Quiz about Dutch Proverbs I
Quiz about Dutch Proverbs I

Dutch Proverbs I Trivia Quiz


I give you a Dutch proverb and a literal translation. Can you guess its meaning ?

A multiple-choice quiz by jokevv. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Dutch

Author
jokevv
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
26,677
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1375
Last 3 plays: Guest 88 (1/10), Guest 31 (5/10), Guest 148 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Appels voor citroenen kopen. To buy apples for lemons. Means ? Hint

To make a good deal
To be deceived
To be successful
To have a sweet tooth

2. Ze bruin bakken. To bake them brown. Means ? Hint

To be in time for something
To feel inadequate
To feel or look hot
To exaggerate

3. Op een been kun je niet lopen. You can't walk on one leg. Means ? Hint

To put on your shoes
To run very fast
One drink is not enough
To play a game

4. De bloemetjes buiten zetten. To put the flowers outside. Means ? Hint

To die
To clean your house
To have a big party
To make something pretty

5. Een bok schieten. To shoot a (male) goat. Means ? Hint

To make a mistake
To commit adultery
To be successful
To try something new

6. Iemand aan de dijk zetten. To put someone at the dike. Means ? Hint

To give someone a compliment
To give someone a raise
To sack someone
To post a look-out

7. Oude koeien uit de sloot halen. To get old cows out of the ditch. Means ? Hint

To work as a gigolo
To be in love with an older woman
To thoroughly clean something out
To talk about old, forgotten issues

8. Hoge bomen vangen veel wind. High trees catch a lot of wind. Means ? Hint

Someone in a high position gets criticized easily
Someone in a high position earns a lot of money
Someone in a high position is treated with respect
Someone in a high position has a lot of power

9. Oost-Indisch doof zijn. To be East-Indian deaf. Means ? Hint

To have excellent hearing
To be totally deaf
To pretend to hear nothing
To be hard of hearing

10. In de olie zijn. To be in the oil. Means ? Hint

To be rich
To be drunk
To be poor
To be thirsty


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Appels voor citroenen kopen. To buy apples for lemons. Means ?

Answer: To be deceived

2. Ze bruin bakken. To bake them brown. Means ?

Answer: To exaggerate

3. Op een been kun je niet lopen. You can't walk on one leg. Means ?

Answer: One drink is not enough

4. De bloemetjes buiten zetten. To put the flowers outside. Means ?

Answer: To have a big party

5. Een bok schieten. To shoot a (male) goat. Means ?

Answer: To make a mistake

6. Iemand aan de dijk zetten. To put someone at the dike. Means ?

Answer: To sack someone

7. Oude koeien uit de sloot halen. To get old cows out of the ditch. Means ?

Answer: To talk about old, forgotten issues

8. Hoge bomen vangen veel wind. High trees catch a lot of wind. Means ?

Answer: Someone in a high position gets criticized easily

9. Oost-Indisch doof zijn. To be East-Indian deaf. Means ?

Answer: To pretend to hear nothing

10. In de olie zijn. To be in the oil. Means ?

Answer: To be drunk

Source: Author jokevv

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 08 2022 : Guest 88: 1/10
Dec 08 2022 : Guest 31: 5/10
Dec 08 2022 : Guest 148: 4/10
Dec 08 2022 : Guest 85: 6/10
Dec 08 2022 : Guest 83: 6/10
Dec 08 2022 : Guest 31: 9/10
Dec 08 2022 : Guest 88: 7/10
Dec 07 2022 : Guest 92: 2/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us