FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The 1984 Cubs
Quiz about The 1984 Cubs

The 1984 Cubs Trivia Quiz


Long before we had ever heard of Steve Bartman, Cubs' fans had Leon Durham. What do you know of these 1984 Cubs?

A multiple-choice quiz by chango. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Chicago Cubs

Author
chango
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,388
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1014
- -
Question 1 of 10
1. If you're a Cubs' fan, I'm sure that you remember the dramatic game against the Cardinals, when Ryne Sandberg hit 2 game-tying home runs off of reliever Bruce Sutter. But do you remember who had the eventual game winning hit? Hint


Question 2 of 10
2. How many members the 1984 Cubs starting rotation reached double digits in wins? Hint


Question 3 of 10
3. What was the Cubs' record in 1984? Hint


Question 4 of 10
4. Gary Matthews led the National League in On-base Percentage in 1984?


Question 5 of 10
5. The '84 Cubs were assembled via the wheeling and dealing of GM Dallas Green. How many of the the everyday position players began their careers in the Cubs' system? Hint


Question 6 of 10
6. 1984 was a good year for the Cubs in more ways than one. In the 2nd round of that years amateur draft, they selected a key part of their 1989 division championship team. Who was it? Hint


Question 7 of 10
7. Of the every day starters for the '84 Cubs, who had the lowest batting average? Hint


Question 8 of 10
8. Which 2 Cubs went to the All-Star Game in 1984? Hint


Question 9 of 10
9. How many Cubs won Gold Glove awards in 1984? Hint


Question 10 of 10
10. On what day did the Cubs take over 1st place for keeps, on their way to winning the division title? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 28 2024 : Guest 173: 4/10
Jun 25 2024 : Guest 172: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you're a Cubs' fan, I'm sure that you remember the dramatic game against the Cardinals, when Ryne Sandberg hit 2 game-tying home runs off of reliever Bruce Sutter. But do you remember who had the eventual game winning hit?

Answer: Dave Owen

He hit a bases-loaded single in the 10th inning. I'm guessing that was the highlight of his very brief career.
2. How many members the 1984 Cubs starting rotation reached double digits in wins?

Answer: 3

Sutcliffe had 16. Trout had 13. Eckersley had 10. Tim Stoddard also had double digit wins that year, but all of his were in relief.
3. What was the Cubs' record in 1984?

Answer: 96-65

It was the best record they had in 39 years. It was also better than their '89, '98, and '03 season's records.
4. Gary Matthews led the National League in On-base Percentage in 1984?

Answer: True

His OBP was .410. Though he only hit .291, he led the league with 103 walks.
5. The '84 Cubs were assembled via the wheeling and dealing of GM Dallas Green. How many of the the everyday position players began their careers in the Cubs' system?

Answer: 0

Dernier, Sandberg, Matthews, Bowa, and Moreland, all came from the Phillies in a series of trades. Durham and Davis were acquired via the Cardinals. Ron Cey came to the Cubs through a trade with the Dodgers.
6. 1984 was a good year for the Cubs in more ways than one. In the 2nd round of that years amateur draft, they selected a key part of their 1989 division championship team. Who was it?

Answer: Greg Maddux

Jamie Moyer was also selected that year in the 6th round. Their 1st round pick was a pitcher by the name of Drew Hall, who had a rather unspectacular career with the Cubs, Rangers, and Expos, in which he amassed 9 career wins.
7. Of the every day starters for the '84 Cubs, who had the lowest batting average?

Answer: Larry Bowa

Bowa hit only .223, but brought veteran leadership and solid defense to the team. Cey hit .240, Davis hit .256, and Durham hit .279.
8. Which 2 Cubs went to the All-Star Game in 1984?

Answer: Sandberg and Davis

Sandberg was voted in by the fans. Davis was named as a reserve, behind Gary Carter.
9. How many Cubs won Gold Glove awards in 1984?

Answer: 2

Dernier won the only one of his career. Sandberg won the 2nd of his 9 consecutive Gold Gloves.
10. On what day did the Cubs take over 1st place for keeps, on their way to winning the division title?

Answer: August 1

On that day, they beat the Phillies 5-4, while the Mets got beat by the Cardinals 11-2, and they never looked back.
Source: Author chango

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Wrigley Field Average
2. The 2003 Chicago Cubs Average
3. Chicago Cubs Very Difficult
4. The Friendly Confines Average
5. Your Chicago Cubs! Average
6. Chicago Cubs: 2003 Average
7. 1998 Chicago Cubs Average
8. Chicago Cubs in 2003 Very Difficult
9. The Chicago Cubs! Average
10. The Cubbies ! Average
11. For Cubs Fans Average
12. Cubs Mania Easier

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us