Quiz about Notable North American Skyscrapers
Quiz about Notable North American Skyscrapers

Notable North American Skyscrapers Quiz


I'll give you the name of a notable North American skyscraper, the year it opened and its height (in feet and meters). Your job is to figure out which city the building is in. All answers are multiple choice.

A multiple-choice quiz by cag1970. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Skyscrapers & Towers

Author
cag1970
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
110,549
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
946
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which Canadian city is home to Petro-Canada Centre [1984, 689 feet (210 meters)]? Hint

Toronto
Vancouver
Edmonton
Calgary

2. Which northeastern US city is home to Erastus Corning II Tower [1973, 589 feet (180 meters)]? Hint

Providence
Montpelier
Albany
Boston

3. Wachovia Center [1995, 460 feet (140 meters)] is located in which North Carolina city? Hint

Raleigh
Charlotte
Winston-Salem
Greensboro

4. In which Florida city can you find Modis Tower [1975, 535 feet (163 meters)]? Hint

Tampa
Orlando
Jacksonville
Miami

5. One Prudential Plaza [1955, 601 feet (183 meters)] is a well-known landmark in which midwestern US city? Hint

Detroit
Milwaukee
Chicago
Cleveland

6. In which US banking center would you find Bank of America Plaza [1992, 1,023 feet (312 meters)]? Hint

Atlanta
Charlotte
San Francisco
Dallas

7. The skyscraper 801 Grand [1991, 630 feet (192 meters)] stands tall in which midwestern US city? Hint

Des Moines
Minneapolis
Omaha
Kansas City

8. Which of the following cities is home to US Bank Center [1973, 625 feet (190 meters)]? Hint

Milwaukee
Chicago
Indianapolis
Detroit

9. Pemex Building [1984, 702 feet (214 meters)] can be found in which Mexican city? Hint

Monterrey
Mexico City
Acapulco
Cancun

10. In which Canadian city would you find Manulife Place [1983, 480 feet (146 meters)]? Hint

Ottawa
Winnipeg
Edmonton
Montreal

11. 1801 California [1982, 709 feet (216 meters)] isn't located in California, but in which western US city? Hint

Salt Lake City
Denver
Albuquerque
Phoenix

12. Transamerica Pyramid [1972, 853 feet (260 meters)], on the other hand, is located in California, but in which city? Hint

Los Angeles
San Diego
San Jose
San Francisco

13. The MetLife Building [1963, 808 feet (246 meters)] can be found in which eastern US city? Hint

Baltimore
Philadelphia
New York City
Boston

14. In which south-central US city would you find JP Morgan Chase Tower [1982, 1,002 feet (305 meters)]? Hint

Oklahoma City
Dallas
Houston
New Orleans

15. Library Tower [1990, 1,018 feet (310 meters)] actually stands near a library in which major US city? Hint

Los Angeles
New York City
Detroit
Atlanta


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Canadian city is home to Petro-Canada Centre [1984, 689 feet (210 meters)]?

Answer: Calgary

The tallest building in Canada outside of Toronto, Petro-Canada Centre's rust-red exterior and narrow rows of windows dominate Calgary's skyline.
2. Which northeastern US city is home to Erastus Corning II Tower [1973, 589 feet (180 meters)]?

Answer: Albany

The tallest of five buildings in the massive Empire State Plaza office complex, this skyscraper was named after the man who served as Albany's mayor from 1941 until his death in 1983.
3. Wachovia Center [1995, 460 feet (140 meters)] is located in which North Carolina city?

Answer: Winston-Salem

Though Wachovia's new headquarters city of Charlotte boasts four Wachovia-named skyscrapers, the bank's original headquarters city, Winston-Salem, is home to this striking structure. Designed by architect Cesar Pelli, who also designed Charlotte's Bank of America Corporate Center, Wachovia Center is topped by a 56-foot tall granite dome which houses the building's mechanical equipment.
4. In which Florida city can you find Modis Tower [1975, 535 feet (163 meters)]?

Answer: Jacksonville

Originally known as the Independent Life & Accident Insurance Company Building, Modis Tower was at one time Florida's tallest office building. The building rises from a distinctive flared base, and the Modis name can be seen on the tower's two wider faces.
5. One Prudential Plaza [1955, 601 feet (183 meters)] is a well-known landmark in which midwestern US city?

Answer: Chicago

Known in its day as a pacesetter for skyscraper design and efficiency, One Prudential Plaza is overshadowed by its more modern glass and concrete big brother, the 995-foot Two Prudential Plaza, completed in 1990.
6. In which US banking center would you find Bank of America Plaza [1992, 1,023 feet (312 meters)]?

Answer: Atlanta

Bank of America boasts large office towers in all these cities, including the headquarters city of Charlotte. But the Bank of America Plaza in Atlanta distinguishes itself with a giant beacon shining through a latticework spire at its top. The building is the tallest in the southeastern United States and the tallest in any state capital.
7. The skyscraper 801 Grand [1991, 630 feet (192 meters)] stands tall in which midwestern US city?

Answer: Des Moines

An imposing yet beautiful skyscraper, 801 Grand has also been known as the Principal Financial Group building. It is the tallest building in the state of Iowa.
8. Which of the following cities is home to US Bank Center [1973, 625 feet (190 meters)]?

Answer: Milwaukee

Much like John Hancock Center in Chicago, US Bank Center (formerly First Wisconsin Center and Firstar Center) features a series of external supports. The supports help brace the structure against wind loads and provide an unusual decorative appearance.
9. Pemex Building [1984, 702 feet (214 meters)] can be found in which Mexican city?

Answer: Mexico City

Home to one of Mexico's largest companies, the energy giant Pemex (or Petroleos Mexicanos), the Pemex Building reigned for 18 years as the country's tallest building. Torre Mayor took over that distinction in 2002 when it was topped out.
10. In which Canadian city would you find Manulife Place [1983, 480 feet (146 meters)]?

Answer: Edmonton

One of the northernmost major cities in North America, Edmonton is home to this impressive structure, which bristles with reflective glass. Manulife Financial is a major Canadian insurance and financial services provider.
11. 1801 California [1982, 709 feet (216 meters)] isn't located in California, but in which western US city?

Answer: Denver

The headquarters of Qwest Communications, 1801 California is only five feet shorter than Denver's tallest building, Republic Plaza.
12. Transamerica Pyramid [1972, 853 feet (260 meters)], on the other hand, is located in California, but in which city?

Answer: San Francisco

The tallest building in Northern California, the graceful and distinctive Transamerica Pyramid has been a fixture in its namesake company's television and print ads for many years. The distinctive "wings" of the building, which top out just below the uppermost portion of the spire, house elevators and stairwells.
13. The MetLife Building [1963, 808 feet (246 meters)] can be found in which eastern US city?

Answer: New York City

No quiz about skyscrapers would be complete without an entry from the Big Apple. Originally the headquarters of Pan Am, the MetLife Building, shaped like an elongated octagon, had a working helipad that was eventually closed after a fatal accident. And because it was originally to be part of the reconstruction of Grand Central Station, the building has direct access to one of the world's busiest train stops.
14. In which south-central US city would you find JP Morgan Chase Tower [1982, 1,002 feet (305 meters)]?

Answer: Houston

When this imposing, five-sided structure was finished in 1982, it was the tallest building west of the Mississippi River and the tallest US building not located in New York or Chicago, distinctions that Library Tower in Los Angeles earned when it was finished in 1990. It is still the tallest building in the state of Texas.
15. Library Tower [1990, 1,018 feet (310 meters)] actually stands near a library in which major US city?

Answer: Los Angeles

Formerly known as First Interstate World Center, Library Tower is one of the tallest buildings west of the Mississippi River, and has the world's highest operational helipad. It gets its name due to the its proximity to the Los Angeles Central Library.

The building was designed to withstand an 8.3 magnitude earthquake, but probably wouldn't fare quite as well against an alien invasion (remember "Independence Day"?). In 2003, Library Tower took on a new name, US Bank Tower. Thanks to skyscrapers.com for information on all the buildings in this quiz!
Source: Author cag1970

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us