FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Underground NarrowDown
Quiz about Underground NarrowDown

Underground Narrow-Down Trivia Quiz


Sort these London Underground stations to fit the given characteristics. Some will fit with more than one characteristic so you'll need to work out the correct solution. It might help to cross-reference with a Tube map while you're playing.

A matching quiz by eburge. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Railways
  8. »
  9. London Underground

Author
eburge
Time
5 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
391,414
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
135
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (4/10), Snowman (7/10), Guest 81 (8/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. A station located in Zone 1  
  Canary Wharf
2. A station that is not in the City of London or Greater London  
  East Ham
3. A station that is located south of the River Thames  
  Finsbury Park
4. A station that sits on exactly four London Underground lines  
  Amersham
5. A station whose name is only one word  
  Clapham Common
6. A station that connects to National Rail services  
  Green Park
7. A station whose name starts with a vowel  
  Balham
8. A station located on the Circle line  
  Old Street
9. A station located in Zone 2  
  Euston Square
10. A station that connects to the Docklands Light Railway (DLR)  
  Liverpool Street





Select each answer

1. A station located in Zone 1
2. A station that is not in the City of London or Greater London
3. A station that is located south of the River Thames
4. A station that sits on exactly four London Underground lines
5. A station whose name is only one word
6. A station that connects to National Rail services
7. A station whose name starts with a vowel
8. A station located on the Circle line
9. A station located in Zone 2
10. A station that connects to the Docklands Light Railway (DLR)

Most Recent Scores
Jan 17 2024 : Guest 104: 4/10
Jan 16 2024 : Snowman: 7/10
Jan 04 2024 : Guest 81: 8/10
Jan 02 2024 : Guest 37: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A station located in Zone 1

Answer: Green Park

Named for one of London's Royal Parks, Green Park is a Zone 1 station that sits on three lines: Victoria, Jubilee, and Piccadilly. It was opened in 1906 as Dover Street but was renamed when the station was rebuilt. A brisk walk for half a kilometre or so south of the station, across the aforementioned park, will put you right outside Buckingham Palace.
2. A station that is not in the City of London or Greater London

Answer: Amersham

Amersham, amongst a handful of others, stretches the definition of the London Underground slightly, because it is actually situated in the neighbouring county of Buckinghamshire. Served by the Metropolitan line, Amersham is around 40km away (as the crow flies) from the other end of the line at Aldgate. The station itself also hosts National Rail services.
3. A station that is located south of the River Thames

Answer: Clapham Common

One of several Clapham stations, London Underground or otherwise, Clapham Common is on the Northern line in Zone 2. Rather uncommonly for an Underground station, passengers can board or alight from services at an island platform. Clapham Common was originally the terminus of this section of the line when it was opened in 1900, but when extension works were completed some 26 years later, services terminated further south at Morden.
4. A station that sits on exactly four London Underground lines

Answer: Liverpool Street

Liverpool Street is one of London's busiest stations, with passengers arriving here from the East of England on National Rail Services. Four London Underground lines serve this station: Central, Circle, Hammersmith & City, and Metropolitan. It was opened in 1875 with the name Bishopsgate, after the closure of the previous Bishopsgate station and became Liverpool Street in 1909.
5. A station whose name is only one word

Answer: Balham

Balham, a London Underground station on the Northern line that also connects to main line rail services, is in Zone 3. When the line was extended from Clapham Common to Morden in 1926, Balham gained an Underground station. It was also used as an air raid shelter during World War II due to its depth below street level.

This did not stop it feeling the effects of a bombing in 1940, though, and the station was subsequently repaired and reopened within 3 months.
6. A station that connects to National Rail services

Answer: Old Street

Nowadays, Old Street is on the Bank branch of the Northern line. The station is situated beneath the Old Street roundabout and sees considerably more traffic for its London Underground services than it does for its National Rail services (which run south to Moorgate and north to Finsbury Park, and then further north on other main lines). Underground services began running through Old Street in 1901.
7. A station whose name starts with a vowel

Answer: East Ham

The easternmost station in this quiz, East Ham is a District and Hammersmith & City Underground station on the border of Zones 3 and 4. In the ye olde steam train days, passengers would have alighted from an electric train at East Ham before boarding a steam-powered train if they wanted to continue onwards. This stopped being the case in 1908 when the lines were electrified further.
8. A station located on the Circle line

Answer: Euston Square

Students of University College London will no doubt find Zone 1's Euston Square a useful part of their daily commute, as it sits between the institution and the busy Euston Road. Visitors to the station prior to 1909 will have instead alighted at Gower Street, so named for the nearby roadway. Euston Square sits on the Circle, Hammersmith & City and Metropolitan lines and and is a mere 300 metres or so away from the much busier Euston station.
9. A station located in Zone 2

Answer: Finsbury Park

With its National Rail connections and proximity to one of London's most popular football grounds, Finsbury Park is rather busy for a Zone 2 station. It sits on both the Piccadilly and Victoria lines of the Underground and is, at its name might suggest, named after the nearby park, which can also be easily accessed one station up the Piccadilly line at Manor House.
10. A station that connects to the Docklands Light Railway (DLR)

Answer: Canary Wharf

Situated in the modern business area of the Docklands, Canary Wharf station is on the Jubilee line. Two entrances to the station are found at opposite ends of the aptly-named Jubilee Park, plus another across the road in Montgomery Square. Canary Wharf also gives its name to a station on the DLR. Bizarrely, though, the Underground station is actually closer to the Heron Quays DLR station than to its DLR counterpart, though all three share a subterranean link anyway.
Source: Author eburge

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us