FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Every Day is Black on the Northern Line
Quiz about Every Day is Black on the Northern Line

Every Day is Black on the Northern Line Quiz


The title of this quiz is a double reference - the Northern Line is black on the London tube map, but also doesn't have a great reputation and is sometimes known as the "misery line".

A multiple-choice quiz by al99. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Railways
  8. »
  9. London Underground

Author
al99
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
381,429
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
240
Last 3 plays: Guest 218 (8/10), Guest 82 (8/10), Guest 104 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which station is at the southern end of the Northern Line? Hint


Question 2 of 10
2. The Northern line divides at Kennington and then meets again at Camden Town.
What are the two branches between these stations known as?
Hint


Question 3 of 10
3. At Bank station you can change from the Northern onto the Circle or District line. The platforms for these lines have a different name. What is that name? Hint


Question 4 of 10
4. The station between Euston and Camden Town on the Charing Cross branch is also the name of a game in the radio game show "I'm Sorry I Haven't a Clue". What is the name of this station and game? Hint


Question 5 of 10
5. Which station on the Northern Line would you use to visit one of the UK's most famous cricket grounds? Hint


Question 6 of 10
6. At which of these stations on the Northern Line can you NOT change onto National Rail? Hint


Question 7 of 10
7. At which station on the Northern Line could you get the Eurostar train to Paris or Brussels? Hint


Question 8 of 10
8. Which station on the Northern Line shares its name with a mainline station which itself is named after a battle which took place in 1815? Hint


Question 9 of 10
9. Which station on the Northern Line shares part of its name with the previous name of the Peel Centre, originally founded as the Metropolitan Police College? Hint


Question 10 of 10
10. The two stations at the northern ends of the Northern line are High Barnet and Edgware.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 31 2024 : Guest 218: 8/10
Jan 21 2024 : Guest 82: 8/10
Jan 17 2024 : Guest 104: 8/10
Jan 16 2024 : Guest 104: 8/10
Jan 15 2024 : Jazzotter12: 10/10
Jan 02 2024 : Guest 37: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which station is at the southern end of the Northern Line?

Answer: Morden

South Wimbledon is the station just before Morden. Leicester Square and Elephant and Castle are both much more central stations. Incidentally, Elephant and Castle is the southernmost station on the Bakerloo line.
Morden is an area in South London, and is in the borough of Merton.
2. The Northern line divides at Kennington and then meets again at Camden Town. What are the two branches between these stations known as?

Answer: The Bank Branch and the Charing Cross Branch

The Bank Branch is named for Bank station, which takes its name from the Bank of England. The Charing Cross Branch is named for Charing Cross station. As well as being a stop on the Northern and Bakerloo line there is also a mainline station with the same name. Charing Cross is one of the crosses erected by Edward I in commemoration of his wife after her death.
3. At Bank station you can change from the Northern onto the Circle or District line. The platforms for these lines have a different name. What is that name?

Answer: Monument

Temple is a station on the District Line and Circle Line but it isn't on the Northern Line. Marble Arch is on the Central line. Monument is named after the Monument which commemorates the Great Fire of London which is next to the station.
4. The station between Euston and Camden Town on the Charing Cross branch is also the name of a game in the radio game show "I'm Sorry I Haven't a Clue". What is the name of this station and game?

Answer: Mornington Crescent

Morning Crescent is played on "I'm Sorry I Haven't a Clue". Contestants name places in London and the winner is the first to say "Mornington Crescent". There are no rules and no real object other than satire, but the players discuss the legality and strategy of each move as if there is.
5. Which station on the Northern Line would you use to visit one of the UK's most famous cricket grounds?

Answer: Oval

Oval is Surrey County Cricket Club's ground. One of the entrances is named for Alec Stewart, who played for Surrey between 1981 and 2003. He also had a highly successful international career playing for England.
6. At which of these stations on the Northern Line can you NOT change onto National Rail?

Answer: Angel

Angel does not have a National Rail station. Euston is one of London's large mainline stations, with trains to the north of England and Scotland. Elephant and Castle is on the Thameslink network and Balham is on the Southern train network.
7. At which station on the Northern Line could you get the Eurostar train to Paris or Brussels?

Answer: Kings Cross St Pancras

Kings Cross St Pancras underground station serves two national rail stations, Kings Cross and St Pancras. The Eurostar terminal is at St Pancras. Initially it was at Waterloo but moved to St Pancras in 2007.
8. Which station on the Northern Line shares its name with a mainline station which itself is named after a battle which took place in 1815?

Answer: Waterloo

Originally Waterloo station was called Waterloo Bridge station, but changed its name in line with common usage. Waterloo Bridge was named in commemoration of the battle of Waterloo where the combined forces of the British, Dutch and Prussians defeated the French led by Napoleon Bonaparte.
9. Which station on the Northern Line shares part of its name with the previous name of the Peel Centre, originally founded as the Metropolitan Police College?

Answer: Hendon Central

Often just referred to as Hendon, Hendon Police College is now officially called the Peel Centre. It is the main training centre for the Metropolitan Police.
10. The two stations at the northern ends of the Northern line are High Barnet and Edgware.

Answer: True

The northern line splits again into two branches at Camden Town. One branch terminates at High Barnet and the other at Edgware. There is also a branch line that goes from Finchley Central on the High Barnet branch to Mill Hill East.
Source: Author al99

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us