FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Roosevelts of Hyde Park and Oyster Bay
Quiz about The Roosevelts of Hyde Park and Oyster Bay

The Roosevelts of Hyde Park and Oyster Bay Quiz


The two branches of the Roosevelt family led interesting lives. These questions are about this extraordinary family.

A multiple-choice quiz by rootsgrrl. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Presidential Trivia
  8. »
  9. President's Families

Author
rootsgrrl
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
140,239
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
569
- -
Question 1 of 15
1. Anna Eleanor Roosevelt, wife of President Franklin D. Roosevelt, was President Theodore Roosevelt's niece. Of which sibling of TR's was she the daughter? Hint


Question 2 of 15
2. Elliott and Theodore Roosevelt had childhood nicknames. Elliott's was "Swelly." What was TR's? Hint


Question 3 of 15
3. Franklin Roosevelt's parents, James and Sara, had a wide disparity in their ages. How many years apart were they born? Hint


Question 4 of 15
4. While in the White House, Eleanor Roosevelt wrote a daily newspaper column, syndicated throughout the USA. What was its name? Hint


Question 5 of 15
5. Theodore Roosevelt's mother, Martha Bulloch, moved to which southern state when she was a young child? Hint


Question 6 of 15
6. What elective office did Theodore Roosevelt hold just prior to being elected Vice President in 1900? Hint


Question 7 of 15
7. In what year did Franklin Roosevelt develop polio? Hint


Question 8 of 15
8. On which New York City street was Theodore Roosevelt born? Hint


Question 9 of 15
9. FDR appointed the first woman to hold a Cabinet position. Her name was Frances Perkins. What office did she hold? Hint


Question 10 of 15
10. Eleanor Roosevelt was orphaned at age 17.


Question 11 of 15
11. Roosevelt Field, on New York's Long Island, is named after which Roosevelt? Hint


Question 12 of 15
12. Because of his beloved daughter Anna's suffering with scoliosis, Theodore Roosevelt Senior helped to establish (in 1863) one of the most respected hospitals in New York City. What is its name? Hint


Question 13 of 15
13. In what year did Theodore Roosevelt win the Nobel Peace Prize? Hint


Question 14 of 15
14. Who was Franklin Roosevelt's Republican opponent in the 1936 Presidential election? Hint


Question 15 of 15
15. In what Long Island town is Sagamore Hill, the family home of Theodore Roosevelt? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Anna Eleanor Roosevelt, wife of President Franklin D. Roosevelt, was President Theodore Roosevelt's niece. Of which sibling of TR's was she the daughter?

Answer: Elliott

Elliott Roosevelt was TR's younger brother, his junior by two years.
2. Elliott and Theodore Roosevelt had childhood nicknames. Elliott's was "Swelly." What was TR's?

Answer: Skinny

TR was a frail child, frequently ill, and prone to breathing problems. He embraced the outdoor life to try to compete with his stronger brother. The Roosevelts installed a gym outside their Manhattan home and encouraged their children to exercise.
3. Franklin Roosevelt's parents, James and Sara, had a wide disparity in their ages. How many years apart were they born?

Answer: 26

James Roosevelt was born in 1828; Sara Delano was born in 1854.
4. While in the White House, Eleanor Roosevelt wrote a daily newspaper column, syndicated throughout the USA. What was its name?

Answer: My Day

ER wrote this column until the day of FDR's funeral in April 1945. It recounted her work and social activities as a very active First Lady.
5. Theodore Roosevelt's mother, Martha Bulloch, moved to which southern state when she was a young child?

Answer: Georgia

"Mittie" Bulloch was born in Hartford, Connecticut, but moved to Georgia as a child and grew up in the family home, Bulloch Hall. When she married Theodore Roosevelt Senior, she moved to New York City. During the Civil War, she had two brothers in the Confederate Army, and Mittie and her servants secretly packed and sent "care packages" to her brothers and other Confederate soldiers.
6. What elective office did Theodore Roosevelt hold just prior to being elected Vice President in 1900?

Answer: Governor of New York

TR served also as New York State Assemblyman and Police Commissioner of New York City, as well as Assistant Secretary of the Navy. FDR was also Governor of New York and Assistant Secretary of the Navy in later years. TR became US President after the assassination of President William McKinley in September of 1901.
7. In what year did Franklin Roosevelt develop polio?

Answer: 1921

In the summer of 1921, at age 39, while vacationing at Campobello, the family home on New Brunswick Island, Canada, FDR became ill with polio. The illness resulted in the paralysis of both legs. His mother, Sara, wanted him to retire from public life. With the support of his wife, Eleanor, he continued his political career.
8. On which New York City street was Theodore Roosevelt born?

Answer: East 20th Street

TR was born at 28 East 20th Street on October 27, 1858. The house is a very popular museum.
9. FDR appointed the first woman to hold a Cabinet position. Her name was Frances Perkins. What office did she hold?

Answer: Secretary of Labor

Miss Perkins served with great distinction. In 1911, while working for the Consumers' League in New York City, she witnessed the Triangle Shirtwaist Factory fire.
10. Eleanor Roosevelt was orphaned at age 17.

Answer: False

ER was in fact orphaned at age 9, when her father, Elliott, died in August 1894. Her mother, Anna Hall Roosevelt, had died in December 1892.
11. Roosevelt Field, on New York's Long Island, is named after which Roosevelt?

Answer: Quentin

Roosevelt Field is named after the youngest son of Theodore and his second wife, Edith Kermit Carow Roosevelt. Quentin was a World War I Air Force Flyer who was shot down and killed over Chamery, France, on July 14, 1918. He was 20 years old. He received the Croix de Guerre posthumously from the French government. Charles A. Lindbergh took off from Roosevelt Field on May 20, 1927, for his historic trans-Atlantic flight.
12. Because of his beloved daughter Anna's suffering with scoliosis, Theodore Roosevelt Senior helped to establish (in 1863) one of the most respected hospitals in New York City. What is its name?

Answer: The Hospital for Special Surgery

Anna, known as "Bamie," was TR Sr.'s favorite. Although her condition improved after several operations, she would always be what was then called "hunchbacked." TR Sr. also founded The Newsboys' Lodging House 1n 1854, giving orphaned and homeless newsboys a place to live.
13. In what year did Theodore Roosevelt win the Nobel Peace Prize?

Answer: 1906

TR won the Nobel Peace Prize for drawing up the peace treaty that ended the war between Russia and Japan.
14. Who was Franklin Roosevelt's Republican opponent in the 1936 Presidential election?

Answer: Alf Landon

Alf Landon was Governor of Kansas. He started his political career in the unsuccessful Presidential campaign of Theodore Roosevelt in 1912. He died in October 1987 at the age of 100. His daughter, Nancy Landon Kassebaum, was a US Senator from Kansas from 1979-97. Hoover opposed FDR in 1932. Willkie and Dewey were the Republican nominees in 1940, and '44, respectively.
15. In what Long Island town is Sagamore Hill, the family home of Theodore Roosevelt?

Answer: Cove Neck

Originally called "Leeholm" after TR's first wife, Alice Lee, the house was started in 1884, Alice Lee Roosevelt died that same year, hours after giving birth to her first child, Alice. TR later changed the name in honor of Sagamore Mohannis, the Indian chief who had signed away his rights to the land.

It is located on Oyster Bay on the North Shore of Long Island, New York. TR died there on January 6, 1919. Edith Roosevelt, TR's second wife, lived there until her death in 1948.
Source: Author rootsgrrl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us