FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mythology Gods and the Goauld
Quiz about Mythology Gods and the Goauld

Mythology, Gods, and the Goa'uld Quiz


Through the Stargate, the people of the Tauri have come face to face with many Goa'uld posing as ancient mythological gods. How many false gods can you identify?

A multiple-choice quiz by kbrugman. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Stargate Universe
  8. »
  9. Stargate: SG-1

Author
kbrugman
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
206,206
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
3500
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (7/15), Guest 46 (10/15), Guest 152 (8/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which Egyptian goddess is the daughter of Ra? Hint


Question 2 of 15
2. This god was actually the most arrogant giant in Mayan mythology. Hint


Question 3 of 15
3. Which Greek titan was the father of Zeus?

Answer: (One Word)
Question 4 of 15
4. Which of the following is the Egyptian god of chaos? Hint


Question 5 of 15
5. Marduk is the god of fertility and thunderstorms from whose mythology? Hint


Question 6 of 15
6. Which goddess was both sister and wife to Osiris?

Answer: (One Word)
Question 7 of 15
7. Which god is credited with building the first pyramid? Hint


Question 8 of 15
8. Olokun is the Yoruba god of _________. Hint


Question 9 of 15
9. Which of the following is the Hindu mother-goddess? Hint


Question 10 of 15
10. Apep is the Egyptian snake of the underworld. What is the name used by the Goa'uld?

Answer: (One Word)
Question 11 of 15
11. Heru-ur is represented by what animal? Hint


Question 12 of 15
12. Who is the Hindu goddess of destruction?

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. Baal is the fertility god from whose mythology? Hint


Question 14 of 15
14. Who is the Egyptian god of wisdom and writing? Hint


Question 15 of 15
15. Bastet is represented by what animal? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 18 2024 : Guest 172: 7/15
Apr 13 2024 : Guest 46: 10/15
Apr 13 2024 : Guest 152: 8/15
Apr 10 2024 : Guest 96: 1/15
Apr 10 2024 : Guest 209: 12/15
Apr 07 2024 : Guest 68: 3/15
Mar 28 2024 : Guest 172: 4/15
Mar 06 2024 : Guest 86: 9/15
Mar 01 2024 : Guest 136: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Egyptian goddess is the daughter of Ra?

Answer: Hathor

We first meet Hathor after she has been awakened by an archaeology team exploring a pyramid in the Americas, "Hathor". She is a Goa'uld queen capable of spawning many Goa'uld larva and is said to be the mother of Heru-ur. In Egyptian mythology she is represented by a woman wearing a headress with horns and a sundisk.
2. This god was actually the most arrogant giant in Mayan mythology.

Answer: Zipacna

Lord Zipacna is first seen in the episode, "Pretense", where he defended Klorel in the triad on Tollana. After the death of Apophis, he served Anubis. He is described in the 'Popul Vuh', a compilation of Mayan myths and legends.
3. Which Greek titan was the father of Zeus?

Answer: Cronus

Cronus was an enemy of Apophis and killed Teal'c's father. He was eventually defeated through the combined efforts of SG1 and their android counterparts in "Double Jeopardy". In Greek mythology there were 12 titans, of which Cronus was the youngest. He was leader of the gods until he was overthrown by his son Zeus.
4. Which of the following is the Egyptian god of chaos?

Answer: Seth

Seth was the only Goa'uld to remain free on Earth following the rebellion of the Tauri slaves. It is believed he was in hiding from the system lords. In Egyptian mythology he is not only the god of chaos, but also the embodiment of pure evil.
5. Marduk is the god of fertility and thunderstorms from whose mythology?

Answer: Sumerians

Marduk was imprisoned inside a sarcophagus for thousands of years by his own priests, because he was so evil that even his own followers found his behavior abhorrent. Although the host died, the symbiote survived until killed while SG1 was sent to rescue a Russian team in the episode, "The Tomb".
6. Which goddess was both sister and wife to Osiris?

Answer: Isis

Isis was the Egyptian mother-goddess and consort of Osiris. She and Osiris were "banished to oblivion" by Seth when their symbiotes were placed in canopic jars acting as stasis chambers. The jars were recovered as artifacts, but the seal on the Isis jar was broken, and the symbiote died. Osiris survived and took Daniel's old girlfriend, Sarah Gardner, as a host, "The Curse".
7. Which god is credited with building the first pyramid?

Answer: Imhotep

Imhotep, a minor Goa'uld, pretended to be his own First Prime, Kytano, and led a band of rebel Jaffa. He tricked Teal'c and Bra'tac into his cause, almost leading to the death of Teal'c. When Teal'c finally realized what he was dealing with, he challenged Kytano to a fight to the death. Teal'c won, killing Imhotep.

In mythology, Imhotep was known as a great architect, sage, and pyramid builder.
8. Olokun is the Yoruba god of _________.

Answer: the sea

Olokun was one of the Goa'uld System Lords seen in "Summit". Olokun was said to live in a huge underwater palace with both humans and fish as his servants. The Yoruba are an African tribe in Nigeria.
9. Which of the following is the Hindu mother-goddess?

Answer: Kali

Kali was another of the Goa'uld System Lords represented in "Summit". In Hindu mythology she is the symbol of dissolution and destruction. She destroys ignorance, maintains the world order, and blesses and frees those who strive for the knowledge of god.
10. Apep is the Egyptian snake of the underworld. What is the name used by the Goa'uld?

Answer: Apophis

Apophis was the Greek name for Apep, the great enemy of Ra, and rapidly gained power following Ra's death. Apophis was a primary enemy for the Tauri in the first 5 years of the Stargate program. In mythology he was an Egyptian monster living in perpetual darknessand was the chief antagonist of the sun god Ra.
11. Heru-ur is represented by what animal?

Answer: falcon

Heru'ur is the son of Ra and Hathor, a powerful System Lord, much feared conqueror, and enemy to Apophis. In a confrontation with Apophis, he was apparently killed in the destruction of his ship, and his forces were absorbed by Apophis "The Serpent's Venom". Heru-ur, better known as Horus in Egyptian mythology, was the son of Hathor and was born after the death of Osiris.
12. Who is the Hindu goddess of destruction?

Answer: Nirrti

Nirrti was responsible for the deaths of Cassandra's people, "Singularity". She spends much of her time conducting genetic experiments in an attempt to create a hok'tar (advanced human) to use as a new host, "Rite of Passage". As the goddess of destruction, the Hindu's believed she lived in the South, which is the land of the dead.
13. Baal is the fertility god from whose mythology?

Answer: Canaanites

Baal was one of the Goa'uld System Lords and although he voted to allow Anubis back among their ranks, he fought alongside Yu to fight against Anubis, "Fallout".
14. Who is the Egyptian god of wisdom and writing?

Answer: Thoth

Thoth worked with Anubis to develop the Kull Warriors, "Evolution". Thoth is the Greek name for the Egyptian god Djeheuty. Thoth was the god of wisdom, inventor of writing, patron of scribes and the divine mediator, represented by a man with the head of an ibis.
15. Bastet is represented by what animal?

Answer: cat

Bastet was also one of the Goa'uld System Lords who had suffered greatly at the hands of Anubis, "Summit".
Source: Author kbrugman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us