 : Guest 1: 8/10
Jan 01 2024 : woodychandler: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Steeler was an undrafted free agent in 2002. He attended Kent State University and had a 100-yard interception return in Super Bowl XLIII. What is the name of this outside linebacker who is nicknamed "Silverback"?

Answer: James Harrison

Harrison was cut 3 times by the Steelers and once by the Ravens before finally sticking with the Steelers in 2004. He was named NFL Defensive Player of the Year in 2008.
2. This Steeler was drafted in the 16th round (220 overall) out of the University of Missouri in 1963. He was selected to the Pro Bowl 7 times and earned 2 Super Bowl rings all with the Steelers. Who was this "Steel Curtain" linebacker?

Answer: Andy Russell

Russell was drafted in 1963 and retired after the 1976 season. He missed the 1964 and 1965 seasons while serving in the Army. He was named the Steelers' MVP in 1971. His career statistics: 168 games played, 10 fumble recoveries, and 18 interceptions. The NFL did not start keeping official statistics on sacks until 1982.
3. This inside linebacker was drafted out of Clemson in the second round (38th overall) in 1992. He went to two Pro Bowls following the 1996 and 1997 seasons. Who was this huge and amazingly agile inside linebacker?

Answer: Levon Kirkland

Kirkland played nine seasons with the Steelers then spent one year each in Seattle and Philadelphia. His career statistics: 176 games played, 19.5 sacks, 9 fumble recoveries, and 11 interceptions. He was also voted to the NFL 1990s All-Decade Team.
4. This outside linebacker attended Fort Valley State where he was the sixth round pick of the Steelers (150th overall) in 1987. He was a five-time Pro Bowler from 1991-1995 and was the 1994 AFC Defensive Player of the Year. Who was this Steeler that was known for wearing a t-shirt under his jersey that stated, "I Wasn't Hired For My Disposition"?

Answer: Greg Lloyd

Lloyd's career statistics: 147 games played, 54.5 sacks, 16 fumble recoveries, and 11 interceptions. He played 10 seasons with the Steelers and the last season of his career with the Carolina Panthers.
5. This Steeler was drafted in the third round (70 overall) of the 1982 NFL Draft out of University of the Pacific. He was a three-time Pro Bowl selection in 1984, 1985, and 1986. Who was this Steeler who sat out the entire 1988 season in a salary dispute, and was traded to the Minnesota Vikings for a first round draft pick?

Answer: Mike Merriweather

Merriweather played for the Vikings through the 1992 season, and then played his final year in the NFL with the New York Jets and Green Bay Packers in 1993. His career statistics: 149 games played, 41 sacks, 16 fumble recoveries, and 18 interceptions.
6. This Steeler attended Oklahoma State and was drafted in the third round (88 overall) of the 1994 draft. He was voted to three Pro Bowls following the 2000, 2001, and 2002 seasons. Who was this outside linebacker who set a Steeler record with 77 quarterback sacks?

Answer: Jason Gildon

Gildon played for the Steelers for 10 seasons (1994 - 2003) and finished his career in Jacksonville in 2004. His career statistics: 167 games played, 80 sacks, 11 fumble recoveries, and 2 interceptions.
7. This Colorado State product was drafted in the third round (73 overall) in 1999. He went to the Pro Bowl in 2002, 2004, and 2005, and was the recipient of a Super Bowl ring in 2005, all with the Steelers. Who was this outspoken outside linebacker?

Answer: Joey Porter

Following the 2006 season, he was released by the team and went on to play with the Miami Dolphins, where he was still a starter in 2009. His Steeler statistics: 154 games played, 60 sacks, 8 fumble recoveries, and 10 interceptions.
8. James Farrior is the only Steeler on this list who was not drafted by the Steelers. What is this hard hitting middle linebackers nickname?

Answer: Potsie

His parents nicknamed him "Potsie" as a kid because he had a pot-belly. The NY Jets drafted him out of Virginia in 1997 in the first round (8 overall). He signed with the Steelers as a free agent in 2002. He was a Pro Bowl participant following the 2004 and 2008 seasons.
9. He was drafted out of Penn State in 1971 in the second round (34 overall). He was an eight-time Pro Bowl selection from 1973-1980, and six-time 1st Team All-Pro selection 1974-1979. He earned four Super Bowl rings and was inducted into the NFL Hall of Fame in 1988. Who was this outside linebacker?

Answer: Jack Ham

While being an intelligent and instinctive player, he also was extremely quick. Coach Noll at one time said that Ham was the fastest Steeler for the first 10 yards. This was on a team with Swann, Stallworth, and Frank Lewis. Ham spent his entire 12-year career with the Steelers.

He is arguably the best outside linebacker to ever play the game. His career statistics: 162 games played, 25 sacks (unofficial), 21 fumble recoveries, and 32 interceptions.
10. He was a second round pick (46 overall)out of Kent State in 1974, 1974 NFL Defensive Rookie of the Year, and 1976 NFL Defensive Player of the Year. He was voted to nine consecutive Pro Bowls from 1975 to 1983, and was a 1st Team All-Pro 1975-1976 and 1979-1983. He owns four Super Bowl rings and was inducted into the NFL Hall of Fame in 1990. Who was this Steeler who stated at the end of his Hall of Fame induction speech, "If I could start my life all over again, I would be a professional football player, and you damn well better believe I would be a Pittsburgh Steeler"?

Answer: Jack Lambert

"Count Dracula in Cleats" was one of the most intense players ever to play. Considering his size, which was small even for the 1970s, it still amazes me how he was able to take on blockers and get to the running back or quarterback. Lambert's career statistics: 146 games played, 23.5 sacks (unofficial), 17 fumble recoveries, and 28 interceptions.
Source: Author steelman86

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us