Quiz about Coup detat
Quiz about Coup detat

Coup d'etat Trivia Quiz


This quiz is probably the first of its kind. It pertains to the major coups that have been staged in the past in different parts of the world. Lets see how well are you acquainted with them.

A multiple-choice quiz by swashbuckler. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Leaders
  8. »
  9. Dictators & Tyrants

Author
swashbuckler
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
69,872
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
834
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which Ghanaian politician seized power in a bloodless coup in 1979? Hint

Akwasi Afrifa
Jerry Rawlings
Joseph Ankrah
Edward Akufo-Addo

2. Whom did Jerry Rawlings depose in 1980? Hint

Jerry Rawlings
Akwasi Afrifa
Frederick Akuffo
Ignatius Acheampong

3. Sgt Samuel Doe led a military coup in which country? Hint

Sudan
Liberia
Chad
Lebanon

4. Who led a military coup in South Korea in 1961? Hint

Choi Kyu-Hah
Park Chung Hee
Chun Doo Hwan
Roh Tae Woo

5. Whom did Col Mohamed Khouna Ould Haidalla depose in a military coup in Mauritania? Hint

Moktar Ould Daddah
Cheikh el Avia Ould Muhammad Khouna
Maaoya Sid'Ahmed Ould Taya
Mohamed Ould Sidi Dariyah

6. This person was installed as the Portuguese president in a popular military coup in 1926. Who is being talked about? Hint

Francisco da Costa Gomes
Antonio de Oliveira Salazar
Antonio de Fragoso Carmona
Anto Ribeiro de Spinola

7. Who ousted Gen Gustavo Alvarez in a coup in Honduras? Hint

Rafael Leonardo Callejas Romero
Oswaldo Lopez Arelano
Walter Lopez Reyes
Jose Azcona del Hoyo

8. In 1926 who led a military coup in Poland? Hint

Smigly-Rydz
Jozef Pilsudski
Wojciech Jaruzelski
Tadeusz Mazowiecki

9. Prior to Gen Pervez Musharraf's coup in 1999 there was another coup in Pakistan in 1977 which saw the overthrow of Zulfiqar Ali Bhutto. Who led this coup? Hint

Meraj Khalid
Muhammad Ayub Khan
Zia ul-Haq
Ghulam Ishq Khan

10. In Oman Sultan Said bin Taimur was replaced in a bloodless coup by his son _______________. Hint

Qaboos bin Said
Daren ibn Sayf
Ahmad ibn Said
Julanda ibn Masud

11. In Qatar in 1972 who replaced Emir Sheik Ahmad in a coup? Hint

Sheik Adbullah al-Thani
Sheik Bakhtiyar ibn Thani
Muhammad ibn Thani al-Thani
Sheik Khalifa ibn Hamad al-Thani

12. Which military leader of Paraguay seized power in a coup in 1954?

Answer: (Fullname or surname)
13. Who was the first person to lead a coup in Fiji? Hint

Ratu Sir George Cakobau
George Spight
Sitiveni Rabuka
Timoci Bavadra

14. Who was the last person to seize power in a coup in Argentina? Hint

Juan Domingo Peron
Leopoldo Galtieri
Jorge Videla
Reynaldo Bignone

15. In Guatemala, till date, four successful coups have been staged. They were led by i)Mejia Victores, ii)Enrique Peralta, iii) Carlos Castillo Armas and iv)Rios Montt. These options are arranged in an illogical sequence. Which of the following is arranged in logical sequence? Hint

iii, ii, iv, i
iv, iii, i, ii
ii, i, iii, iv
i, iv, ii, iii

16. Which of the following Soviet politician was sacked from the post of foreign minister in connection with the anti-Gorbachev coup attempt? Hint

Aleksandr Bessmertnykh
Anatoly Sobchak
Dmitri Yazov
Eduard Shevardnadze

17. Who assumed power in a left-wing army coup in Myanmar in 1962? Hint

Saw Maung
U Nu
Suu Kyi
Ne Win

18. Which French general, suspected of aspiring to dictatorship by a coup d'etat, committed suicide on the grave of his mistress? Hint

Paul Francois Barras
Paul Deroulede
Alfred Dreyfus
Jean Marie Boulanger

19. Which Chilean military ruler ousted and killed President Salvador Allende in a coup?

Answer: (Fullname or surname)
20. In 1279, Baraka, the Sultan of Egypt and Syria was replaced in a coup led by __________. Hint

Zephram
Salamish
Qalawun
Shamran

21. This Roman politician's conspiracy to obtain power by a coup d'etat was exposed by Cicero in 63 BC, who was killed in battle the following year. Who is being talked about? Hint

Crassus
Cato
Catiline
Sulla

22. Which Austrian chancellor was murdered in attempted Nazi coup?

Answer: (Fullname or surname)
23. Whom did Idi Amin overthrow in a military coup in Uganda in 1971? Hint

Yusuf Lule
Milton Obote
Tito Okello
King Mutesa

24. Which military ruler of Peru ousted Juan Velasco Alvarado in a bloodless coup in 1975? Hint

Manuel Odria
Morales Bermudez
Alan Garcia Perez
Fernando Belaunde

25. The term 'coup d'etat' is derived from French which literally means ________. Hint

Violent seizure of power
Successful stroke
Illegal usurpation
Stroke of state


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Ghanaian politician seized power in a bloodless coup in 1979?

Answer: Jerry Rawlings

He first took power in a bloodless coup 1979, and, having returned power to a civilian government, staged another coup 1981. He then remained in power until 1992, when he was elected president under the new multiparty constitution. He was re-elected for a second term December 1996.
2. Whom did Jerry Rawlings depose in 1980?

Answer: Frederick Akuffo

Frederick Akuffo was deposed in a bloodless coup led by Flight-Lt Jerry Rawlings. Coincidentally, Akuffo also seized power in a coup after deposing Ignatius Acheampong in 1978 and even Acheampong came to power after replacing President Edward Akufo-Addo in a coup in 1972.
3. Sgt Samuel Doe led a military coup in which country?

Answer: Liberia

Sgt Samuel Doe seized power after assassinating President William Tolbert in 1980 and was head of state till September 1990 when he was deposed and killed by rebel forces.
4. Who led a military coup in South Korea in 1961?

Answer: Park Chung Hee

After President Syngman Rhee's resignation in 1960, a coup d'etat placed General Park Chung Hee in power in 1961. He was president of South Korea from 1963-79. Under his rule South Korea had one of the world's fastest-growing economies, but recession and his increasing authoritarianism led to his assassination 1979.
5. Whom did Col Mohamed Khouna Ould Haidalla depose in a military coup in Mauritania?

Answer: Moktar Ould Daddah

It was Daddah under whom Mauritania achieved independence. He was the leader of the Mauritanian People's Party (PPM). As President from 1960-78, he carried out several administrative reforms in Mauritania and built the new capital at Nouakchott.
6. This person was installed as the Portuguese president in a popular military coup in 1926. Who is being talked about?

Answer: Antonio de Fragoso Carmona

He was the Portuguese president from 1926-51.
7. Who ousted Gen Gustavo Alvarez in a coup in Honduras?

Answer: Walter Lopez Reyes

In 1984 Alvarez was ousted in coup led by junior officers under General Walter Lopez Reyes, resulting in policy review towards USA and Nicaragua.
8. In 1926 who led a military coup in Poland?

Answer: Jozef Pilsudski

In 1926 Pilsudski seized full power in a coup and established an autocratic regime. On Pilsudski's death in 1935, a military regime held power under Marshal Smigly-Rydz.
9. Prior to Gen Pervez Musharraf's coup in 1999 there was another coup in Pakistan in 1977 which saw the overthrow of Zulfiqar Ali Bhutto. Who led this coup?

Answer: Zia ul-Haq

He became the Pakistani president in 1978. Zia introduced a fundamentalist Islamic regime and restricted political activity. He was in power till 1988, when he was probably assassinated in an aircraft explosion. His refusal to commute the death sentence imposed on Zulfiqar Ali Bhutto was widely condemned. He lifted martial law 1985. Zulfiqar was the father of Benazir Bhutto.
10. In Oman Sultan Said bin Taimur was replaced in a bloodless coup by his son _______________.

Answer: Qaboos bin Said

He was the Sultan of Oman, the 14th descendant of the Albusaid family.Opposed to the conservative views of his father, he overthrew him in 1970 in a bloodless coup and assumed the sultanship.
11. In Qatar in 1972 who replaced Emir Sheik Ahmad in a coup?

Answer: Sheik Khalifa ibn Hamad al-Thani

Emir Sheik Ahmad was replaced in bloodless coup by his cousin, the Crown Prince and prime minister Sheik Khalifa in 1972.
12. Which military leader of Paraguay seized power in a coup in 1954?

Answer: Alfredo Stroessner

Stroessner was the president of Paraguay from 1954-89. As head of the armed forces from 1951, he seized power in a coup in 1954 sponsored by the right-wing ruling Colorado Party. Accused by his opponents of harsh repression, his regime spent heavily on the military to preserve his authority.

Despite criticisms of his government's civil-rights record, he was re-elected seven times and remained in office until ousted in an army-led coup in 1989, after which he gained asylum in Brazil.
13. Who was the first person to lead a coup in Fiji?

Answer: Sitiveni Rabuka

He is the Fijian prime minister from 1992. When the 1987 elections in Fiji produced an Indian-dominated government, Rabuka staged two successive coups (the first short-lived). In September in the same year he staged a second coup and proclaimed Fiji a republic, withdrawing from the Commonwealth.

He gave way to a civilian government in December 1987 and served as home-affairs minister, but resigned the post in 1990. He was nominated premier in May 1992, and was re-elected to the post 1994. Recently Fiji was in news again in 2000 when George Spight staged a coup against the Fijian President of Indian origin.
14. Who was the last person to seize power in a coup in Argentina?

Answer: Reynaldo Bignone

Bignone replaced Galtieri in a bloodless coup in 1982. Juan Peron was the most successful President of Argentina from 1946-55. He introduced various reform measures in Argentina and industrialized the country. His wife was Eva Peron 'Evita' (remember, don't cry for me Argentina).
15. In Guatemala, till date, four successful coups have been staged. They were led by i)Mejia Victores, ii)Enrique Peralta, iii) Carlos Castillo Armas and iv)Rios Montt. These options are arranged in an illogical sequence. Which of the following is arranged in logical sequence?

Answer: iii, ii, iv, i

In 1954 Col Carlos Castillo Armas became president in US-backed coup. In 1963 Castillo was assassinated and military coup made Col Enrique Peralta president. In 1982 Right-wing army coup installed General Rios Montt as head of junta and then as president. In 1983 Montt was removed in coup led by General Mejia Victores, who declared amnesty for the guerrillas.
16. Which of the following Soviet politician was sacked from the post of foreign minister in connection with the anti-Gorbachev coup attempt?

Answer: Aleksandr Bessmertnykh

He was the foreign minister from Jan-Aug 1991.He succeeded Eduard Shevardnadze as foreign minister in January 1991, but was dismissed in August of the same year for exhibiting 'passivity' during the abortive anti-Gorbachev coup attempt.
17. Who assumed power in a left-wing army coup in Myanmar in 1962?

Answer: Ne Win

He was prime minister from 1958-60. General Ne Win re-assumed power in a left-wing army coup, and proceeded to abolish the federal system and follow a 'Burmese Way to Socialism', involving sweeping nationalization and international isolation, which crippled the economy. He was ruler from 1962-74 and president from 1974-81.
18. Which French general, suspected of aspiring to dictatorship by a coup d'etat, committed suicide on the grave of his mistress?

Answer: Jean Marie Boulanger

He became minister of war in 1886, and his anti-German speeches nearly provoked war with Germany in 1887. In 1889 he fled into exile and committed suicide on the grave of his mistress.
19. Which Chilean military ruler ousted and killed President Salvador Allende in a coup?

Answer: Augusto Pinochet

He was military ruler of Chile from 1973 and killed President Allende in a coup backed by the US CIA (Central Intelligence Agency). Pinochet took over the presidency and governed ruthlessly, crushing all opposition. He was voted out of power when general elections were held in December 1989 but remained head of the armed forces.
20. In 1279, Baraka, the Sultan of Egypt and Syria was replaced in a coup led by __________.

Answer: Qalawun

Baraka was forced to abdicate in favour of his brother Salamish. Qalawun was the leader of the coup, soon afterwards he assumed the Sultanate. He died in 1290 and was succeeded by his son, al-Ashraf Khalil in 1293.
21. This Roman politician's conspiracy to obtain power by a coup d'etat was exposed by Cicero in 63 BC, who was killed in battle the following year. Who is being talked about?

Answer: Catiline

He failed twice from being elected to the consulship in 64 and 63 BC and was disqualified from becoming consul in 66 BC after being convicted of bribery. To avenge this failure he planned a military coup, but Cicero exposed his conspiracy. He died at the head of the insurgents in 62 BC near Pistoia
22. Which Austrian chancellor was murdered in attempted Nazi coup?

Answer: Engelbert Dollfuss

He was appointed chancellor in 1932, and in 1933 suppressed parliament and ruled by decree. The Nazis attempted a coup d'etat on 25 July 1934. The Chancellery was seized and Dollfuss was murdered.
23. Whom did Idi Amin overthrow in a military coup in Uganda in 1971?

Answer: Milton Obote

Obote led the independence movement from 1961. He became prime minister in 1962 and was president from 1966-71 and 1980-85. He was first overthrown by Idi Amin and then by Lt-Gen Tito Okello.
24. Which military ruler of Peru ousted Juan Velasco Alvarado in a bloodless coup in 1975?

Answer: Morales Bermudez

25. The term 'coup d'etat' is derived from French which literally means ________.

Answer: Stroke of state

Coup is forcible takeover of the government of a country by elements from within that country, generally carried out by violent or illegal means. It differs from a revolution in typically being carried out by a small group (for example, of army officers or opposition politicians) to install its leader as head of government, rather than being a mass uprising by the people. Early examples include the coup of 1799, in which Napoleon overthrew the Revolutionary Directory and declared himself first consul of France, and the coup of 1851 in which Louis Napoleon (then president) dissolved the French national assembly and a year later declared himself emperor. Coups in more recent times include the overthrow of Cuban dictator Fulgencio Batista by Fidel Castro in 1959, the military seizure of power in Pakistan by General Pervez Musharraf in 1999 after deposing Nawaz Sharif and the most recent coup in 2000 by George Spight in Fiji after overthrowing the president Mahendra.
Source: Author swashbuckler

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us